Hopp til innhold

Kommer ikke til å teste mer eldremat

Hobøl-ordfører Håvard Osflaten(Ap) gjorde det landbruks- og matminister Sylvi Listhaug oppfordret til. Han dro på sykehjemmet og smakte på maten. Det kommer han ikke til å fortsette med.

Hobøl-ordfører Håvard Osflaten gjorde det landbruks- og matminister Sylvi Listhaug oppfordret til.

Håvard Osflaten var fornøyd med det han fikk smake på kjøkkenet ved Hobøl bo- og behandlingssenter.

– Du har vært heldig med den! sier Osflaten til May-Britt Voldseth som står for dagens middag før gjenåpningen av post 2 på Hobøl bo- og behandlingssenter.

På menyen sto i dag det som er kåret til Østfolds signalrett; flesk og duppe. Til tross for at ordføreren i dag gjorde som landbruks- og matministeren ba om, så kommer han ikke til å fortsette med det.

– Jeg kommer til å fortsette med å ha god dialog med de ansatte og beboerne. Da tror jeg at jeg kommer til å snappe opp mye som dreier seg om mat, sier han.

Vet det er utfordrende

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug vil at flere eldre skal få god mat og ber ordførerne smake på maten for å se om den holder mål.

Foto: NRK

Mange eldre er misfornøyde med maten ved norske sykehjem og i en landsomfattende undersøkelse kom det frem at de ønsker seg mer fersk fisk, grønnsaker og frukt.

– Jeg er ikke overrasket. Vi vet jo at det er utfordrende å lage mat på institusjon som alle er fornøyde med. Men vi må ta oss i nakken hele tiden og sørge for at maten er næringsrik og smaker godt.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, er kritisk til at maten som serveres i mange tilfeller ikke holder mål.

– Jeg vil oppfordre ordførerne i landets kommuner å dra til sykehjem i sin kommune, gjerne på et uanmeldt besøk. Sette seg ned og smake på maten og tenke om det er slik mat man vil ha. Hvis ikke bør de gjøre noe med det, uttalte hun tidligere i dag.

LES OGSÅ:

Har fagfolk på kjøkkenet

– Det er kommunens plikt å sørge for at vi har gode tjenester, men jeg går ikke inn her og smaker på maten og sjekker at den er god. Jeg har dialog med virksomhetsleder og får tilbakemeldinger på hvordan det er. Jeg er også ofte innom i ulike sammenhenger og da hender det vi prater om mat, sier Osflaten.

– Det handler om å sette søkelyset på mat, vi må si at mat er viktig. Bare det å undre seg litt og spørre seg litt og snakke om at vi må sørge for god matservering betyr noe det også – bare at man bryr seg litt, legger han til.

Og dette er helt i tråd med dem som lager matens ønsker. May-Britt Voldseth mener de som kan mat bør få fortsette med det.

– Vi er to fagpersoner og hovedansvaret ligger hos oss. Det er vi som skal produsere næringsrik og smakfull mat. Vi prater med beboerne og forsøker å få en best mulig dialog med dem, hva de ønsker og hva de liker. Så prøver vi å tilfredsstille de, sier hun.