NRK Østfold klare for valg 2015

NRK Østfolds redaksjon før valgdekningen i 2015.

Foto: Anette Torjusen

Redaksjonelt regnskap for NRK Østfold

Her får du alt du trenger å vite om NRK Østfolds arbeid i 2015.

INNHOLDSOVERSIKT:

1. Høydepunkter – Dette er vi stolte av
2. Dette er vi ikke så stolte av
3. Vårt publikum – hvem er dere?
4. Hva vi gjorde på TV, nett og radio – i sosiale medier, i samarbeid med andre og på riksplan
5. Valg 2015. Hva gjorde vi i vår region?
6. Hva NRK Østfold ønsker å være

Hva vi er stolte av

NRK Østfolds medarbeidere jobber hver dag for å bringe store og små nyheter til vårt publikum. I vår journalistikk skal vi legge vekt på hvordan østfoldinger blir berørt. Vi er opptatt av å formidle nærhet og lokal identitet.

Når vi ser tilbake på 2015 er året preget av jevn jobbing med nyheter og lengre reportasjer. Det er noen saker vi er spesielt stolte av.

Sommerbåten

NRKs satsing «Sommerbåten» var innom Østfold i et fantastisk sommervær, og båten ble møtt av hundrevis av entusiastiske østfoldinger. Her i fylket la båten til ved Høysand 12. august og i Moss 14. august. Besøket preget sendingene våre. Satsingen var et felles løft for alle i NRK og NRK Østfold var et av distriktskontorene som bidro med flest medarbeidere til denne dugnaden. Vi hadde til sammen tre medarbeidere som jobbet om bord i forskjellige perioder av seilasen og satte sitt preg på sendingen.

Sindre Martinsen Evje sammen med programlederne

Ordfører Sindre Martinsen Evje var en blid mann da sommerbåten la til kai i Høysand sommeren 2015. I godt humør var også programlederne Anne Rimmen og Marte Stokstad.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Klassequizen

Klassequizen er en riksdekkende konkurranse der 10.-klasser konkurrerer fylkesvis mot hverandre. I fjor var 22 skoler med i Østfold. Hvert distriktskontor i NRK inviterer skolene i fylket til å melde seg på konkurransen. I NRK Østfold reiser vi rundt til skolene og gjør opptak. Fylkesfinalen avvikles i NRK Østfold sine lokaler i Gamlebyen.

Strupe ungdomsskole vant fylkesfinalen 2015, og var dermed kvalifisert for landsfinalen, som ble sendt på NRK1. Strupe-ungdommene gjorde det bra og kom lett til superfinalen, der de endte opp på tredjeplass.

Strupe skole i klassequizen

Mathilde Forsell, Hedda Offerdal og Birger Sætre fra Strupe skole i Halden kom på tredjeplass i Klassequizen.

Foto: NRK

Hagen min

Gjennom 14 sesonger har NRK Østafjells produsert hageserien «Grønn Glede». Med markedsandeler tidvis over 60 prosent har det ikke vært noen tvil om at serien traff riktig med satsing på hagetips i sommerlige omgivelser, råd som alle kunne klare.

I 2015 utlyste NRK en intern konkurranse om hvem som kunne overta produksjonen av hageprogrammet. I NRK Østfold var store deler av huset engasjert da vi meldte oss på i konkurransen, og gleden var stor da vi fikk oppdraget.

Det er programleder Heidi Sivertzen-Oksmo som møter folk med hagedilla og grønne fingre. Med på laget er også gartner Steinar Johansen, kokk Dag Tjersland og snekker Stine Marie Bjørnstad. Sammen vil de sørge for inspirasjon og hageglede i TV-ruta. Regi og foto er ved Camilla Næss.

I løpet av våren og sommeren 2016 skal det jobbes for fullt med opptakene til det nye hageprogrammet, som får både ny drakt og ny tittel. Det blir 10 episoder av 40 minutter, med sendestart like etter påske 2017.

Min hage

Programleder Heidi Sivertzen-Oksmo (i midten) og regissør og fotograf Camilla Næss, er på besøk hos hageeier Odd Hauge fra Hamar under arbeidene med NRKs nye hageprogram.

Foto: Camilla Næss/NRK

Alt for dyra

Hva har en milliardærfrue fra Oslo, en katteelsker fra Sarpsborg og en kaninavler fra Hedmark til felles?

Ganske mye.

I NRK1s nye serie møter programleder Magnus Brenna-Lund folk som i utgangspunktet er svært ulike, men like lidenskapelige når det gjelder kjæledyr.

I serien får du blant annet være med to norske såkalte «finansfruer» som redder løshunder i Marbella. Du treffer samboerparet som driver stort med sædceller, og får være med på leteaksjon etter kjendishund på rømmen. Du blir kjent med Mr. Kanin og et fyrverkeri av en kattedommer, Raymond Alessandro Saetre.

I serien ”Alt for dyra” møter du våre fire store kosedyr: hund, katt, kanin og hest. Mest av alt er dette en serie om mennesker og de fine sidene av å eie et kjæledyr, men du får også se hvor smertefullt det kan være. En hund eller katt kan være verdens beste medisin for den som er syk eller alene. Men et kjæledyr kan også gi glede når det havner på spisebordet.

Serien går over 6 episoder á 40 min. Premiere på NRK1, høsten 2016.

Presentasjon av noen av deltakerne i sesong 1. Alt for dyra

Kongelige fotografer

I 2015 ble et samarbeidsprosjekt mellom NRK Østfold og NRK1 på Marienlyst etablert. Avdelingen Dokumentar og Samfunn har fått produksjonsansvaret for to dokumentarfilmer for fjernsyn, hver på 50 minutter.

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK og Det kongelige hoff og vil for første gang vise en rekke fotografier fra Dronning Maud og Kronprinsesse Märthas private arkiver. Dokumentarfilmene har fått produksjonsstøtte fra Nordvisjonsfondet og blir ferdige til sending i løpet av 2016. Programleder Øyvind Arntsen er utlånt fra NRK Østfold til Dokumentar og samfunn.

Anno

I ti uker har Østfold og Fredrikstad vært på TV tre ganger i uken i forbindelse med suksessen Anno. I beste sendetid har fylket fått nasjonal oppmerksomhet. Det har gjort at vi har laget flere reportasjer fra både håndverkstradisjoner og møte med de forskjellige menneskene som har bodd i leieren.

NRK Østfolds fotograf Tor René Stryger har blant annet stått for all filmingen fra luften. Han er en av NRKs mest benyttede fotografer til dronefotografering. NRK Østfold har også laget vinner-saken og presentert alle deltagerne.

Lars Kristian Grøholt og Anno-gjengen

Lars Kristian Grøholt gikk av med seieren i Anno. Programmet ble spilt inn i Fredrikstad i 2015, og NRK Østfold var involvert i flere faser.

Foto: Anette Torjusen / NRK

DK-direkte

Redaksjonsnært studio i NRK Østfold

Martin Tangen Schmidt fra NRK Østfold tester en forenklet måte å gå raskt på direkten for NRKs prosjektgruppe i 2015. Arbeidet fortsetter i år.

Foto: Sidsel Mundal / NRK

Et viktig mål for NRK er å formidle nyheter og viktige hendelser umiddelbart med levende bilder på nett/mobil og TV. Publikum forventer å få høre om nyhetene mens de skjer. I NRK arbeider vi med å legge til rette for at vi kan være raskt på direkten når noe skjer.

Som det første distriktskontoret i NRK i 2015 testet vi i NRK Østfold ut hva som må til for at vi skal komme oss raskt på lufta når noe skjer. I denne testpiloten lærte vi opp programledere til på egen hånd å avvikle tv-sendingen, og vi brukte teknologien på en ny måte.

Arbeidet med det som vi kaller DK-direkte fortsetter i 2016, i NRK Østfold og i distriktsdivisjonen i NRK.

Nyhetsåret 2015

Vi i NRK Østfold er naturligvis også stolte av nyhetsarbeidet vi leverer til våre lesere, seere og lyttere hver eneste dag.

2015 var et innholdsrikt år, med blant annet en strandet hval på Hvaler, lokalvalget og ikke minst flyktningkrisen som preget oss som grensefylke.

Se vår årskavalkade for fjoråret her:

Få et gjensyn med årets små og store hendelser i Østfold i vår nyhetskavalkade.

Hva er vi ikke stolte av?

NRK Østfold er opptatt av å følge pressens etiske regelverk. Hvis vi får kritikk fra personer som er omtalt i saker vi publisere prøver vi først og fremst å løse dette minnelig. Hvis vi blir felt eller får kritikk, går vi gjennom sakene i redaksjonen. Diskusjoner om presseetikk er en del av det daglige arbeidet i redaksjonen.

PFU

Pressens Faglige Utvalg behandler klager mot pressen. Alf Bjarne Johnsen er leder i PFU.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål (trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner). PFU består av sju medlemmer: fire fra pressen og tre fra allmennheten. Som retningslinjer for sitt arbeid legger utvalget til grunn Vær varsom-plakaten, Tekstreklameplakaten og Redaktørplakaten.

NRK Østfold ble innklaget to ganger til PFU i 2015. Vi fikk kritikk i én sak og ble felt i en annen.

Saken vi fikk kritikk for gjaldt en drapssak i Fredrikstad. Saken ble publisert på nettsidene til NRK Østfold. Klager er en av de omtalt involverte. Klager mener omtalen er belastende, og ikke basert på faktum. I klagen ble det vist til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, respekt for privatlivet.

Les mer om kritikken NRK Østfold fikk av Pressens Faglige Utvalg.

Saken NRK Østfold ble felt for gjaldt en nettartikkel som ble publisert på våre nettsider høsten 2014 er det både i tittel og tekst opplyses at en stortingsrepresentant for Frp støtter uttalelser fra en navngitt «høyreekstrem aktivist». Denne personen, via sin advokat, mener NRK brøt god presseskikk ved å omtale ham som høyreekstrem, og for at han ikke fikk anledning til å imøtegå dette, verken samtidig eller i ettertid.

Pressens Faglige Utvalg mente at NRK Østfold hadde dekning for å bruke den påklagede karakteristikken høyreekstrem aktivist, men at vedkommende skulle fått tilsvarsrett i tråd med Vær Varsom-plakatens punkt 4.15. NRK Østfold ble felt for brudd på god presseskikk i henhold til dette punktet.

PFU-klager i 2015
Foto: NRK

Vårt publikum

  • Radio i 2015 sammenlignet med 2014 hadde en liten nedgang både når det gjaldt daglig dekning og lyttetid i befolkningen.
  • NRK er fortsatt den store aktøren, men de kommersielle kanalene styrket sin posisjon noe – ligner på forholdet vi så i 2013.
  • NRK P1 har tapt både dekning og markedsandel i 2015, sammenlignet med 2014.
  • Nedgangen finner vi også på flatenivå (morgensending og ettermiddagssending). Begge DK-flatene har lavere dekning i 2015 sammenlignet med 2014 – også lavere enn det var i 2013.
  • TV i 2015 sammenlignet med 2014 hadde en liten nedgang i daglig dekning. Eneste unntak er NRK Sogn og Fjordane som hadde en liten oppgang.

DK radio og TV i 2015

Daglig oppslutning i % radio og TV 2014/2015

Radio 2014

Radio 2015

TV 2014

TV 2015

Gjennomsnitt totalt daglig dekning % hverdager

33

28.9

23.8

22

NRK Østfold

25.4

23.7

23.4

21.3

NRK Østlandssendingen

24.3

21.7

18.4

16.3

NRK Hedmark og Oppland

37.9

32.9

27

24.2

NRK Østafjells

31

27.9

19.3

18.3

NRK Sørlandet

34.4

30

25.6

24.5

NRK Rogaland

31.5

28.3

20.7

18.8

NRK Hordaland

36.8

31.6

24.3

23.7

NRK Sogn og Fjordane

55

48

32.1

32.8

NRK Møre og Romsdal

40.7

33.4

30.5

28

NRK Trøndelag

39.3

32.6

27.8

25.6

NRK Nordland

39.6

36.8

33.2

32.7

NRK Troms

43.3

38.8

37.4

31.2

NRK Finnmark

41.2

36.6

34.5

31.5

Ekspander/minimer faktaboks

Distriktskontor radio totalt (inkludert nyhetsbulletenger), daglig dekning % på hverdager, år 2014 sammenlignet med år 2015.

Distriktskontor TV, daglig dekning % på hverdager for begge sendinger (1845 og 2055), år 2014 sammenlignet med år 2015.

Kilde: NRK Analyse/TNS

Hva gjorde vi i 2015?

NRK Østfold leverer stoff til flere plattformer hver eneste dag. Vi sender seks timer radio (morgensending og ettermiddagssending), samt nyhetsbulletiner. Vi har to TV-sendinger hver kveld klokka 18.45 og 20.55 (kun 18.45 på fredager), og vi oppdaterer våre nettsider fra klokken 05 til 22 alle hverdager i tillegg til helg: nrk.no/ostfold

Radio

Vi lager seks timer radio hver dag, i tillegg til at vi serverer lytterne nyheter en gang i timen fra klokken 0603 til klokken 16.30.

Anders Werner Winlund

Anders Werner Winlund er en av mange reportere i NRK Østfold som var ute for å snakke med østfoldingene der de var i 2015.

Foto: NRK

Morgensendingen "Morran" hører du klokken 06.03, en sending som varer frem til klokken 09.00. Der serverer vi deg nyheter, underholdning og service – er togene forsinket eller er det kø på innfartsåra – vel da får du vite om det her. I Morran har vi en reporter ute hver dag for å snakke med og om østfoldingen – fra hele fylket.

Klokken 14.03 kjører vi i gang ettermiddagssendingen "Etter 2 før 5". Der serverer vi lett underholdning, aktualiteter og trafikk – i tre hele timer. Her har vi også en reporter ute hver ettermiddag – for å rapportere om det som skjer i fylket vårt.

I tillegg til alt dette leverer vi hver uke saker til aktualitetsprogrammet «Her & Nå» på P1. Og flere av reportasjene vi lager til sendingene våre, blir ofte brukt i «Kveldsåpent» og «Radiolangs» på P1.

Radioprogrammet Museum for NRK P2 passerte sitt program nummer 600 i 2015. Reportasjeprogrammet om historie og arkeologi har blitt produsert av NRK Østfold for P2 siden 2001. Det er Jan Henrik Ihlebæk og Øyvind Arntsen som har vært programledere i 2015.

TV

Mathias Lunde Kristoffersen hos Norge Rundt

Mathias Lunde Kristoffersen (øverst til høyre) var utlånt til Norge Rundt som programleder på tampen av 2015.

Foto: Christine Kongsvik/NRK

Vi lager tv-sendinger hver dag mandag til fredag. Vi har en hovedsending fra kl. 18.45 til 18.58 alle hverdager pluss kortsending kl. 20.55-20.59.

Vi er Norgesmestere i å lage saker til Norge Rundt på NRK1. De siste årene har vi levert flest innslag av alle distriktskontorene til dette populære programmet. I 2014 leverte vi 31 og i 2015 17 innslag til Norge Rundt. Fra november 2015 og frem til februar 2016 var også vår egen Mathias Lunde Kristoffersen programleder i Norge Rundt.

I 17. mai-sendingene på NRK1 gjør vi oss også bemerket. Her har vi hatt egne reportere i sendingene på TV de siste årene. I 2015 leverte vi også gode og rørende historier direkte på TV den 8. mai, da frigjøringsjubileet ble markert.

Nett

NRK Østfold har de siste årene lagt om driften til å spisse seg mer mot nett, for å være til stede der østfoldingene er på mobil, nettbrett og pc.

Vi har egne dedikerte nettjournalister som jobber kontinuerlig med oppdatering av hendelser i fylket vårt, men som også tar et skritt tilbake for å lage de gode leseropplevelsene.

NRK Østfold

FÆRRE OG BEDRE: På NRK Østfolds nettsider finner du en miks av hendelsesnyheter og gode leseropplevelser. Målet er å lage færre, men bedre saker. Det er noe vi etterstreber oss å få til.

Foto: Skjermdump/NRK Østfold

NRK har en nettstrategi som sier at vi skal levere færre, men bedre saker. Vi skal være nyhetsledende på nett, samtidig som vi finner tid i en travel hverdag til å lage reportasjene som gjør en forskjell i østfoldingens liv.

Alt vi lager skal i utgangspunktet ha et rikspotensial, men med en tydelig forankring i Østfold og lokaljournalistikken.

Eksempler på saker vi følger tett, er blant annet flypassasjeravgiften på Rygge, nytt sykehus på Kalnes og utfordringene togkaos på Østfoldbanen gir.

Her er våre ti mest leste saker i 2015. Sak nummer en var også NRKs mest leste sak.

  1. Klarer ikke å stoppe å le på sju minutter – 552.300 sidevisninger
  2. Slik husker du bedre – 168.000 sidevisninger
  3. Protesterte mot for lite mat – 157.000 sidevisninger
  4. Brødet som får verdens beste kokker til å stønne – 139.000 visninger
  5. 50 millimeter nedbør på 12 timer – 130.000 visninger
  6. Ekspertens språkråd til eksamen – 114,500 visninger
  7. Skjulte 1850 liter øl – 114,300 visninger
  8. Dreper ugress med kokende vann – 108.000 visninger
  9. Tilfeldig dame valgt inn i kommunestyret – 104.000 visninger
  10. Livet forandret seg på sekunder – 102.000 visninger


Sosiale medier

Vi i NRK Østfold vil at flest mulig skal lese, se og høre sakene vi lager. Vi har mye spennende innhold som vi vil dele.

NRK Østfold på Facebook

SOSIALE MEDIER: NRK Østfold er til stede på Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter.

Foto: Skjermdump Facebook/NRK Østfold

NRKs strategi for sosiale medier er at vi skal publisere innhold der folk er og engasjere dem i store og små digitale fellesskap.

«Vi skal snakke med, berike, begeistre og involvere folk der de er – hver dag. NRK skal oppleves som en kvalitetsaktør på alle plattformer. Vi skal drive tydelig publisering og øke verdien av allmennkringkasterinnholdet ved å: – gjøre det store og samlende enda større – nå ut med nisjeinnhold som er med på å dekke demokratiske, sosiale og kulturelle behov – sikre målgrupper som ikke er på våre tradisjonelle plattformer tilgang til allmennkringkasterinnholdet.»

NRK Østfold har hatt med to deltagere i prosjektet Digital spydspiss, hvor journalister og fotografer fra flere i avdelinger i NRK møtes for å diskutere, teste og evaluere blant annet nettvideoer.

Vi har jobbet med å tekste videoene våre slik at de kan sees uten lyd og vi har lekt oss med vårt innholdsrike arkivstoff. I desember var julekalenderen vår nettopp gull fra arkivet.

De har en nedre aldersgrense - som de ikke er så nøye på. Den eldste er nitti, men blant de sprekeste.

LATTER: NRK Østfold fant mye gull i arkivet i forbindelse med julekalenderen, og delte nye videoer hver eneste dag. Både på vår egen nettsiden, men også i sosiale medier.

NRK Østfold er i dag til stede på Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat.

Vår tilstedeværelse på sosiale medier har gitt oss mulighet til å kommunisere med publikum på en helt ny måte, noe som også er NRKs overordnede mål.

«Alle skal kunne bidra til og bli hørt av NRK. Folk skal være engasjert både i innholdet vårt og i hvem vi er og hvordan vi løser samfunnsoppdraget. »

Vi ser at østfoldingene engasjerer seg i det vi gjør, deler bilder og historier med oss og følger oss på de ulike plattformene. Takket være engasjert publikum kan vi flytte debatter fra nett til både tv og radio.

Samarbeid med andre

NRK Østfold er opptatt av å etablere samarbeid med aktuelle aktører.

Vi samarbeider med arrangører av møter, sportsarrangementer og lignende om streaming på nett av aktuelle begivenheter, og vi har samarbeider med Litteraturhuset i Fredrikstad om å streame utvalgte møter. Hvis andre aktører er interesserte i å sende vår stream, tillater vi det.

I forbindelse med valgturneen til alle Østfolds kommuner høsten 2015 etablerte vi et samarbeid med lokale mediehus i Østfold, og det er et samarbeid vi arbeider med å utvikle.

Vi samarbeider med videregående skoler i Østfold som har studieretning medier- og kommunikasjon. Elever fra disse skolene er med på produksjoner der de får prøvd sine ferdigheter under kyndig veiledning av fagfolk, og elever har også vært utplassert i vår redaksjon en dag i uken som en del av sin skolegang. NRK Østfolds medarbeidere har også bidratt til undervisningen på skolen i temaer som journalistikk og foto.

NRK Østfold har gjennom hele året praksiskandidater utplassert fra høyskoler i Norge som underviser i journalistikk.

Vi har også gode erfaringer fra samarbeid med NAV om å gi arbeidstrening til mennesker som trenger det.

Valg 2015

Lokalt og ungt. Det var de to føringene for NRKs innhold foran høstens valg. Valg går direkte inn i NRKs kjerneoppdrag. I Valg 2015 bygde NRK videre på de beste erfaringene fra stortingsvalget i 2013. Og med et kommune- og fylkestingsvalg ble det naturlig nok et prosjekt for hele Norge, og dermed et valg som involverte de fleste av NRKs avdelinger.

På TV og nett ble det valgturné fra distriktskontorene fra sør til nord, med engasjerende direktesendinger fulle av temperatur. Det hele endte med partilederdebatten i Fredrikstad fredag 11. september.

Også NRK Østfold dro på turné. I samarbeid med de lokale mediehusene arrangerte vi folkemøter i alle de 18 kommunene i Østfold.

Folkemøte i Rømskog

En uke før valget arrangerte NRK Østfold folkemøte i Rømskog i samarbeid med Indre Akershus Blad. Dette ble kommunen med best oppmøte: 14 prosent av befolkningen benyttet anledningen til å stille politikerne sine spørsmål. F.v. møteleder Trond Øyvind Karterud, Gudbrand Kvaal (Sp), Randi Dalheim (Sp), Gunstein Arnesen (KrF), Thor Håkon Ramberg (KrF), Andreas Lejon (Ap) og Nils Nilssen (Ap).

Foto: NRK

Hensikten med møtene var å legge til rette for at innbyggerne kunne møte politikerne de skulle velge og stille dem spørsmål om hva de ønsket. Det kom mange spørsmål om blant annet kommunereformen, hvordan håndtere flyktningene, ulvejakt, frukt i skolen, byutvikling, maktkamp om ordførervervet og om statlig forsøk med finansiering av eldreomsorgen.

I snitt møtte det 93 personer på hvert møte. Alle møtene ble vist på nrk.no/ostfold. I snitt så 404 personer hvert møte.

Rødt-konflikt

Partiet Rødt fikk ikke delta i NRKs store partilederdebatt i valgkampinnspurten, og partiet reagerte også på at det fikk en begrenset rolle i NRKs valgomat. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mente at NRKs standpunkt ville skade partiet inn mot valget, og at NRK forsøkte å marginalisere partiet. I etterkant fikk Kringkastingsrådet inn 750 klager på avgjørelsen om å ikke slippe Rødt til. I Kringkastingsrådet ble beslutningen begrunnet med at Rødt ikke er på Stortinget.

I Østfold fikk alle partier som stilte til valg tilbud om å være med på NRK Østfolds folkemøter, både partier som er representert på Stortinget, andre nasjonale partier samt lokale bygdelister. Det eneste kravet som ble stilt var at partiet stilte med sin toppkandidat for den aktuelle kommunen i debatten.

Valgstafetten

Nyvinningen Valgstafetten ble også en storstilt NRK-dugnad i beste minutt-for-minutt-stil, hvor alle distriktskontorer, nett, arkiv, valgredaksjonen, nyhetsmiljøene, sporten, underholdningsavdelingen og mange andre i NRK deltok.

Mathias Lunde-Kristoffersen var debattleder for NRK Østfold og arrangerte to debatter natt til lørdag 12. september.

Fylkestingsvalget

Før årets valg ble de aller fleste av listetoppene til fylkestingsvalget intervjuet på radio og nettsidene våre. Av praktiske årsaker fikk vi ikke gjort dette med Kystpartiet. Kandidatene ble plassert på en buss og intervjuet der, av den enkle grunn at kollektivtilbudet er et fylkeskommunalt ansvar.

Håvard Jensen

Frps førstekandidat til fylkestinget, Håvard Jensen, hadde ikke kjørt buss på mange år. Men måtte pent løse billett når han skulle bli intervjuet av NRK Østfold.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Tematisk satsing

NRKs landsomfattende turné hadde bestemte temaer som skulle opp til debatt de ulike stedene. Vi i NRK Østfold valgte å bruke de samme temaene til å belyse problemstillinger her i vårt fylke.

Følgende temaer ble tatt opp:

  • Kommunesammenslåing
  • Storbypolitikk, by og land
  • Hvordan lykkes som gründer?
  • Utdanning og skole
  • Kultur
  • Bostedspolitikk
  • Eldreomsorg og sykehusstruktur
  • Klasseforskjeller
  • Boplikt
  • Integrering og ekstremisme

Valgnatt og etter valget

Mandag 14. september gikk velgerne til urnene. I selve finalen, valgnatta, satt NRK rekord på nett. 120 000 flere benyttet tjenestene digitalt under valget 2015, sammenlignet med stortingsvalget 2013, og på mobil var økningen femdoblet.

NRK sendte TV og nett med nærmere 60 liveteam på plass i hele landet, i tillegg til egen valgnattsending på NRK P1. Markedsandelene på TV valgnatta var på 50 prosent, og økningen i aldersgruppen 20–29 år var på hele 75 prosent sammenlignet med valget i 2011. NRK Østfold sendte hele kvelden på nrk.no/ostfold. I tillegg til noen minutter på TV.

I valget gikk nesten alt som det skulle, men ikke for Lillian Turid Thoresen. Hun ble valgt inn som vara for Frp i Halden, men det var på grunn av en navneforveksling.

Kommunaldepartementet ville ikke gi fritak for Lillian Turid Thoresen. Men etter knappe to måneder, ga et enstemmig bystyre i Halden fritak for Thoresen.

Turid Lillian og Lillan Thoresen

Lillan Thoresen (t.v.) skulle stått på lista til Halden Frp. Det skulle ikke Turid Lillian Thoresen. Likevel ble navnene forvekslet. Resultatet ble til slutt at ingen av dem skal møte i bystyre denne perioden.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Hva NRK Østfold ønsker å være

NRK Østfold vil være et mediehus som leverer nyheter, nytte, og underholdning til publikum. Vi ønsker å videreutvikle det regionale oppdraget på alle plattformer og levere riksproduksjoner av god kvalitet. Vår ambisjon er hver dag å gi innsikt, være uredde, glede og engasjere. Vår journalistikk skal gjenspeile mangfoldet i vårt dekningsområde. Vi skal lage pålitelig journalistikk, og vi vil være et åpent mediehus som publikum kan kontakte.