Hopp til innhold

70 unge på politiets bekymringsliste

Oslo-politiet har siden i fjor hatt bekymringsamtaler med rundt 70 unge mennesker de frykter er på vei inn i radikale religiøse miljøer. Politiet håper nå at et tettere samarbeid med trossamfunnene skal stoppe enda flere unge i å bli rekruttert til ekstreme miljøer.

Oslo-politiet har samlet rundt 70 representanter fra politiet, kommunen og ulike trossamfunn på Stovner politistasjon for å prate om ekstremisme.

VIDEO: Minoritetskontakt i Oslo-politiet, Arild Krageset, mener trossamfunn kan nå unge mennesker som er i ferd med å bli radikaliserte. Han mener et godt samarbeid med politiet og ulike trossamfunn derfor er har mye å si for å forhindre ungdom fra å bli del av radikale religiøse miljøer.

– I Norge så har vi egentlig vært litt i den fredelige delen av verden, men de siste årene har innhentet oss, sier minoritetskontakt i Oslo-politiet, Arild Kragset.

Han snakker til en forsamling på rundt 70 representanter fra politiet, kommunen og ulike trossamfunn, som har samlet seg på Stovner politistasjon for å diskutere radikalisering og voldelig ekstremisme.

– Vi har personer, unge personer, som blir radikalisert. De reiser til andre land, som Syria og Irak. De er med på å krige i fremmede stater, sier Kragset til de fremmøtte.

Trossamfunn kan bidra

Janne Stømner

Janne Stømner, stasjonssjef på Manglerud politistasjon.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK
Ismail Aricigil

POSITIV: Ismail Aricigil fra Islamsk kultursenter i Oslo, er svært fornøyd med samarbeidet med politiet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Kragset tror særlig at de religiøse lederne kan nå inn til unge som er i ferd med å bli lokket inn i ekstreme miljøer.

– I Groruddalen har halvparten av befolkningen på 140.000 mennesker minoritetsbakgrunn, eller er barn av foreldre med minoritetsbakgrunn. Dette gjør at trossamfunnene samler en god del mennesker vi til vanlig ikke har særlig kontakt med. Vi mener at trossamfunnene av ulike religioner kan være med på å forebygge kriminalitet, sier Arild Kragset.

I tre år har han hatt spesiell kontakt med lokalsamfunnet i Groruddalen som ett ledd i en større satsning i Oslo-politiet mot ekstremisme og radikale miljøer i hovedstaden.

– Er det mange fra Groruddalen som har blitt radikalisert?

– Vi skal ikke gå særlig inn på antall. Vi jobber med personer i distriktet vårt som både har kommet langt i å bli radikalisert, men også andre som kan stå i begynnelsen av en radikaliseringsprosess.

Har pratet med 70 ungdommer

Det er per i dag stort sett privatpersoner eller organisasjoner som varsler politiet om personer som kan være på vei inn i et radikalt miljø.

Siden arbeidet startet i 2013 har Oslo-politiet hatt cirka 70 samtaler med personer som de er bekymret for. De aller fleste av dem er under 25 år. Hittil er det blitt satt av fire nye stillinger på de ulike politistasjonene i Oslo som skal jobbe med problematikken.

– De jobber med forebygging av radikalisering og selvfølgelig voldelig ekstremisme. Vi har brukt kjente verktøy som bekymringssamtaler, men vi har gjort om og spisset det litt, og kaller det nå en avklaringssamtale, sier Janne Stømner ved Manglerud politistasjon. Hun jobber med å koordinere arbeidet som blir gjort.

I kjølvannet av regjeringens handlingsplan mot radikalisering som ble lansert før sommeren, er det også blitt tilført enda en stilling som samarbeider med PST.

Totalt har syv politidistrikter fått en slik stilling. I tillegg til Oslo, skal Asker og Bærum, Romerike, Østfold, Hordaland, Søndre Buskerud og Telemark ha egne forebyggingskontakter.

– Vi har et veldig nært samarbeid med PST om hva de vet som vi bør få vite, eller at vi sier fra hvis vi får tydelige bekymringer som de bør vite om. Vi har hatt jevnlige møter og jevnlige faglige oppdateringer og samarbeid, sier Stømner.

Saken fortsetter under bildet:

Radikaliserings-møte

RADIKALISERING: På Stovner politistasjon diskuterer politi, representanter fra ulike trossamfunn og andre hvordan de kan forhindre at ungdom reiser til Syria og andre land for å krige.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Viktig med samarbeid

Ismail Aricigil fra det islamske kultursenteret i Oslo er en av mange som møtte opp på Stovner politistasjon for å overvære møtet til minoritetskontakten i Oslo-politiet.

Hva synes du var det viktigste som ble løftet frem i debatten som var her i dag om radikalisering?

– Det var at man skulle også ha fokus på hvorfor man blir radikalisert. Det er viktig å forstå årsaken og komme ned til roten av saken, sier Aricigil.

Aricigil syntes politiet gjør en god jobb med å forhindre radikalisering blant unge, og han er enig med Arild Krageset om at politiet og trossamfunn må jobbe sammen.

– Vi må fortsette å utveksle erfaringer og ideer. Dersom vi ser noe som vi mener ikke burde være slik det er, kan vi ta kontakt med hverandre, og det er gjensidig. Det er åpenhet mellom oss som trossamfunn og politiet, vi respekter hverandre og forstår hverandre bedre nå. Jeg tror det å ha den varme kontakten er så verdifullt i seg selv, og den kan vi ta i bruk dersom vi føler behov for den.