Hopp til innhold

Unge ranstiltalte ønsker å komme seg videre

Torsdag faller dommen mot 19 unge menn som er tiltalt for en rekke ran og grove tyverier. Flere av de tiltalte sier de er klare til å ta sin straff, slik at de kan komme seg videre i livet.

Barneransaken

Flere av de tiltalte har lagt kortene på bordet, og erkjenner ran eller grovt tyveri av mobiler fra andre unge.

Foto: Esther Maria Bjørneboe

Torsdag faller dommen i den mye omtalte barneranssaken som startet opp i Oslo tingrett etter nyttår. Totalt 19 unge menn i alderen 15 til 21 år er tiltalt for mobiltelefontyverier, trusler og grove ran mot ungdom og barn ned til 10 års alder.

NRK har vært i kontakt med en annen av de tiltalte, en 17-åring. 17-åringen er tiltalt for tre tilfeller av ran mot mindreårige, og for å ha framsatt trusler. De tre forholdene 17-åringen er tiltalt for å ha vært med på skjedde samme dag, i en skatepark i Oslo.

17-åringen har erkjent å ha vært med på grovt tyveri eller ran, og har også gitt uttrykk for at han angrer på det han har vært med på.

Overfor NRK bedyrer 17-åringen, som etter alt å dømme risikerer samfunnsstraff, at han tar saken «veldig seriøst». 17-åringen sier han vil «ta det som kommer», og ikke gruer seg til dommen.

– Nei, jeg er allerede innstilt på hva det kan bli, og vil bare bli ferdig, sier 17-åringen.

– Hva tror du dommen har å si for deg?

– Jeg tror det maksimum blir 100 timer med samfunnsstraff. Det er vel greit. Eller, det er ikke greit, sånn sett, for jeg mener jeg ikke har gjort så mye for å få så mange timer. Men livet må gå videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barnerantiltalt angrer

17-åringen som er tiltalt for ran, har tidligere sagt at han angrer på det han har vært med på.

Foto: Nils Tore Hjørnevik

– Vil begynne med konstruktive ting

Martin Hay

Martin Hay, som forsvarer en tiltalt 19-åring, sier hans klient vil bli ferdig med dommen for å kunne begynne med «konstruktive ting».

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Blant de unge mennene som er tiltalt for flest forhold, er en 19-åring. Han er tiltalt for til sammen ti forhold som gjelder ran og grovt ran. Mannen satt varetektsfengslet i nærmere fire uker før jul, og har erkjent forholdene.

19-åringens forsvarer, Martin Hay, sier hans klient nå ser frem til å kunne legge saken bak seg.

– Han vil avslutte saken, slik at han begynne med mer konstruktive ting. Han vil ta den straffen han får, og gå videre, sier Hay til NRK.

Forsvareren mener det er et poeng at klienten hans får sone en eventuell fengselsstraff så fort som mulig. Fordi 19-åringen vil bli ferdig med saken, tror Hay det skal mye til for at 19-åringen anker en eventuell dom.

Ifølge Hay har 19-åringen allerede begynt å se for seg livet videre etter dommen.

– Han vil gjøre ferdig videregående, og jobbe ved siden av. Han har tenkt litt på en ingeniørutdanning også, men føler at det er litt tidlig å sette seg et så konkret mål, sier Hay.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Reportasje fra Dagsrevyen

Bjørn-Tore Graadal (16) forteller om da han og kamerater ble ranet i en skatepark.

Håper på mildere straff

Aktor har lagt ned påstand om ubetinget fengselsstraff for 7 av de 19 tiltalte, samfunnsstraff for 8 av dem og betinget fengsel for de øvrige 4. For aktor har det særlig vært et poeng at de eldste og mest aktive skal sone i fengsel.

– Straffenivået vil variere ut ifra om de har vært med på noe lignende tidligere, om de er tiltalt for flere straffbare forhold, grovheten av forholdet de er tiltalt for. De risikerer ubetinget fengselsstraff, sa politiadvokat Viola Bjelland til NRK før saken startet.

Aktor la i sin prosedyre ned påstand om at 19-åringen skal sone over et år i fengsel.

Forsvareren sier 19-åringen håper på å få en mildere straff, og forklarer dette blant annet med at klienten ikke var mye over 18 år da lovbruddene ble begått.

– Det er et skille mellom samfunnsstraff kontra fengsel ved 18 år, som er myndighetsalder. De som er 17 år og 10 måneder kan vente seg samfunnsstraff, mens for ham er påstand fengsel. Samtidig behandler ofte norske domstoler 18-åringer mildere enn en 23-åring, særlig når man så vidt er over myndighetsalder, sier Hay.

Den tiltalte 19-åringen håper også at deler av straffen vil komme i form av betinget fengsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Påtalemyndighetene i barneranssaken

Påtalemyndigheten, her ved politiadvokatene Viola Bjelland (t.v.) og Trine Dyngeland, har lagt ned påstand om ubetinget fengselsstraff for 7 av de 19 tiltalte.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Virker som de har påvirket hverandre

Hay sier at hans klient mener det er vanskelig å forklare hvorfor han ble med på ranene. De fleste ranene hans klient var med på ble utført sammen med andre, kun i ett av forholdene er 19-åringen tiltalt alene.

– Det virker som de på en måte har påvirket hverandre, at det er snakk om gjensidig påvirkning i ungdomsmiljøet, sier Hay.

Forsvareren sier at hans klient også har fortalt at han har hatt et rusproblem.

– Han har røyket veldig mye hasj. Han har sluttet på videregående, og foreldrene har lagt ut penger for at han skal fullføre hos privatist, uten at han har klart å følge opp.

– Det er flere som faller utenfor i unge år. Noen går det bra med, andre faller utenfor. Han er i det sjiktet der.

– Han har trappet ned rusbruken, og håper selv han skal klare å hente seg inn. Samtidig er det litt vanskelig, han må avvente resultatet av dommen før han vet når han kan begynne på skolen igjen. Det kan også bli et alternativt å fortsette med skolen i fengsel.