Hopp til innhold

Hevder hasj-politikken ødela for Miljøpartiet de Grønne

Fylkeslaget i Akershus mener den liberale cannabis-politikken skremte velgerne.

Øyvind Solum

Øyvind Solum ønsket å endre partiprogrammet til Miljøpartiet de Grønne. Det ønsket ikke flertallet på landsmøtet.

Foto: Miljøpartiet De Grønne

– Det er veldig mange som har dårlig erfaringer med ulike typer rus. Og hvis de får inntrykk at de grønne syntes det er greit med mer rus i samfunnet, så forstår jeg godt at folk reagerer. Men det er faktisk ikke det vi mener, sier listetopp for Miljøpartiet de Grønne i Akershus, Øyvind Solum.

I partiprogrammet til partiet står det at de vil: «Utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis/marihuana.»

Solum mener politiske motstandere brukte det for alt det var verdt i valgkampen. I dag forsøkte han derfor å få partiet til å endre den liberale cannabis-politikken.

Mistet minst 6-7 mandater

I sin begrunnelsen for at de ønsker programendringen skriver Akershus fylkeslag blant annet at flere "rasende" velgere kontaktet dem før valget. De lurte på hva legalisering av cannabis hadde med grønn politikk å gjøre, og sa at de ville stemt på partiet dersom de endret på dette punktet.

Også Miljøpartiet de Grønne i Vestby ønsket endring. I sin begrunnelse skriver de at cannabis-politikken ble brukt mot dem av andre partier i valgkampen, som kom med påstander om at de gikk inn for «fri hasj». Ifølge begrunnelsen skal dette ha vært veldig vanskelig for deres tillitsvalgte å forsvare.

Videre skriver de at de tror Miljøpartiet de Grønne tapte minst 6-7 mandater på grunn av hasj-politikken.

– Vi ønsker nå rydde opp i dette og få arbeidsprogrammet til å komme på linje med det vi opplever at majoriteten i de grønne mener; at vi skal ta denne kampen for de som sliter, men ikke dermed gå over til legalisering, sier Solum.

Valgte å utsette saken

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Miljøpartiets De Grønnes stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Men selv om fylkeslaget i dag sa ifra om at de har problemer med å gå inn i en ny valgkamp med dette programpunktet, var ikke flertallet på landsmøtet enig med dem.

Flertallet tolket nemlig vedtektene slik at dette ikke kan endres før 2017.

– Det vil alltid være mange ønsker å om å justere et partiprogram. Et partiprogram er et kompromiss som ingen i noe parti er hundre prosent enig om. Og det er en masse områder hvor vi både kan og må bygge politikken vår enda bedre, men det gjør vi ikke på et ad/hoc vedtak på første landsmøte etter valget, sier Miljøpartiets De Grønnes stortingsrepresentant, Rasmus Hansson til NRK.