Hopp til innhold

50 år siden «granatmannen» skapte frykt i Oslogatene

De visste aldri hva han var ute etter, eller hvorfor han gjorde som han gjorde. I vår er det 50 år siden «granatmannen» la ut feller i Oslo og skapte frykt i byen.

Reportasje om Granatmannen. Dagsrevyen, mars 1965

SE REPORTASJE FRA 1965: – Den på Grefsen var den farligste. Der hadde han tatt høyde for at man kunne komme fra begge sider og at det tok fem sekunder før granaten eksploderte. Han hadde lagt tråden opp og ned veien. Det utviklet seg for hver gang, sier Karianne Berge.

Karianne Berge

TRENGER HJELP: Karianne Berge vil komme i kontakt med folk som har filmet hverdagslivet i Oslo på 60-tallet. – Hvis noen for eksempel har privat film av at de er ute på tur, går i byen eller fra 17. mai, så er vi veldig interessert.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– Folk var livredde. De sjekket dører og biler. Det var en intens vår, sier filmregissør Karianne Berge.

I løpet av én måned i 1965 satte en rekke eksplosjoner sitt preg på hovedstaden. Noen hadde plassert håndgranater og granatfeller rundt om i byen (se faktaboks).

– Man ante ikke når, hvor eller hvem han ønsket å ramme.

I tre år har Berge jobbet med å lage dokumentarfilm om den såkalte «granatmannen», som vil bli vist på NRK påsken neste år.

– Jeg synes det er en kjempespennende historie som man har hørt veldig lite om, sier regissøren.

Det første offeret

Lasse Birkeland

– FINT AT DET LAGES FILM: Lasse Birkeland mener det er bra å få satt saken på dagsorden: – Det er en del av Oslos historie. Så det er fint å bli minnet om det.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Lasse Birkeland var den første som gikk i «granatmannens» felle. Morgenen 4. februar 1965, i Thunes vei på Skøyen, er Birkeland på vei til Oslo handelsgym.

– Jeg går i hjulsporet midt i veien fordi det er så mye sne. Når det kommer en person mot meg, går jeg ut av sporet for at han skal komme forbi.

Idet han skal til å stige opp på fortauet kommer foten hans borti en ledning.

– Jeg går noen meter til, og så smeller det noe voldsomt. Jeg kjenner noe i ryggen, men går videre.

Sakene ble aldri oppklart

Granat

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Regissøren har hentet ut store mengder politidokumenter fra Riksarkivet. Dette er i forbindelse med saken til Lasse Birkeland.

Foto: Karianne Berge

Når Birkeland kommer til skolen, oppdager han at han blør fra ryggen, og han reiser til legevakten. Senere samme dag dukker også politiet opp på skolen for å snakke med han.

Hva tenkte du da fikk høre om de andre eksplosjonene i etterkant?

– Jeg begynte å gå med ganske høy benføring nedover Thunes vei. Men som noen andre venner sa; det var mange andre i Oslo som gikk med høy benføring på den tiden.

Til tross for omfattende etterforskning, medieomtale og offentlig interesse ble sakene aldri oppklart.

– Det som har fasinert meg er den frykten, angsten og paranoiaen som var i byen, sier Karianne Berge.

En av grunnene til at hun falt for historien er parallellen til terrorangrepene 22. juli 2011.

– Det er noe som ikke føles så fjernt etter det vi opplevde for noen år siden, sier hun.

Enquet om Granatmannen fra Dagsrevyen april 1965

TOK FORHOLDSREGLER: Folk i Oslo fortalte til Dagsrevyen at de sjekket biler og så seg ekstra godt rundt etter eksplosjonene.