Hopp til innhold

Kunstnere skal fylle tomme bygg

Rundt i Oslo står mange bygg tomme. Samtidig står mange kunstnere uten lokaler. Nå tar Oslo kommune grep slik at de tomme byggene skal kunne brukes av kunstnerne for en billig penge.

Kunst i Hovinveien 10

INN I TOMT HUS: Iulian Bulais skulptur «Hva er keramikk» er blant det som nå stilles ut i den gamle vaktmesterboligen til Lille Tøyen sykehjem. I bakgrunnen jobber Therese Mathiesen og Helén Tolaas Coward med sin installasjon.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Hold her. Kan dette funke? sier kunstner Therese Mathiesen.

Sammen med Helén Tolaas Coward er hun i ferd med å henge opp et stort stålflak i en vaier i taket. De to skal fylle et helt rom med en stor installasjon av stål, skumgummi og tre. Kunst fyller hele huset under utstillingen «Knock Knock».

Roper hurra

Idyllisk til med en frodig hage ligger den gamle vaktmesterboligen til Lille Tøyen sykehjem. Det har lenge stått tomt, men nå fylles huset av skulpturer og installasjoner.

Dette er gull verdt og vi roper hurra for at det skjer

Helén Tolaas Coward

– Det er en stor utfordring i Oslo at det mangler atelieer og steder hvor kunstnere kan jobbe. Dette er gull verdt og vi roper hurra for at det skjer, sier Coward.

– Kommunen har mange eiendommer: gamle sykehjem, gamle skoler, gamle brannstasjoner og andre eiendommer som en stund skal stå tomme. Da er det bedre at kunstnere får ta dem i bruk, for en billig penge, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke.

Artikkelen fortsetter under bildet

Therese Mathiesen og Helén Tolaas Coward

STUA FYLLES: Therese Mathiesen og Helén Tolaas Coward lager en installasjon som de forandrer hele tiden de fire ukene utstillingen «Knock Knock» varer. Metall, tre og skumgummi er blant materialene.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Ubyråkratisk og enkelt

Hallstein Bjercke

BEDRE AT BYGG BLIR BRUKT: Byråd Hallstein Bjercke vil ikke at kommunale bygg skal stå tomme, og syntes det er bedre at kunstnere får ta dem i bruk

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Det er bystyret som har vedtatt at kommunen nå skal leie ut tomme bygg til kunstneratelier, verksteder for kunsthåndverkere og lignende prosjekter.

Den gamle vaktmesterboligen er først ut, men snart håper byråden at mange andre bygg rundt i Oslo også skal fylles med kunst og kultur. Han har startet jakten på eiendommer for fullt. Både Omsorgsbygg, Undervisningsbygg og andre etater har fått beskjed om å gå gjennom sine eiendommer for å finne aktuelle bygg.

Allerede har de flere mulige eiendommer på blokka: Blant dem er Gamle Rommen skole, Lille Tøyen sykehjem, deler av Skar leir i Maridalen, deler av Tveten gård, deler av Storgata 36 og bygninger på Hovedøya.

– Målet må være at det er enkelt for dem som sitter på eiendom å melde det inn og enkelt for kunstnere og kulturaktører å finne dem. Akkurat hvordan systemet skal være må vi komme tilbake til, sier Bjercke, som håper å ha et permanent system på plass i løpet av ett år.

– Kunsten får andre tolkningsmuligheter

Linda S. Olsen

UTØMMELIG: Linda S. Olsen i Norsk billedhoggerforening mener man aldri kan få for mange lokaler for kunst og kultur. Behovet er stort.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Fire hender og en metalltrommel i en gammel stue. Installasjonen til kunstnerne Therese Mathiesen og Helén Tolaas Coward inneholder mange ulike elementer. Og den vil aldri stå ferdig. Gjennom hele utstillingsperioden vil de endre installasjonen.

– Vi skal hele tiden endre på det vi liker aller best ved den, sier Mathiesen.

Før de kunne starte med det kunstneriske, har de pusset opp den gamle stua. Kurator for utstillingen, Linda S, Olsen i Norges billedhoggerforening, sier det gamle huset, som de har fått låne gratis av Omsorgsbygg, har både fordeler og ulemper.

– Man kan jo spørre seg hvor mye det egner seg, men kunstnerne har vært veldig entusiastiske overfor det de har fått tildelt og synes det er veldig spennende og utfordrende å jobbe med noe som ikke bare er en hvit kube.

Uttrykkene blir annerledes enn om du skulle satt et objekt inn i et hvitt gallerirom, man får helt andre tolkningsmuligheter enn det som er vanlig, sier Olsen.

Hun tror aldri det kan bli for mange lokaler for kunst og kultur i Oslo.

– Det er så mange kunstnere og kulturarbeidere i Oslo som gjør så mye fantastisk og som trenger plass. Det er bare å sette i gang og finne lokaler for det vil fylles, sier Olsen.