Hopp til innhold

Portveien 2 er reddet

For et år siden så det ikoniske barne-tv-huset så råttent ut at eierne vurderte å rive det. Men folk fra hele landet mobiliserte og nå er Portveien 2 reddet.

– Det er jo helt fantastisk. Det er et fint lite kultursted, så det hadde vært trist om det skulle stå og råtne, sier Eli Rygg som «bodde» i det lille røde huset i barne-tvserien.

Portveien 2

Sjiraffen Raffen titter fortsatt ut gjennom loftsvinduet.

Foto: Kristine Leinebø / NRK

Hun var med og lagde 140 episoder mellom 1985 og 1987. Da hun i fjor hørte om rivningsplanene foreslo hun at denne «kulturskatten» burde bli flytta til NRK for å bli barne-tv-museum. NRK utelukket ikke det, men så kom en bedre løsning.

Jeg hørte på radioen at Portveien 2 kanskje må rives, og vi fikk lyst til å hjelpe, sa Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen på telefon rett etter at saken ble kjent i Norgesglasset i NRK P1 i fjor.

Han ble satt i kontakt med Else Nylen McLean som er leder i Hjemmets Kolonihager i Oslo, og så begynte ballen å rulle.

Hundrevis av dugnadstimer

Med hjelp fra engasjerte eksperter fra Fortidsminneforeninga har en dugnadsgjeng fra kolonihagen lagt inn hundrevis av timer for å redde Portveien 2.

– Det er en fin bygning, som er bygd i 1912, og den har en spesiell historie. Vår oppgave er å reparere gamle hus som er verdt å ta vare på, sier Fjeldheim.

Portveien 2 var NRKs første store barne-tvproduksjon, og da de siste episodene var filmet ga de huset til Hjemmets kolonihager. I over 20 år har det stått slik det stod da de fikk det.

Men da ekspertene fra fortidsminneforeninga kom for å sjekke hva tidens tann hadde gjort med det lille huset, ble de faktisk positivt overrasket.

– Folk snakket om at huset var falleferdig og råttent, men det er klart at et hus som har holdt i 100 år som regel er ganske solid, sier Fjeldheim.

Han sier at det ofte sånn at folk tror det er verre enn hva det er.

Konstant strøm av folk som vil se huset

Det er stor utskiftning på hvem som bruker og vedlikeholder Portveien 2 fordi det blir brukt som et «ventehus» for dem som skal kjøpe seg inn i kolonihagen, opplyser Nylén McLean.

Hun har selv brukt hagen og sier at de som skal «bo» der må være sosiale folk.

Hver gang jeg er i hagen kommer det noen for å se på huset, og ta bilder av seg selv ved huset. Jeg pleier å invitere dem inn, og det syns de alltid er stor stas, sier hun blidt.

Da Eli Rygg hører dette blir hun nesten litt målløs i et par sekunder.

Herregud, kan du skjønne det eller. Vi har skapt veldig mye sterke minner. Men så må man også være ærlig på at det bare var én kanal på den tida, men det sier noe om hva som setter seg fast i minnet, sier Rygg.

Selv blir hun litt blank i øynene bare av å tenke på sangen Morgendagens søsken, som du kan se her:

Morgendagens søsker er en av Eli Ryggs favorittsanger fra barne-tvserien

Mange har fortsatt et nostalgisk forhold til sangen Morgendagens søsken, her kan du se og høre den i en av juleepisodene til Portveien 2.

Vil stå i hundre år til

Dugnadsgjengen har blant annet pusset opp vinduene, som viste seg å være fra en gammel sveitservilla fra 1800-tallet, skiftet ut det som var råttent og sørget for at taket ble tett.

Sjiraffen Raffen

Sjiraffen Raffen tittet ofte frem da menneskene snudde ryggen til.

Foto: NRK

Nå er Portveien 2 klar for 100 år til. Det er et solid hus som er bygd for å repareres så hvis det blir vedlikeholdt så vil det holde lenge, sier Fjeldheim.

De fra Fortidsminneforeninga syntes jo at dette var en liten jobb, men for oss er jobben de har gjort helt uvurderlig, sier Nylen McLean

Foreninga har hjulpet til med å søke om midler og stipend for å betale rehabiliteringa, og de har fått støtte fra blant andre Norsk kulturminnefond.

Det er større sjanse for at dette holder i 100 år enn at et nytt hus ville holdt i 100 år, tror Fjeldheim.

Her er første episode av Portveien 2:

Første episode

Den første episoden av Portveien 2 ble sendt i 1985.