Hopp til innhold

Faren om Sigrid: Hun var verdens beste storesøster

OSLO TINGRETT (NRK.no): Faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne beskrev en flott jente med masse ressurser som brått ble revet fra dem.

faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne

Faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne, Tom Schjetne, i rettssal 250 i Oslo tingrett. Til venstre er 38-åringen som er tiltalt for drapet på datteren hans.

Foto: Oyvind Bye Skille

Faren vitnet også i starten av saken, men var da innkalt som vitne av påtalemyndigheten. Onsdag morgen var Schjetne innkalt av bistandsadvokat Harald Stabell, for å fortelle om den tunge tiden familien har vært gjennom etter at datteren forsvant og etter hun funnet drept en måned senere.

– Det er et sjokk. Det er et sjokk som går i bølger, forklarte faren om da politiet ringte familien i starten av september, og de senere fikk bekreftet at det var Sigrid som var funnet drept.

– Det er tungt å ringe rundt til hele familien og dessverre måtte si at Sigrid er funnet død under veldig spesielle omstendigheter, fortalte faren.

– Lekkasjer til media en stor belastning

Han kommentere også medietrykket og lekkasjer fra politiet i etterforskningsperioden som en stor merbelastning for familien.

– Det er et stort trykk i media, og det oppleves som en veldig stor tilleggsbelastning i denne perioden her. Det er mange barn i familien. Vi får beskjed av politiet om at vi har full taushetsplikt, det tar vi naturligvis på alvor. Da blir det desto større spesielt å se at den informasjonen vi får som er taushetsbelagt, at det er førstesidestoff i media.

– Det overrasker meg faktisk. Dette er dokumentasjon som er unntatt offentlighet, som siver og lekker ut. Jeg bare registrerer at slik har situasjonen vært frem til denne rettssaken begynner. Det er vi veldig overrasket over, sa faren.

Faren sa de i jobbsammenheng er vant til å omgås papirer som er unntatt offentlighet, og som må behandle det deretter.

– Den merbelastningen det har vært, har opplevdes som stor, oss som liten familie med vår datter, det andre er resten av familien, besteforeldre, yngre kusiner, det er vanskelig, sa faren.

Takket for omtanke

Schjetne la vekt på den store og avgjørende hjelpen de har fått fra familie og venner.

– Mange spør oss hvordan det går med oss, vi setter pris på all omtanke. Vi gjør så godt vi kan hver dag. Vi savner Sigrid veldig. Hun er med oss hele tiden.
Uten all den gode hjelpen hadde det vært betydelig vanskeligere, sa faren.

Etter at faren hadde fortalt at foreldrene ikke har klart å komme tilbake i full arbeid, ba bistandsadvokat Harald Stabell faren om å si noe om Sigrid.

– Sigrid var en utrolig livsglad jente. Hun var aktiv, alltid på farten, nysgjerrig, hun var interessert i samfunnet, det som rørte seg rundt henne, hun var glad i idrett gjennom hele oppveksten, spilte håndball, fotball i Oppsal, friidrett, tennis og ikke minst innebandy.

– Hun var glad i sporten, å røre på seg, møte gode venninner, hun var kjapp i replikken, morsom, snill og god.

Faren tok så en pause.

– Og ikke minst var hun var verdens beste storesøster, sa faren beveget før han måtte ta en pause.

– Begynte å få drømmer om fremtiden

Faren fortalte at datteren sto på terskelen til voksenlivet og skulle begynne på videregående, med drømmer og visjoner for fremtiden.

– Hun begynte å få noen drømmer om fremtiden. Ideene var mange, hun var en stor solstråle for oss og venner. Vi savner henne, veldig, veldig mye. Hun var rett og slett en flott jente med masse ressurser, sa faren.

Stabell spurte så om det var noe faren hadde å legge til.

– Vi hadde håpet på noen flere svar, men vi har jo fått med oss forsøkene som er gjort gjennom rettssaken, svarte faren mens den tiltalte 38.-åringen så konsentrert ned i bordet foran seg.

Ikke så opptatt av tilregnelighet

Farens forklaring om konsekvensene for handlingene til tiltalte danner grunnlaget for oppreisningskrav som blir fremmet fredag, forklarte bistandsadvokat Harald Stabell på starten av dagen.

– Det er viktig at offerets rolle i en straffesak også kommer i fokus, og at det ikke bare er den tiltalte og tilregnelighet som er tema, sier Stabell.

– Hvordan har han forberedt seg på vitneålet?

– Vi har snakket mye om det, om hvor detaljert man skal gå til verks. Det viktigste var å fortelle om hvordan denne tiden har vært, fra hun forsvant til hun ble funnet og den vanskelige tiden etterpå. Det var også viktig for ham å fortelle om de stadige lekkasjene i mediene, noe som ikke har vært behagelig, sier Stabell.

Han sier familien er spent på hva aktor vil si om tilregnelighet, men at dette ikke er det viktigste i denne saken.

– Familien er i mindre grad opptatt av tilregnelighet, enn å få svar på de spørsmålene de har hatt. Det viktigste for familien er at den tiltalte blir sittende lenge, enten det er på sykehus eller i fengsel. Det som er fordelen hvis han dømmes som tilregnelig og til forvaring, er at han ikke kan begjære seg løslatt om 10 år.

– Hvis han dømmes til tvungent psykisk helsevern, kan han begjære seg løslatt oftere, med den mediedekningen og belastningen det vil medføre.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Stabel: – Familien er glad det snart er slutt

NETT-TV: Bistandsadvokat Harald Stabell forteller om hvordan familien ser på rettssaken.

Schjetne vitnet også den første rettsdagen, for over to uker siden, men da om hendelsesforløpet da datteren forsvant.

I en kort og konsis forklaring fortalte Tom Schjetne retten hvordan han lette etter datteren og forsøkte å rope på henne natt til 5. august 2012.

Følg direkterapporteringen fra klokken 09.00.

Mindre til stede

Både Tom Schjetne og Sigrids mor, Ingrid Giskegjerde, var til stede da rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha drept datteren deres startet i Oslo tingrett for drøyt to uker siden. Men allerede den første dagen forlot moren til Sigrid retten, under den tiltaltes forklaring.

– Hun orket ikke høre på ham mer – rett og slett, sa bistandsadvokat Harald Stabell til NRK da.

Etter dette har foreldrene valgt å holde seg borte fra flere av dagene i rettssalen. Dette gjelder blant annet når politiet gikk gjennom tekniske funn på stedet der Sigrid ble funnet.

Sigrids far valgte imidlertid å være med på deler av åstedsbefaringen i den andre uken av rettssaken. Da rettssaken startet opp igjen mandag, med blant annet forklaring fra politiets hovedetterforsker, var ingen av foreldrene til stede.

Les også: Her er det viktigste bevisene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bistandsadvokat Harald Stabell

Bistandsadvokat Harald Stabell mener brevet som ble lest opp i retten mandag denne uken, kanskje er det nærmeste man kommer en tilståelse fra tiltalte.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Mørkere

Stabell har i forkant av rettssaken fortalt at det viktigste for foreldrene er å få svar på hva som skjedde med datteren. Samtidig sa Stabell at foreldrene var realistiske med tanke på dette, og viste til at 38-åringen hele tiden har nektet for å ha noe med drapet på Sigrid å gjøre.

Allerede den første dagen ga bistandsadvokaten uttrykk for at familien så enda mørkere på muligheten for en avklaring når det gjelder hva som egentlig skjedde med datteren.

Den tiltalte 38-åringen har ikke villet fortelle noe om hva han gjorde helgen Sigrid forsvant. 38-åringen sier også at han ikke husker, og at det er opp til politiet å hente inn informasjon om hvor han var.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sigrid-tiltalte og Nina Prebe

Den tiltalte 38-åringen nekter for å ha noe med drapet på Sigrid å gjøre. Til tross for dette forsøkte aktor Nina Prebe mandag å presse fram en tilståelse.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK / NRK

– Nærmeste man kommer en tilståelse

Aktor Nina Prebe konfronterte mandag sunnmøringen med et brev han har skrevet i Halden fengsel. I brevet beskriver den tiltalte i «jeg-form» hvordan han fant den unge jenta skadd ved barnehagen på Østensjø, for så å kjøre henne til låven.

På spørsmål fra Prebe om brevet var en form for innrømmelse, nektet den tiltalte 38-åringen hardnakket dette. Han la til at brevet bare var en av flere mulige teorier om hva som kunne ha skjedd da Sigrid forsvant.

Bistandsadvokat Stabell sa til NRK etter brevet at det nok «ville være vanskelig å komme nærmere en innrømmelse, i denne omgang».

Tidligere i rettssaken har også den tidligere medsiktede 65-åringen sagt at han mener det er mest sannsynlig at Sigrid var død da han kom til låven 5. august.

Stabell sa da at dette var et svar familien kunne klamre seg til.