Hopp til innhold

Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka

Regjeringen har vedtatt at 22. juli-senteret blir værende i Høyblokka i regjeringskvartalet. Det er også klart at Statsministerens kontor ikke flyttes tilbake til den symbolske toppen av maktpyramiden i Oslo sentrum.

Regjeringskvartalet

Regjeringen har vedtatt at 22. juli-senteret forblir i Høyblokka.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Debatten om hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut har pågått i årevis.

Statsministerens kontor holdt til i de øverste etasjene i regjeringskvartalet inntil terrorangrepet i 2011. Da gikk en nærmere 950 kilo tung bilbombe gikk av foran resepsjonen og ødela store deler av den høye blokka.

Sommeren 2015 ble det opprettet et 22. juli-senter som siden har holdt til i første etasjen i regjeringskvartalet, kun få meter fra stedet som fikk de aller største skadene av eksplosjonen.

AUF og støttegruppen etter 22. juli har uttrykt sitt ønske om at senteret skulle være i Høyblokken der angrepet skjedde. Ekspertgruppen for sikring av departementsbygningen har på sin side vært bekymret for sikkerheten ved en slik plassering.

Krans fra regjeringen

Krans fra regjeringen er lagt ned under en 22. juli-minnemarkering i regjeringskvartalet.

Foto: Audun Braastad / Braastad, Audun

Går vekk fra tidligere planer

I februar i år la Stasbygg fram skissene for hvordan det nye regjeringskvartalet skulle se ut. Da dette ble presentert sa Pål Weiby, informasjonsansvarlig for det nye regjeringskvartalet hos Statsbygg, at det var klart at statsministeren skulle tilbake til Høyblokka.

På dette tidspunktet var det imidlertid ikke avklart hvor 22. juli-senteret skulle ligge, og i juni slo Stortinget fast at senteret skulle bli en del av det nye regjeringskvartalet.

Idag presenterte statsminister Erna Solberg at regjeringen har vedtatt at hensynet til ofrene og historien går foran ønsket om at Statsministerens kontor skal flyttes tilbake til de øverste etasjene i regjeringskvartalet.

– Vi hadde sterkt ønske om å få til begge deler. Vi får ikke til alt. Selvfølgelig ville det vært et symbol å komme tilbake dit, men det vil bli departementskontorer der, sier statsminister Erna Solberg (H) til avisa.

Det kommer som en overraskelse på Statsbygg.

Weiby sier til NRK at Statsbygg ikke kjente til regjeringens beslutning, var klar over at det var til vurdering.

Vil bli dyrere

Konsekvensene av regjeringens beslutning er at det nå blir reprosjektering. Det vil også ta lengre tid før det nye regjeringskvartalet står klart. Ifølge statsminister Erna Solberg vil trolig ikke bygget være klart før i 2025.

Hun sier til Aftenposten at det ikke blir byggestart på nytt regjeringskvartal før neste år.

Ifølge Weiby vil også prosjektet bli dyrere enn antatt.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP