Hopp til innhold

Her stopper Sommertoget 2017

Sommertoget 2017

Hele kartet kan ses nederst i saken.

Denne sommeren går NRK og Sommeråpent på skinner gjennom Norge. På den 8 uker lange reisen skal Sommertoget innom 17 fylker og stoppe ved 40 stasjoner. Reiseruten har blitt til etter ønsker fra NRK, tips fra publikum og utfra hva som er jernbaneteknisk mulig å få til.

Fra kyst til innland

Sommeren 2013 og 2015 seilte NRK med MS Sjøkurs langs kysten og laget radio og TV fra 40 ulike havner. I 2016 hadde Sommeråpent en ukes seilas på Mjøsa. Det gav mersmak på alt hva innlandet har å by på. Sommertoget 2017 er derfor en unik mulighet til å vise frem nye steder i landet vårt og fortelle helt nye historier. Jernbanehistorie er dessuten norgeshistorie og fortellingen om hvorfor vi bor der vi bor.

Krevende togavvikling og høyt fokus på sikkerhet

Logistikken rundt planleggingen er en formidabel oppgave, og folk i NSB og Bane NOR kan fortelle at dette er en mer komplisert og krevende oppgave enn hele togavviklingen under Lillehammer-OL. Det aller viktigste fokuset er naturligvis sikkerheten, både langs sporet og på stasjonene.

Slik blir toget

Sommertoget 2017

Prosjektleder Thomas Hellum viser planene for togsettet. Om bord har toget blant annet kontrollrom, redigeringsrom, kontor og egen scene. Toget skal chartres av NSB.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Sakte-TV

Sommertoget skal forflytte seg på dagtid med minutt for minuttsendinger til nye stasjoner. Et eget NRK-helikoper vil følge toget underveis og forsyne seerne med bilder fra oven.

Den nøyaktige ruteplanen jobbes det med, men i hovedsak kjører toget fra A til B i tidsrommet mellom kl. 11.00 – 14.00. Hver ettermiddag stopper toget opp på en ny stasjon der Sommeråpent på NRK1 skal sende fra. Morgenen etter kjører toget videre når Reiseradioen har gått av lufta.

I tillegg til Sommeråpent og Reiseradio-redaksjonen vil ulike redaksjoner i NRK være med og sette sitt preg på turen.

Sommertoget 2017