Hopp til innhold

Kampen for tilværelsen (1:8)

NRK1 uke 37 onsdag 10. september kl 21.35

Vi er tilsynelatende vellykkede og fornøyde her på toppen av verden, og likevel er livet en kamp. Hva skjer når man er på et nivå hvor problemer egentlig ikke burde finnes? Man begynner å lage sine egne.

Kampen for tilværelsen

Tomasz (Bartek Kaminski, lengst t.h.) reiser fra Polen til Norge og havner i den borgerlige bydelen Ullevål Hageby i Oslo. Her møter han mennesker som i mangel av reelle problemer er gode til å skape sine egne.

Foto: Thomas Ekström / NRK

Forfattertrioen Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen står bak dramaserien "Kampen for tilværelsen", som gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag – egentlig.

Den unge, polske akademikeren Tomasz (Bartek Kaminski) reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har truffet. Etter hvert kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere i et av Oslos bedre strøk.

Skjult rikdom

Menneskene her er sunne, hyggelige, miljøvennlige og hoverer ikke med pengene sine. Her er det mye skjult rikdom. Ved første blikk kan man tenke at SÅNN bør Velstands-Norge se ut. Men under overflaten finnes likevel problemene. Kampen kjempes også her.

I serien følger vi et tyvetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge og gamle, normalstore og kortvokste, gjennom gleder, sorger, krenkelser og det daglige slitet og strevet.

Kampen for tilværelsen

Polakken Tomasz (Bartek Kaminski) er utdannet lingvist. Han ender opp som særdeles ufaglært håndverker for den norske middelklassen.

Foto: Thomas Ekström / NRK

Diakron lingvistikk

Tomasz er en snill og sympatisk fyr som gjerne vil gjøre andre til lags. Hans spesialfelt er diakron lingvistikk, et fag som plasserer ham langt ned på lønnsstigen i Polen. Når hans gravide kone overtaler ham i til å dra til Norge for å oppsøke sin ukjente far, ender han via tilfeldigheter opp med å gjøre noe han definitivt ikke kan. Han blir håndverker.

I hagebyen møter vi ekteparet Anitra og Jørgen Skolmen (Lena Kristin Ellingsen og Øystein Røger), som skal selge huset sitt. Hun er på full fart oppover i tv-bransjen, han er en filmskaper på vei ned. Nå forsøker de å regissere den perfekte skilsmisse der alle går ut i pluss, inkludert sønnen Jens Christian (Peder Gerkhen Bøyum).

Kampen for tilværelsen

Anitra (Lena Kristin Ellingsen) forsøker å regissere den perfekte skilsmisse.

Foto: NRK

Besatt av oppussing

Karianne (Trine Wiggen) er ikke spesielt empatisk verken som lege eller menneske, men desto mer besatt av oppussing. Hennes ektemann Hugo (Mads Ousdal) jatter med, men ønsker egentlig bare å forsvinne.

Tannlegen Vidkun (Ola G. Furuseth) er gift med den gitarspillende Line (Tone Mostraum). De har to barn (Idun og Mikkel Aune Skretting), som ønsker seg hund mer enn noe annet i verden. Det har Vidkun sine egne grunner til å ville unngå for enhver pris.

Andre sentrale personer er den synske Anneli (Kjersti Botn Sandal), Tomasz' kamerat Serafin (Jakub Kamienski), den kortvokste megleren Mina (Sigrid Husjord), og det lykkelige ekteparet Margareth og Odd-Einar (Monica Hjelle og Nils Jørgen Kaalstad), som begynner å slanke seg og blir ulykkelige. Herr og fru Kiran (Nils Sletta og Jannik Bonnevie) har sin egen plass i historien, som ikke skal røpes her.

Teamarbeid

Per Schreiner, Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe er et forfatterteam som kollektivt står bak "Kampen for tilværelsen". De har også vært helt sentrale i planleggingen og produksjonen av serien.

Den første sesongen på åtte episoder sendes nå i høst. Sesong 2 på åtte nye episoder sendes i 2015.

Et team av fem regissører har fordelt ansvaret for de enkelte 16 episodene mellom seg. Konseptuerende regissør Marit Moum Aune har regissert de tre første avsnittene, i tillegg til to episoder i sesong 2. Arild Andresen, Bård Breien, Thomas Seeberg Torjussen og Atle Knudsen har regissert to eller tre episoder hver.

Serie fra NRK Drama som gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag – egentlig. Den unge, polske akademikeren Thomasz reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har
truffet. Etter hvert kommer han i kontakt med en priviligert og
velmenende gruppe borgere i Ullevål Hageby. Det er en sympatisk
elite som i mangel av reelle problemer er gode til å skape sine
egne. Vi følger et tyvetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge
og gamle, normalt store og kortvokste, gjennom gleder, sorger,
krenkelser og det daglige slitet og strevet.