20.12.2014

Slik beskytter du nettverket ditt

Dan Egerstad hacker et nettverk  (Foto: Uppdrag granskning/SVT)

Dan Egerstad (t.v.) er en tidligere hacker som nå jobber som sikkerhetskonsulent. Her demonstrerer han hvor enkelt det er å hacke seg inn på et åpent nettverk.

Foto: Uppdrag granskning/SVT

Ved hjelp av noen enkle grep kan du bytte til den sikrere krypteringsvarianten WPA eller WPA2, og slik beskytte deg mot inntrengere på nettverket.

Det fins flere måter å endre krypteringen på et trådløst nettverk. Hvilken metode du velger avhenger av hvilken ruter du har.

1. Logg deg inn på ruteren ved å skrive ruterens IP-adresse i adressefeltet på nettleseren. Sjekk bruksanvisningen for ruteren din for å få riktig IP-adresse.

2. Gå inn på hovedinnstillingene for det trådløse nettverket.

3. Velg krypteringsmetoden WPA eller WPA2.

4. Velg en krypteringsnøkkel. Velg en nøkkel som har minst åtte tegn; sikkerheten blir høyere jo flere tegn du bruker i nøkkelen. Bruk gjerne minst ti eller flere tegn i nøkkelen. Velg tilfeldige tegn og bland helst bokstaver, tall og andre tegn for å gjøre det vanskelig for utenforstående å gjette nøkkelen din.

Vanlige nøkler er 192.168.0.1 (D-Link, Netgear), 192.168.1.1 (Linksys, Netgear) og 192.168.2.1 (Belkin).

Dessuten: Bytt navnet på nettverket SSID til et unikt SSID.

Sterkt passord viktig

Sikkerhetskonsulent og tidligere hacker Dan Egerstad har ytterligere ett viktig råd:

– Du må fortsatt ha et sterkt passord, så klart.

– Og hva innebærer det?

– Det skal være ganske langt og bestå av minst åtte tegn. Det skal helst være et ikke-ord, altså ikke et navn eller noe som er med i ordlisten, sier Dan Egerstad.

LÅNEGRUPPE (Foto: Lotte la Cour)

LÅNEGRUPPE: En gruppe kvinner i Bangladesh garanterer for hverandre i en lånegruppe. Nå legger Norad om strategien, og vil ikke bruke norske bistandspenger på nye mikrofinansprosjekter. Foto: Lotte la Cour

Foto: Lotte la Cour

Finansierer ikke nye mikrolånsprosjekter

Mikrolån var et profilert satsningsområde i Norad i mange år. Nå er det brått slutt.