19.12.2014

Maur

Spørsmål 1:

Jeg hadde en opplevese for noen år siden som jeg lurer på om dere kan gi en forklaring på. En dag vi var ute på tur oppdaget vi en maursti som vi tror ikke hadde vært der før. Maurene på stien var opptatt med å transporte egg, men ved nærmere ettersyn viste det seg at mange av maurene bar levende artsfrender. Stien endte ikke i en ny tue men i en haug med sagflis. Noen

dager etter var maurstien borte, men jeg har ikke fått kontrollert om det har blitt etablert en ny tue på stedet. Har jeg vært vitne til etableringen av et nytt samfunn? Er dette en vanlig måte for mauren å etablere nye tuer?

Dere snakket om at befruktede dronninger bli tatt tilbake til den tuen de kommer fra: er det utelukkende dronninger fra egen tue som blir tatt tilbake? Har dere referanser til mer stoff om emnet? Håper på svar selv om jeg aldersmessig ligger et stykke utenfor den primære målgruppen for programmet.

Vennlig hilsen

Bent Østebø Johansen

41 år

Svar:

Når en tue blir stor og gammel, anlegges det "satelitt-tuer" i nærheten. Dit bæres egg og dronninger. Det kan være dette du har sett. En

sagflishaug er et egnet sted for å starte en ny tue. En annen mulighet er at du har vært vitne til en røvertokt foretatt av blodmaur. De fanger andre

skogsmaur og tar dem som slaver - de bærer egg og arbeidere inn i egen tue.

Spørsmål 2:

Hei på dere,

Jeg har et problem med Stokk maurer som har slått seg ned i isoporen under hyttegulvet. Dette er jo et ganske alminnelig problem (?), men hvordan bli kvitt disse krypene? Finnes det noe gift som det går an og sprøyte inn med trykk? Hvor lang tid er huset ubeboelig etterpå. Er dette ting man kan gjøre selv?Det er kanskje lurt å sprøyte i vegetasjonen rundt hytta mot bladlus?

Med vennlig hilsen,

Ole Jan Bakkejord

Svar:

Det er vanlig med maur i isopor, særlig der det er

varmekabler under baderomsgulv. Det er gjerne svart jordmaur, ofte kalt sukkermaur, som går i isoporen. Stokkmaur går mindre ofte i isopor.

Stokkmaur innendørs er ofte en avlegger-koloni av en utendørs tue, som gjerne befinner seg i en stubbe, vedstabel eller annet underjordisk trevirke. Ved stokkmaurbekjempelse er det viktig å finne nøyaktig hvor maurene holder seg innendørs, og sprøyte der, og SAMTIDIG bekjempe hovedtuen utendørs. Denne tuen befinner seg oftest nærmere enn 50 m fra huset, men kan

i noen tilfeller ligge lengre unna. Unngå firmaer som borer hull i alle vegger og sprøyter inn gift i hele huset. Sprøyting mot bladlus, som du spør om, har ingen effekt mot stokkmaur, da de ikke lever av bladlus-saft.

Spørsmål 3:

Hvordan bærer mauren maten sin?

Hilsen Tommy Gunderstad Vea

Ragnvaldjord

4275 Sævelandvik

Svar:

Bladlus-saft bæres inne i kroppen, i kroen. Den gulpes opp til dronningen, innendørs arbeidere og larver. Annen mat, som insekter, larver o.l. bæres av de kraftige kjevene.

Spørsmål 4:

Eg høyrde at det var ein mann som satt sikkert fleire ganger i ein maurtue. Etter det blei han kvitt ledd-smertene (reumalidelser) han hadde i ryggen og hoftane. Kva er svar på sporsmal kvifor det hjelper so godt?

Steffie Aldenkamp (11)

Svar:

Jeg har også hørt om "maurterapi", men har ikke sett

vitenskapelige forsøk som viser at dette er riktig. De fleste av folks plager går over av seg selv. Det er derfor vanskelig å si om det er mauren som har fjernet plagene.

Spørsmål 5:

Hvorfor dør hann-mauren etter å ha parret seg med dronning-mauren?

Hilsen Andreas Valentinsen, 6 år.

Svar:

Hannmaurene gjør ikke noe arbeide i tuen. De har ingen funksjon annet enn å parre seg. Straks dette er gjort er de helt unyttige. Hvis de fortsatt skulle bo i tuen, ville de bare snylte på de flittige arbeiderne.

Spørsmål 6:

Jeg lurer på hvordan mauren beskytter seg mot maurslukeren?

Hilsen Markus L. Fjelltun

Svar:

I de land hvor maurslukere finnes bygger maurene solide jordtuer, og mange har en egen soldatkaste. Uheldigvis for maurene har maurslukerne kraftige graveklør og en superlang, klebrig tunge som den

stikker inn i tua. Så noe veldig godt forsvar har de ikke å stille opp med.

Hadde de hatt det, ville jo maurslukerne sultet ihjel. Forøvrig spiser maurslukerne vel så mye termitter, selv om termittene har supersterke jordtuer.

Spørsmål 7:

Hvordan blir nye dronninger til?

Hilsen Emil Andreas Lund, Hamar

Svar:

Dronninger og arbeidere er alle hunner med helt likearveanlegg (gener), men dronningene får en spesiell næringsrik mat mens de er larver. Dette "skrur på" de gene som utvikler dem til dronninger.

Spørsmål 8:

Jeg lurer på hva maur lever av og hvorfor de alltid lager maurtuene sine sør for et tre?

Hilsen Henrik.S.Riege.(en Ole.Andre fæn.)

Svar:

Skogsmaurene lever av bladlussaft som gir dem

"drivstoff" til å løpe rundt, mens de må ha andre insekter og deres larver som byggesteiner til egen kropp og utvikling av larver. Bladlussaft er bare

sukker, mens andre insekter gir dem proteiner. Endel norske maur, bl.a. stokkmaur, melker ikke bladlus for sukkersaft, men er mere rovdyr som bare tar insekter eller andre smådyr.

I utlandet finnes maur som klipper blader av trær, bringer dem ned under jorda i tuen der de dyrker sopp på bladene. Det er soppen de lever av. Andre utenlandske maur er frøspisere, særlig gressfrø er populært.

Spørsmål 9:

Jeg lurer på hvor lenge mauren er våken om gangen? Også lurer jeg på hvor den er om vinteren og om den sover hele vinteren?

Hilsen Fredrik Fløttum, 7 år

Svar:

Det er over 50 ulike maurslag i Norge. Noen er mest aktive om dagen, slik som svart jordmaur (sukkermaur) og skogsmaur, andre er mest aktive om natten, slik som stokkmaur. Stort sett kan man si at hvileperioden følger dagslyset. Men selv om stokkmaurene er mest aktive om natten, kan man

jo se dem om dagen også. Insektene har ikke samme type søvn som fugler og pattedyr, mennesket inkludert. Om vinteren krabber maurene så dypt ned i tuen som de kan, der det gjerne er frostfritt. Det er likevel så kaldt at de blir liggende helt urørlige til sola begynner å tine opp tuen.

Spørsmål 10:

Siden det er så mange dronninger, dør det vel masse hanner,etter de har parret seg?

Er det mest hanner eller hunner inne i en slik maurtue?

hilsen fra Randi Helene Fossan.

Svar:

Det er flest hunner i tua, fordi arbeiderene er hunner. Av dronninger, som også er hunner, og hanner er det omtrent like mange. I en skogsmaurtue utvikles det hundrevis av dronninger og hanner, og alle hannene

dør etter parring.

Spørsmål 11:

Hei!

Eg har eit spørsmål om stokkmaur:

Det er mange stokkmaur i hagen min, og eg lurar på kvifor dei er der, eg er redd dei skal etablere seg i huset.

Kan det vere at dei er her for å ete frukt og bær,- eller har du andre forslag?

Svar:

Stokkmaur innendørs er ofte en avlegger-koloni av en

utendørs tue, som gjerne befinner seg i en stubbe, vedstabel eller annet underjordisk trevirke. De tuer som befinner seg nærmere enn 50 m fra huset kan gi avleggere i hus, men helst der i huset hvor det er råteskader pga. vannlekkasjer. Det kan likevel være lurt å holde stokkmaur unna husets nærhet. Stokkmaur kan nok spise litt frukt og bær, men andre insekter er

hovedføden deres.

Spørsmål 12:

Hender det at stokkmaur etblerer seg i tuve under bakken, eller held dei bare til i treverk?

Helsing Una Høydal

Svar:

Stokkmaur bygger sin tue alltid i treverk, men det kan være over eller under jorda, f.eks. i en stubbe, vedstabel eller det kan være helt underjordisk trevirke. Det vanligste er i stubber som har deler både

over og under jorda.

Spørsmål 13:

Jeg lurer på en ting, hvor langt kan en maur tisse?

Jeg har hørt at den kan tisse ca en meter. Er det sant?

Hilsen Merethe Hommelsgård

PS Programmet er kjempekult og veldig intresangt!!

Svar:

En meter er litt mye, men ca. 25 cm går bra. Da tenker jeg på selve spruten som utgår fra spesielle forsvarskjertler, og som bl.a. består av maursyre. Men syren fordamper lett, og hvis man roter i en maurtue

(som man helst ikke bør gjøre) brer deg seg fort en stram lukt på flere meters avstand. Maurspruten er forøvrig ikke ekte "tiss". Insektene tisser faste krystaller av urinsyre. Ganske smart, for da mister de ikke vann.

Spørsmål 14:

Hei!

Jeg lurer på:

- Hvor mye gift er det i èn maur?

- Kan maurene gnage hull? Eller gnage over ledninger?

- Hva spiser maurene? Noe av det samme som oss? Spiser de andre maur?

- Hvor mange forskjellige slags maur finnes det?

- Kan maurene stå på bakbeina?

Hilsen Jerv Nikolai McLaren Bårdli

Svar:

I Norge har vi to typer maur: broddmaur og andre maur. Broddmaurene stikker med en brodd slik som vepsen, og giften ligner.

Nøyaktig hvor mye gift de har kan jeg ikke svare på, men de har en liten blære med giften bakerst i kroppen. Skogsmaurene har ikke brodd, men de spruter maursyre som svir i øyne og nese. De kan også bite med kjevene sine så det gjør skikkelig vondt, særlig hvis det kommer maursyre inn i sår.

De fleste maurene klarer bare å lage hull i løse materialer, slik som råttent trevirke, isopor eller løs jord. Bare stokkmauren klarer å gnage i friskt trevirke. Ledninger klarer de ikke å gnage over.

Skogsmaurene lever av bladlussaft som gir dem "drivstoff" til å løpe rundt, mens de må ha andre insekter og deres larver som byggesteiner til egen kropp og utvikling av larver. Bladlussaft er bare sukker, mens andre insekter gir dem proteiner. Mange maur er meget glade i sukker, så derfor kommer de innendørs på kjøkken også. Endel norske maur, bl.a.

stokkmaur, melker ikke bladlus for sukkersaft, men er mere rovdyr som bare tar andre insekter eller andre smådyr. I utlandet finnes maur som spiser andre maur, men fremfor alt er det mange maur, også i Norge, som tar andre maurarter som slaver.

I Norge finnes det over 50 ulike maurarter, i hele verden er det over 4600 ulike arter. En fyr har regnet ut at det finnes så mange maurindivider som 1 med 15 nuller etter og at de utgjør ca. 0.1% av alle

jordens insekter. Jeg snakker altså om individer, ikke arter.

Maurene har som andre insekter seks bein. De kan ikke stå bare på de to bakerste uten å miste balansen, men på de tre eller fire bakerste går det bra.

Spørsmål 15:

Hvor langt klarer en maur å trekke en barnål på en time?

Hvor mange barnåler trekker en maur en meter på en time?

Hilsen Tobias Pfeil 8 år

Svar:

Det klarer jeg ikke å svare på! Det kommer an på om bakken er jevn eller ujevn, eller om det ligger mange hindringer i veien. Forslag:

ta med en klokke, gå ut og finn ut av dette selv!

Spørsmål 16:

Hvorfor heter det tissemaur?

Hilsen Emilie 7 år

Svar:

Fordi de spruter ("tisser") en stråle med maursyre til forsvar. Maurspruten er forøvrig ikke ekte "tiss". Insektene tisser faste krystaller av urinsyre. Ganske smart, for da mister de ikke vann.

Spørsmål 17:

Hei!

I en maurtue er det hundretusener av maur. Insekter har avføring. Hva gjør mauren med all avføringa for at tua ikke skal gå tett?

hilsen Ståle Fjordholm

Svar:

Ingenting - den går rett i tua. Men avføringen er ikke flytende. Insektene tisser faste krystaller av urinsyre, og bæsjen er også fast. I en maurtue lever en mengde andre insekter, bla. noen stumpbiller som

lever av maurens avfall. Så mauren har ansatt egne renholdbetjenter. Døde maur bringes ned til en "kirkegård" i bunnen av tuen. Men når en tue blir

riktig gammel, over 30 - 40 år, er den gjerne så full av avfall og forråtnelse at den blir oppgitt, og maurene flytter ut til sine nyanlagte kolonier.

Spørsmål 18

Hei!

Vi lurer på hvor mye en maur spiser om dagen?

Hvorfor heter tissemauren tissemaur?

Hilsen Odd og Heidi

Lillebror Jon lurer på om mauren kan gå seg vill.

Svar:

Maurene orienterer seg etter sola, selv i overskyet vær ser de hvor sola er. De kan nemlig sanse noe ikke vi kan: polarisert lys. Dette skinner gjennom skyene, selv om vi altså ikke kan oppfatte det. Selv om sola

beveger seg over himmelen hele dagen, "skjønner" mauren dette, og vil lett finne tilbake selv om den har vært ute hele dagen. Men det er gjort forsøk

der man holder mauren fanget i en svart boks hele dagen - og DA går den seg vill, fordi den ikke har fått fulgt med sola på himmelen. Men det vil jo

ikke skje i naturen.

Spørsmål 19:

Hvor gammel kan en maur bli?

Hilsen Oda Jønland.

Svar:

Dronningene kan bli over 10 år gamle, mens arbeiderne kun lever et eller to år. Hannene lever høyden noen måneder til et halvt år, fra de blir født og til de får parret seg.

Spørsmål 20:

Hei!

Hvor mange ganger er det i en maurtue?

hilsen Johannes Harbo 6 år

Svar:

I en stor tue, som den du så på TV, er det mange hundre ganger, men kanskje bare 50 hovedganger som leder inn fra tuens overside. De forgrener seg imidlertid stadig vekk innover, så hele tua er gjennomvevd av ganger.