Hopp til innhold

– De som eier bygningene i Stavanger, har muligheten til å forme sentrum

Gårdeierne bestemmer hvordan Stavanger sentrum skal være, ikke politikerne eller innbyggerne, mener Cecilie Christ i Stavanger sentrum AS.

Søragadå i Stavanger

Et av lokalene som står tomme i Søragadå i Stavanger. Totalt sju virksomheter har lagt ned eller forsvinner før jul. Sentrumshandelen flater ut, og svært mange butikker i byen tilhører en kjede.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Cecilie Christ

Cecilie Christ.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

Vi planlegger mest for å synes, som en skryteby.

Erling Forfang
Fargerike Øvre Holmegate

Øvre Holmegate.

Foto: Torunn Westvik Tørneng / NRK
Oljemuseet i Stavanger

Oljemuseet.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK
Fra Gamle Stavanger

Gamle Stavanger.

Foto: Kjell Einan

– De som eier bygningsmassen i Stavanger sentrum, sitter med muligheten til å forme sentrum gjennom hvem de velger å ta inn som leietakere, sier Cecilie Christ, daglig leder i Stavanger sentrum AS.

I løpet av få måneder har fem butikker bare i Søragadå i Stavanger lagt ned. Før jul forsvinner to til. Det er mange i en liten gate, og det bekymrer Christ.

Reklamemann og byentusiast Erling Forfang mener Stavanger mangler en stor og overordnet plan for byutviklingen. Den har vært for klattvis, og i for stor grad styrt av hvordan vi vil bli oppfattet utenfra.

– Gamle Stavanger, smågater og Oljemuseet

I en av byens smale gater, Søragadå, sitter fotografene Kathrine Birkeland og Anita Lovise Ask Olsen. Fotobutikken de driver, legges snart ned. Fem lokaler i samme gate er allerede fraflyttet, og ytterligere en fotobutikk legger ned før jul.

– Jeg ser på Stavanger som en liten, koselig by. Det er ingen storby. Ingen tenker det når de kommer hit, sier Birkeland.

Når NRK ber dem «fotografere» Stavanger sjel, trekker de frem gammelt – men også nytt.

– Jeg ville ha fotografert Gamle Stavanger med sol og masse turister, Eller Øvre Holmegate, og fått fram alle de fine fargene, sier hun.

– Jeg liker også bymiljøet i sentrum, med smågater, og Oljemuseet, sier Olsen.

– De kan selv forme byen

Erling Forfang etterlyser sterkere politisk styring på vegne av byens innbyggere og mener byutviklingen i for stor grad skjer på utbyggernes premisser. Christ er til en viss grad enig.

Hun mener gårdeierne i større grad må samarbeide, men sier samtidig at politikerne har undervurdert sin egen rolle for på sikre sentrum suksess.

– Gårdeierne kan samarbeide om enten gateløp eller nabolag. Står de sammen og gjør dette med et felles løft, så kan de selv forme byen i stor grad, mener sier hun, og legger til:

– Jeg tror kanskje norske kommuner har undervurdert sin rolle. Det er ganske mange behov som må ivaretas av kommunen for å sikre sentrum som en suksess.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kathrine Birkeland og Anita Lovise Ask Olsen

Fotobutikken Kathrine Birkeland og Anita Lovise Ask Olsen jobber i, legger snart ned. Til sammen sju virksomheter i Søragadå har gått eller går samme vei i år.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Det er smug folk ikke vet om

Om lag 80 prosent av butikkene i Stavanger sentrum tilhører i dag en kjede, og sentrumshandelen har flatet ut. Også Christ er bekymret for at Stavanger kan miste sitt særpreg. Samtidig står sentrum også overfor store endringer, om det skal bli plass til flere boliger og næringsdrivende. Christ mener det er mulig å tenke både nytt og gammel for å ivareta byens særtrekk.

– Bygningsmassen på sentrumshalvøya representerer et vanvittig potensial en ikke har tatt ut. Det er byrom, smug, bakgårder og torgplasser folk ikke vet om en gang. De skulle jeg ønske vi kunne optimalisere.

– Det er kombinasjonen av nytt og gammelt som vil sikre aktiviteten til byen vår, fastslår hun.