Hopp til innhold

Føler seg isolert uten taxitilbud på Finnøy

Frode Våge har epilepsi og er midlertidig uten sertifikat. Han føler seg isolert i leiligheten sin på Steinnesvåg på Finnøy etter at Finnøy taxi måtte legge ned.

Frode Våge

Frode Våge har epilepsi og kan for tiden ikke kjøre bil. Han er frustrert over manglende taxi og begrenset busstilbud på Finnøy.

Foto: Stine Serigstad / NRK

Gro Skartveit

Ordfører i Finnøy kommune, Gro Skartveit (V).

Foto: Kaj Hjertenes
Olaug Bollestad

Stortingsrepresentant, Olaug Bollestad (KrF).

Foto: Gunnhild Sørås / KrF

Frode Våge flyttet til Steinnesvåg på Finnøy før påske i år. Da han flyttet til øya var han ikke klar over at taxitilbudet skulle forsvinne fra Finnøy.

– Hadde jeg visst dette så hadde jeg ikke flyttet så tidlig. Jeg har bodd i Stavanger i 33 år og er vant til å kunne ta buss eller taxi. Dette hadde jeg aldri hørt om før jeg kom hit, sier Våge.

Bekymret ordfører

Våge forteller at det manglende taxitilbudet fører til flere vanskelige situasjoner.

– Det går ikke an å ta buss her på lørdager og søndager. Så hvis jeg får besøk i helgen, så kommer de seg ikke hjem på søndagen med båt til Stavanger. Hvis jeg skal ta et tidlig fly fra Sola, så må jeg dra til Stavanger kvelden før og overnatte på hotell, sier han.

Ordfører i Finnøy kommune, Gro Skartveit, mener situasjonen er kritisk.

– Som ordfører er jeg bekymret for folk som blir isolerte og kanskje ikke får den nødvendige hjelpen de trenger. De har ingen som kan kjøre seg der de skal og det er alvorlig, sier hun.

– Finnes ikke samarbeid!

Ordføreren mener at situasjonen har oppstått på grunn av manglende samarbeid mellom fylkeskommunen, helseforetaket og transportnæringen.

– Det finnes ikke samarbeid! Alle tenker på seg selv. Da blir det slik som dette, sier hun.

Hun har bedt stortingsrepresentant Olaug Bollestad om hjelp, som har sendt spørsmålet til helseminister Bent Høie. Helseministeren svarer blant annet:

«De regionale helseforetakene og helseforetakene er selvstendige rettssubjekter, og må selv stå til ansvar både rettslig og økonomisk for vurderinger og vedtak de gjør ved gjennomføring av offentlige anskaffelser. Eventuelle tvister om offentlige anskaffelser kan bli brakt inn for KOFA eller rettsapparatet. Departementet kan ikke gripe inn i slike saker.»

Gir seg ikke

Våge mener at problemet burde kunne løses lokalt.

– Vi burde ikke trenge å gå helt opp til helseminister og samferdselsminister for å løse et enkelt drosjeproblem på Finnøy, sier han.

Han kommer selv til å kjempe for å få taxien tilbake til Finnøy.

– Dette skal ikke gå forbi meg. Jeg er en aktiv og våken person, så jeg tar kampen og det gjør jeg til «the bitter end» Det er vi som bor på øya som er lidende. Det er helt uakseptabelt! sier han.

Ønsker løyvefritak

Problemet på Finnøy kan løses ved å få løyvefritak.

– Vi må prøve å få ny taxi så snart som mulig. Han som er taxisjåfør nå må si opp løyvet, slik at fylkeskommunen umiddelbart lyser det ut. Skulle vi ikke få noen som vil kjøre drosje på vanlig måte, så må vi søke om løyvefritak, sier Skartveit.

Med løyvefritak kan privatpersoner kjøre taxi med kun vandelsattest og godkjenning fra politiet.

– Pasientreiser dekker 40–60 prosent av inntektene til taxien. Derfor vil det antakeligvis ikke være noen som søker om løyve nå som vi ikke har pasientreiser, sier ordføreren.

Ordføreren håper på en løsning før sommeren.

Finnøy Taxi har til nå kjørt pasientar til og fra behandling på oppdrag fra Helse Stavanger. Men er nå utkonkurrert av eit anna selskap i Stavanger. Det betyr at Finnøy blir utan ein lokal drosje som alle kan bruka.