Hopp til innhold

Sosiale medier kan gi deg et sykt kroppsbilde

Aina Stenersen (31) led av spisesykdom i flere år. Stadig flere opplever kroppspress fra blogger, Instagram, og Facebook.

Aina Stenersen

LOGGET AV: – For min del ble det slitsomt å måtte fremstå som perfekt på sosiale medier. Det ble også slitsomt å se hvor perfekte andre var. Til slutt måtte jeg logge helt av, sier Aina Stenersen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Du skal være flink på skolen, du skal være topptrent, og du skal ha en flott kjæreste. Det meste skal i grunnen være perfekt i sosiale medier. Det er slitsomt, sier Aina Stenersen.

31-åringen fikk et sykt forhold til mat og kropp da hun var 15 år gammel, og hun slet med spisesykdom i flere år. De siste årene var også sosiale medier med på å gi henne et dårlig selvbilde.

– For min del ble det slitsomt å måtte fremstå som perfekt på sosiale medier. Det ble også slitsomt å se hvor perfekte andre var. Til slutt måtte jeg bare logge helt av, sier Stenersen.

I dag er hun helt frisk, men å komme dit hun er nå, har vært en lang prosess.

Christine Sagen Helgø

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø vil ta tak i at flere unge jenter i kommunen har dårlig selvbilde.

Foto: Stavanger kommune

– Det hjalp å gå i behandling. Det var viktig for meg å lære teknikker til hvordan jeg kunne få mer selvtillit og en tryggere hverdag, sier Stenersen.

Stadig flere får dårlig selvbilde

I dag markerte Senter for spiseforstyrrelser i Stavanger 20-årsdagen sin, og et av temaene på markeringen var nettopp hvordan sosiale medier påvirker ungdommens selvbilde.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø holdt tale på 20-årsmarkeringen. Hun er bekymret for at årets ungdomsundersøkelse viser at unge jenter i dag, flere enn for bare tre år siden, har et dårlig selvbilde.

– Mange jenter ser på blogger, Instagram og Snapchat. Alt skal være perfekt, kroppene skal være perfekt, og det er urovekkende, sier Sagen Helgø.

Rapporten viser også at tenåringer i dag, er mer ensomme enn de var tidligere.

Svein Øverland

Psykologspesialist Svein Øverland skulle ønske flere i helsevesenet satt seg inn i hva som skjer på sosiale medier.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Det er trist. Det er noe vi bør ta tak i, sier ordføreren.

Ber foreldre engasjere seg i unges nettbruk

Ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier, psykologspesialist Svein Øverland, bekrefter det ungdomsundersøkelsen viser.

– Hvis du er sårbar, kan sosiale medier fungere negativt. Alle sammenligner seg med andre, og på sosiale medier vil det alltid være noen som er penere og smartere enn deg. Noen virker helt perfekte på nettet, og det kan gi deg følelsen av at du selv er mislykket, sier han.

Øverland skulle ønske at psykiatri og psykisk helsevern tok større del i sosiale medier, og at helsepersonell satt seg mer inn i hva som skjer på Instagram, Snapchat og Facebook.

– Mange tar ikke del i det som skjer i sosiale medier. Psykologer burde kunne mer enn bare navnet på Instagram. De bør få en oversikt over hva som skjer der ute, sier psykologspesialisten.

Øverland oppfordrer også foreldre til å ta større del i de unges bruk av sosiale medier.

– Det finnes en hel verden som foreldrene ikke har oversikt over, og det bør de gjøre noe med. Det kan se ut som de unge har det greit, men det kan være de er inne på sider der de konkurrerer om å være slankest eller blir frista til å skade seg, sier han.