Hopp til innhold

Dempa optimisme i oljefylket

Det er ikke lenger venta rekordhøy vekst i industrien i oljefylket Rogaland, slik den har vært i flere år. Likevel anslår bedriftene at de kommer til å ansette rundt 5000 nye arbeidstakere i år.

Oljearbeidere Oseberg feltsenter

Etter år med rekordhøy vekst i oljeindustrien, er forventningene mer dempa for det neste året.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Vi ligger allerede på et svært høyt aktivitetsnivå i Rogaland. Det at vi får en litt mer dempa forventning nå, kan være på sin plass, regiondirektør i NHO, Hallvard Ween.

Halvard Ween

Hallvard Ween, NHO.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

334 bedrifter i Rogaland har svart på spørsmål om framtida. I dag legges talla fram i næringslivets konjunkturbarometer (se faktaboks).

– Det er litt tøffere

Undersøkelsen viser at bedriftene har litt lavere forventninger til antall ansatte, lønnsomhet og investeringer. Det er særlig i olje- og gassindustrien at optimismen er dempa.

– Vi har hatt en formidabel kostnadsvekst, som gjør at en del oppdrag har gått ut av landet, siden det er billigere, sier Ween.

– Det nye er at vi også begynner å få problemer med å konkurrere på vedlikeholdsoppdrag, som for eksempel inspeksjon, såkalt klassing, av rigger. Det er nok et signal bedriftene har tatt innover seg, at det er litt tøffere, sier han.

Eksportbedrifter gjør det bedre

Men fremdeles er det stor tro på framtida i næringslivet. Aller mest gjelder det bransjer som kultur- og reiseliv, og ikke minst industrien utenom olje- og gassnæringa.

– Det syns vi er overraskende, at bedrifter som ikke er oljerelatert nå er mest optimistiske, sier Gustav Svane, som er rådgiver i NAV Rogaland.

Mange av disse bedriftene eksporterer varene sine. Derfor er ikke NHO like overraska.

– Den norske krona har blitt billigere. Det betyr at varene som selges til utlandet har blitt billigere for dem som kjøper, sier Ween.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video Ny utlånsordning til Eksportindustrien kom i grevens tid

Eksportindustrien opplever bedre tider med svakere kronekurs, også industrien som ikke er oljerelatert.

Foto: Nyhetsspiller

Høyere forventninger enn NAV

Bedriftene i undersøkelsen anslår at de kommer til å ansette rundt 5000 nye arbeidstakere dette året. Det er en vekst i sysselsettingen på to prosent.

Dermed er bedriftslederne mer optimistiske enn NAVs prognose på 1,4 prosent tilsier.

– Vi tror generelt på en litt lavere vekst i antall ansettelser enn undersøkelsen viser, så vi tror det kan være litt vel optimistisk. Men om det slår til, er jo det gledelig, sier Svane.

NHO er iallfall ikke bekymra for framtidsutsiktene til næringslivet i oljefylket.

– Om bedriftene eller NAV får rett, får vi se når fasiten gjøres opp. Jeg tror nok forventningene til bedriftene er fornuftige, sier Ween.

Lettere å få tak i arbeidskraft

Den sterke veksten i næringslivet har også gjort at mangel på arbeidskraft har vært et stort problem. Det har i lang tid vært vanskelig å få tak i ingeniører til olje- og gassektoren. Tross dempa optimisme, tror NAV denne trenden vil fortsette.

– Det vil fortsatt være mislighold mellom tilbud og etterspørsel, men det vil være i en mye mer avdempa form nå enn tidligere, sier Svane.

Også i bygg- og anleggsbransjen, der arbeidsledigheten er økende, er det stort behov for fagfolk.

– Det er fortsatt vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft, særlig snekkere, sier han.