Hopp til innhold

Populært å flytte fettet på kroppen

Stadig flere spør etter kirurgiske inngrep for å flytte fettet rundt på kroppen. Så mange som en av tre som tar plastisk kirurgi spør om det, ifølge Christian Tiller i selskapet Stavanger Plastikk-kirurgi.

Mage (Illustrasjonsfoto)

Mange drømmer om å oppnå den perfekte kropp, og noen velger å legge seg under kniven for å flytte på fettet sitt, slik at for eksempel magen blir tynnere og puppene større.

Foto: Sinar 2

– Jeg synes en av tre er ganske mye, og det kan nesten øke opp mot halvparten, sier Tiller til NRK.

Etter en tradisjonell fettsuging kastes fettet, men det nye innen bransjen er at en nå kan resirkulere sitt eget fett. Da kan det fylles på steder pasienten ønsker forklarer Tiller, som også er overlege ved Stavanger Plastikk-kirurgi.

– Det kan fylles i brystene, i ansikt og i bakenden, om man ønsker det, sier overlegen.

Risiko ved metoden

Tiller mener teknikken har klare fordeler sammenlignet med vanlige plastiske inngrep, selv har han tilbudt metoden i seks måneder, og opplever stor entusiasme hos kundene sine.

– Du bruker ditt eget stoff, som er fettet ditt, det vil si at det ikke inneholder noen fremmedlegemer. Det er mindre styr med det, sier han.

Selv om overlegen skryter av metoden, er den ikke uten komplikasjoner. Det har blitt registrert cyster, smerte, infeksjoner, ujevnhet og arrdannelse etter flytting av fett. Tiller mener komplikasjonene hører til uheldige sjeldenheter.

– Alle inngrep medfører litt risiko, man kan få blødninger og infeksjoner, men cyster har jeg aldri sett selv. Det kan helt sikkert skje, men enten tapper man det, eller så kvitter kroppen seg med det av seg selv etter en stund, sier han.

– Kan finnes mørketall

Norsk pasientskadeerstatning

Øydis Ulrikke Castberg i Norsk Pasientskadeerstatning tror det kan finnes mørketall, når det kommer til pasienter med plager etter fettransplantasjon.

Foto: NRK

Øydis Ulrikke Castberg i Norsk Pasientskadeerstatning bekrefter liten pågang fra pasienter med krav etter fettransplantasjoner. Det har ikke vært mer enn to henvendelser siden 2009, men hun utelukker ikke at det kan finnes mørketall.

– De sakene vi har hatt til behandling gjelder øyelokkplastikk der man tar fett fra mage til øyenlokkene. Det er ikke mange, men vi antar at ved kosmetisk kirurgi og behandling så vil det også være en del mørketall, der folk kanskje ikke kjenner til at de kan ha rett til erstatning, sier Castberg.

Assisterende fylkeslege i Rogaland, Marit Anda understreker at kommunikasjon i forkant av et inngrep er svært viktig.

– Å være opplyst på forhånd om at det er risiko forbundet med inngrep er viktig, og da plikter de som gir helsetjenestene å informere om risikoen som er forbundet med inngrepet på forhånd, sier Anda.

Mer vanlig med plastisk kirurgi

Christian Tiller mener mye av tabuet rundt plastiske operasjoner er på vei ut, og at ikke bare fettflytting, men fasadefiksing generelt er på god vei til å bli stuereint.

– Man ser det nå, sammenlignet med for ti år siden, at det er mye mer akseptert nå. Det er ikke så tabubelagt som det var, sier han.

Til tross for økende aksept og faglig utvikling tror ikke overlegen på ekstreme tendenser blant jordnære nordmenn med det første.

– Jeg har liten tro på at det vil bli amerikanske tilstander i Norge, sier han.