Hopp til innhold

Her er brannberedskapen fortsatt basert på tilkallingsmannskaper

Sterk vind og brann kan få katastrofale følger også for trehusbebyggelse i Rogaland. Varabrannsjefen i Sør-Rogaland mener det viktigste er det som blir gjort for å forebygge slike branner.

Fra Bryne-brannen i januar 2006

Dette bildet viser storbrannen på Bryne i januar 2006. Her er brannberedskapen fortsatt basert på mannskaper som må tilkalles.

Foto: NRK

– Med de vindforholdene som var i Lærdal i helgen sprer brannen seg over store områder. Da kan det være veldig utfordrende å hindre tap av mange bygninger.

Det sier varabrannsjef i Sør Rogaland brannvesen, Ståle Fjellberg.

Når en brann oppstår under slike værforhold, kan konsekvensene bli dramatiske, også om det skulle skje i den gamle trehusbebyggelsen i Stavanger eller i tilsvarende miljøer i Rogaland.

Storbrann i Stavanger

Sterk vind og brann kan få katastrofale følger også for trehusbebyggelse i Rogaland. Bildet er fra Stavanger.

Foto: Frode Evje

– Du vil få brann som sprer seg mange hundre meter. Du ser jo på bildene fra Lærdal hvor enorme avstander brannen har spredt seg på. Dette gnistregnet er veldig utfordrende. Du får såkalt konflagrasjonsbrann, som kanskje er noe av verste vi kan oppleve, sier Fjellberg.

En konflagrasjonsbrann blir beskrevet på denne måten på nettsidene til kollegiet for brannfaglig terminologi: Meget stor brann som har en flammefront bestående av flere bygninger eller bredt skogsområde, og som beveger seg fort og går over naturlige eller skapte branngater som veier o.l.

– Et brannvesen som kan rykke raskt ut med store mannskapsstyrker vil være avgjørende

Stavanger har Europas største konsentrasjon av verneverdig trehusbebyggelse. Varabrannsjefen forteller at det er lagt mange planer for å forhindre en slik situasjon som oppsto i Lærdal.

– Det er det forebyggende som er det absolutt viktigste, at en brann ikke får utvikle seg. Et brannvesen som kan rykke raskt ut med store mannskapsstyrker og utstyr vil være ganske avgjørende i en tidlig fase, sier Fjellberg.

I Stavanger samarbeider brannvernet og Stavanger kommune om forebyggende tiltak.

– Det går på slike ting som varmesøkende kameraer for å oppdage en brann tidlig. Det er installert sprinkleranlegg i mange bygg. Vi har hatt veldig fokus for å unngå påsatte branner, med gode systemer for søppelhåndtering og tiltak for å hindre at folk kan tenne på mellom bygg, sier Fjellberg.

Varmesøkende kamera er på plass igjen

For to år siden var det stor usikkerhet rundt bruken av varmesøkende kamera i Stavanger sentrum. Den gangen viste det seg at et kamera som kostet en halv million kroner hadde vært ubrukelig i åtte år . Det kameraet ble fjernet i desember 2011.

Varmesøkende kamera

Det varmesøkende kameraet som var montert i Stavanger sviktet under en brann i trehusbebyggelsen for tre år siden. Nå er nytt utstyr kommet på plass.

Foto: Helge Hundeide/Frode Evje / NRK

Nå skal det være på plass nytt utstyr som fungerer slik det skal.

– Nå er det på plass. Vi er inne i en utprøvingsperiode og det virker som at det nå skal fungere, sier Fjellberg.

Tilkallingsmannskaper tar lengre tid

Faren for storbrann kan være enda større dersom brannen oppstår på steder som ikke har et stort brannkorps i full beredskap like i nærheten.

– Vi husker jo for noen år siden brannen i Bryne sentrum Vi hadde en veldig stor brann i et helt kvartal der. Der er det per i dag innkallingsmannskaper som vil lengre tid å få på plass enn et korps med heldøgnskontinuerlig beredskap, sier varabrannsjefen.

Sogndalstrand, lengst sør i fylket, er et sted som har de noenlunde de samme forholdene som Lærdal, både når det gjelder bebyggelse og brannberedskap Her er det motert sprinkleranlegg på fasadene til en del av de verneverdige husene.

Ni kommuner i Rogaland har utsatt trehusbebyggelse

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap laget i 2005 en rapport de trakk fram 182 norske byer og tettsteder med tett trehusbebyggelse der det er fare for områdebrann.

Ved Siden av Stavanger sentrum og Sogndalsstrand er det sju kommuner i Rogaland som har slik bebbyggelse:

  • Bokn: Alvestadkroken
  • Haugesund: Hasseløy, Hauge, Risøy, sentrum
  • Karmøy: Skudeneshavn
  • Kvitsøy: Ytstebøhamn
  • Sola: Melingsholmen
  • Utsira: Nordvikvågen
  • Vindafjord: Ivesland