Hopp til innhold

Saken mot Solum Larsen henlegges

Riksadvokaten opprettholder avgjørelsen om å henlegge voldtektsanmeldelsen mot tidligere Venstre-topp Helge Solum Larsen (43). Nå vil bistandsadvokaten til jenta søke om voldsoffererstatning.

Helge Solum Larsen

Solum-Larsen ble i februar i fjor anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Solum Larsen har erkjent seksuell kontakt, men nektet straffskyld.

Foto: Berit Roald / NTB/Scanpix

Berit Johannessen

– Klienten min kjenner seg sviktet av rettssystemet, sier bistandsadvokat til jenta, Berit Johannessen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien henla saken mot daværende nestleder i Venstre Helge Solum Larsen etter bevisets stilling, den 3. oktober i fjor.

I dag har det kommet fram at Riksadvokaten mener det var en riktig beslutning, bekrefter Grønlien overfor NTB.

Anmeldt for voldtekt av 17-åring

– Riksadvokaten har også vurdert saken i henhold til paragraf 193, som gjelder misbruk av stilling eller posisjon for å skaffe seg seksuell omgang, men finner ikke grunnlag for at saken rammes av denne bestemmelsen, sier han.

Solum Larsen ble i februar i fjor anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Han har erkjent seksuell kontakt, men nektet straffskyld.

Han trakk seg som 2. nestleder i Venstre som følge av etterforskningen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa etter henleggelsen i oktober at Solum Larsen uansett begikk et grovt tillitsbrudd da han hadde sex med jenta etter et partiarrangement.

Teknisk undersøkelse, Ryfylke Fjordhotel

8. FEBRUAR 2012: Her jobbet krimteknikere med å sikre spor fra hotellet hvor voldtekten skulle ha skjedd. Nå er saken henlagt på grunn av bevisets stilling.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Kjenner seg sviktet av rettssystemet

Berit Johannessen er bistandsadvokat for jenta, som meldte Solum Larsen for voldtekt etter årsmøte til Rogaland Venstre på Ryfylke Fjordhotell på Sand.

– Klienten min er veldig lei seg i dag, og hun kjenner seg sviktet av rettssystemet, noe jeg forstår veldig godt, sier Johannessen.

Hun sier videre at hun ikke kan forstå at saken blir henlagt.

– Dette burde holde til tiltale. Det går jo også fram fra Riksadvokaten sitt skriv at det ikke er slik at fornærma ikke nødvendigvis har blitt trodd. Heller at en skal bevise over enhver rimelig tvil at det har blitt brukt vold og truende atferd.

Nå frykter hun at flere unge jenter og gutter ikke vil tørre å anmelde voldtekter.

– Det må ikke være slik at en ikke skal få prøve voldtektssaker i retten, for det blir ofte ord mot ord i slike saker. Men det er klart at beviskravet må være høy i denne type straffesaker.

Vil kreve voldsoffererstatning

Jenta, som nå er 18 år, er fremdeles medlem av Venstre, og har ingen planer om å melde seg ut sier bistandsadvokaten.

– Hun mener at dette ikke er en god dag for kvinners rettssikkerhet, men hun angrer likevel ikke på at hun anmeldte forholdet, og hun vil råde andre til å stå opp for seg selv slik hun selv har gjort.

Nå kommer de til å søke om voldsoffererstatning fra voldsofferkontoret.

– Da må de gjøre en vurdering av bevisene. Dersom de finner det høyst trolig at dette har skjedd, kan hun bli tilkjent voldsoffererstatning, sier bistandsadvokat Berit Johannessen.