Hopp til innhold

LO frykter «Dubai-samfunn» i Norge

LO frykter et arbeidsliv der nordmenn har høystatusyrkene, mens utlendinger står for produksjonen.

Klasseforskjeller, Dubai

I Dubai preger enorme klasseforskjeller samfunnet. Bildet viser en ukjent arbeider på havna i Dubai og kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no / Reuters

LO frykter for samfunnsutviklingen når ungdommen velger vekk tradisjonelle yrkesfag. I Rogaland har 400 flere unge søkt studiespesialisering ved de videregåande skolene til høsten. Taperne er blant annet helsefag, bygg og anlegg og matfag.

Utviklingen forsterker tendensen til et Dubai-arbeidsliv, med nordmenn i høystatusyrkene mens utlendinger står for produksjonen.

Det viser seg at samfunn med stor likhet har lavere kriminalitet og større livskvalitet enn andre. Hvis det norske samfunnet får en lagdeling i arbeidslivet vil det kunne føre til segregering, uro og i verste fall økt kriminalitet.

Øystein Hansen, LO

– Lavere status med yrkesfag

– Den største følgen er at vi har vanskeligheter med å søke etter kompetanse i Norge. Vi har måttet ansette en del med fagbrev fra Danmark og Tyskland, sier butikksjef Christoffer Berve hos slakterforeningen A. Idsøe i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Idsøe slakterbutikk i Stavanger

Butikksjef Christoffer Berve hos A. Idsøe slakterbutikk i Stavanger.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Berve merker allerede at stadig færre unge ønsker å ta fagutdanning innen matfagene, og nå er tendensen klarere enn noensinne. Søkertallene til de videregående skolene viser at flere velger utdanninger som kvalifiserer til akademiske yrker eller jobb i oljå. De store taperne er helsefag, bygg og anlegg, og matfagene med en nedgang i søkertallene som nærmer seg 25 prosent.

– Det har blitt fokus på at det har blitt lavere status å ta spesialfagene, og det har dannet seg et inntrykk av at det er dårligere betalt. Det er feil. Det er et veldig kjekt yrke, og mer enn godt nok betalt for å kunne overleve i samfunnet, sie Berve.

– Noen må gjøre jobbene ingeniørene tegner for

Øystein Hansen, LO

Øystein Hansen, distriktssekretær i LO.

Foto: RKK

Hos LO på Folkets Hus i Stavanger følger de nøye med på tallene. Distriktssekretær Øystein Hansen liker veldig dårlig at så mange går fra yrkesfagene til studiespesialisering.

– Det bekymrer meg. Det har blitt en trend at alle skal ta en akademisk utdannelse, bli ingeniør og jobbe med olje. Det er nemlig slik at noen må gjøre de jobbene som ingeniørene tegner for, sier han.

Hvis norske ungdommer ikke vil utdanne seg innen disse yrkesfagene, må arbeidskraften hentes andre steder. Allerede i dag er det sterke innslag i arbeidslivet av utenlandske arbeiderere, og de nye søkertallene tyder på at den trenden bare forsterker seg.

– Jobber iherdig for å snu trenden

– Vi klarer selvfølgelig dette et år eller to, men hvis dette er en trend som vi ikke klarer å snu begynner vi å bli virkelig engstelige. I verste fall kan vi se for oss at ingeniørene sitter på et kontor og tegner, og så er det utlendinger som er ute og produserer, sier Øystein Hansen.

Han mener tallene viser likhetstrekk til arbeidsmarkedet i andre oljeproduserende land lengre sør-øst, og i byene Dubai, Bahrain og Abu Dhabi.

– En kan jo se tendensen, men vi ska jobbe iherdig for å unngå det, sier han.

– Ser tendensen til klasseskille

– Det har ikke blitt så ille i Norge ennå, men jeg ser tendensen til at det blir et klasseskille der etterhvert hvis det fortsetter slik det gjør nå. Det er fordi at alle vil ha et visittkort med en flott tittel og at mange er redde for å bryte normen i samfunnet, sier Berve hos A. Idsøe.

Ungdommens yrkesvalg speiler utviklingen i samfunnet, og det framtidssamfunnet som nå avtegner seg er et annet enn det likhetssamfunnet Norge har i dag, ifølge LO.

– Det viser seg at samfunn med stor likhet har lavere kriminalitet og større livskvalitet enn andre. Hvis det norske samfunnet får en lagdeling i arbeidslivet vil det kunne føre til segregering, uro og i verste fall økt kriminalitet, sier Hansen.