Hopp til innhold

– Nå er jeg lei min egen stemme

De to NRK-programlederne har snakket i seks timer. Like før klokka 18 lørdag var det som trolig er verdens første lydbok innlest på direkten uten manus, vel i havn.

Leser inn lydbok på direkten

Seks timer brukte NRK-programlederne Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland på lydboka – uten manus.

Foto: Ingeborg Skrudland

– Nå skal det bli godt å ikke snakke, for nå er jeg så lei min egen stemme at jeg holder på å spy, svarer Bjørn Olav Skjæveland på det obligatoriske spørsmålet etter enhver større idrettsprestasjon – hva føler du nå?

Leser inn lydbok på direkten

Per Øystein Kvindesland

Foto: Ingeborg Skrudland

Og kollega Per Øystein Kvindesland følger opp:

– Jeg er lei av min egen stemme, og jeg er lei av Skjævelands stemme, så i kveld tror jeg ikke vi skal si så mye.

Starta som en strøtanke

Og å sitte i studio og snakke i seks sammenhengende timer må kunne kalles en idrettsprestasjon. De to starta klokka 11 lørdag formiddag, og kunne stenge for mikrofonene like før klokka 17, svette og sultne, men vel fornøyde.

NRK Rogalands Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland med lydbok-stunt

Det som starta som en vill strøtanke, var vel i havn. Å lage en lydbok på den omvendte måten – ikke en ferdigskrevet bok, som blir lest inn som lydbok, men et lydopptak på over 30 kapitler som så skal bli til bok. Men hva slags bok?

Litt om mye

Leser inn lydbok på direkten

bjørn Olav Skjæveland

Foto: Ingeborg Skrudland

– Det blir kanskje en slags novelletter, noe midt mellom noveller og roman. Som skoletten – midt mellom sko og støvlett, sier Bjørn Olav Skjæveland.

– Det blir en bok med kapitler med forskjellige temaer som vi snakker rundt. Det er ting som vi er opptatt av, glad i eller irriterer oss over, sier Per Øystein Kvindesland.

Innlesingen gikk omtrent etter planen, forteller de to, som jo er vant til å sitte og snakke i studio, både i NRK Rogaland og i programmet Utakt på mandagskveldene.

– Dessuten har vi prøvd sjangeren litt, på biltur for eksempel, på vei til reportasjested. Vi har sagt sånn: Hva om vi bare snakker fra vi starter til vi kommer fram, hvordan vil det bli, sier Skjæveland.

Stor skrivejobb

Olav Hove

Olav Hove skal få lydopptakene ned på papiret

Foto: foto: Ingeborg Skrudland

– Men det som blir spennende er jo om dette lar seg overføre til tekst. Om folk får inntrykk av at de leser noe to har sagt, slik at det høres akkurat ut som om de sitter her, eller om det blir helt meningsløst vas, legger han til.

Og mannen som skal få de to herrenes betraktninger over i skriftlig form, er Olav Hove. Han går til oppgaven med litt blanda følelser.

– Jeg sier som Erna Solberg, det er nå det begynner. Jeg ser litt mørkt på det, men skal prøve å gjøre mitt ytterste, sier han smilende.

For han tror ikke det blir nødvendig med så mange justeringer. Han er imponert over de to programlederne.

– Ja, for all del, de er flinke. De har holdt formen bra, og humøret oppe, så jeg er imponert, sier han.

De skal lage "omvendt" lydbok

Tre fornøyde herrer etter vel avslutta maratonsnakking. Fra venstre Bjørn Olav Skjæveland, Olav Hove og Per Øystein Kvindesland.

Foto: Ingeborg Skrudland

Bok 1. september

Nå skal altså opptakene skrives ut av Olav Hove fram til 1. mai. Så skal det lages design og velges bilder, og trykkes bok i regi av Jæren Forlag.

– Og så skal vi på hagefest i slutten av august, og 1. september skal boka foreligge, sier Per Øystein Kvindesland