Hopp til innhold

– Holdningene mot romfolket kan bli verre med tiggerforbud og meldeplikt

Flere sentrale politikere i Stavanger frykter at vedtaket om å registrere romfolk, og opprette tiggerfrie soner, kan legitimere og forsterke holdninger mot romfolket.

Trekkspel i Stavanger

En mann av romfolket spiller trekkspill ved Breiavatnet i Stavanger sentrum. Snart må han registrere seg for å ha lov til å samle inn penger på denne måten.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Marcela Molina

Marcela Molina er gruppeleder i SV og en av dem som klarest har advart mot at politikerne i Stavanger innfører registreringsplikt og forbudssoner for romfolk som tigger i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er en fare for at holdningene mot romfolket blir verre, og som kommunepolitikere mener jeg at vi har et ansvar for å kjempe mot disse holdningene, sier Marcela Molina, som er bystyrerepresentant og gruppeleder for Sosialistisk Venstreparti i Stavanger.

Støtter fungerende biskop

Molina er gruppeleder i SV og en av dem som klarest har advart mot at politikerne i Stavanger innfører registreringsplikt og forbudssoner for romfolk som tigger i Stavanger.

Hun støtter advarselen fra fungerende biskop Anne Lise Ådnøy, som i går i går sa til NRK at hun er redd for at politikernes krav og ønske om registrering kan forsterker en stigmatisering som allerede finnes mot et helt folkeslag.

– Jeg synes det er veldig bra at fungerende biskop går ut og minner politikerne, folket og hele byen om at vi er i ferd med å forsterke stigmatiseringen av et folk som i flere århundrer har blitt stigmatisert, sier Molina.

Hun liker at kirken kaster seg inn i debatten.

– Det er viktig at folk tenker konsekvensene av de vedtakene som nå fattest i Stavanger kommune, sier hun.

– Menneskeverdet er under press

Også Venstres gruppeleder Per A Thorbjørnsen mener et slikt vedtak kan bidra til å legitimere og forsterke holdninger blant innbyggerne i byen mot en folkegruppe.

– Når et stort flertall i levekårsstyret går inn for å tenke registrering og begrensning, er det klart at dette har en sammenheng med legitimering av dårlige holdninger.

Også han støtter altså opp om biskopen sitt utspill.

– Menneskeverdet er under press, slår han fast, og minner om at Stavangers by selv brukte ordet «Open Port» som slagord da byen hadde status som europeisk kulturby for en del år tilbake.

Det forplikter, mener Thorbjørnsen.

– Det gir meg ingen mening at vi stenger denne havnen for noen vi ikke tåler, snarere tvert imot står «open port» for at vi skal tåle det som for noen kan virke som utålelig.

– Reglene må være generelle

Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet sier at biskopen har helt rett i at vi nå må passe oss for stigmatisering av tiggere.

Han har gått inn for både registrering og tiggerforbud.

– Vi må være bevisste på at vi har lov til å sette grenser og definere hvordan Stavanger skal fungere i det åpne rom. Da må vi ta vare på to hensyn. Vi må se på hvordan vi har det i Stavanger i dag, samtidig som vi ikke må utsette romfolket for stigmatisering, eller noe som i ettertid kan bli sett på som et overgrep, sier Kvadsheim.

Han mener derfor at det er viktig at reglene er generelle, og ikke spesielt rettet mot romfolk.

– Det handler om registrering for å be om penger i det offentlige rom, avslutter han.

VIDEO: Delte meninger om tigging og romfolk

Det er delte meninger om tiggerne på gaten i Stavanger.

ARKIV: Tidligere denne uken tok NRK Rogaland pulsen på gaten i Stavanger for å få høre hva folk der mener om tiggerproblematikken.