Hopp til innhold

Halvparten av de ivrigste supporterne er borte

Det har blitt betydelig færre som synger og lager liv under norske fotballkamper. Fra å være 30.000 fanklubbmedlemmer for fem år siden, er det nå under 18.000 igjen.

Vikinghordene 2014

KRYMPER: Vikinghordene var 70 stykker da Viking tapte for Molde den første lørdagen i oktober. I sist hjemmekamp var de bare 30 stykker som stod i fanklubben da Viking tapte 1–2 for Aalesund.

Foto: Erik Waage / NRK

Iven Austbø

Vikingkeeper Iven Austbø skulle gjerne hatt mer bråk på stadion.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det regner og blåser en sur vestlandsvind i Stavanger. Det er mørkt ute, men på stadion er lyskasterne tent. Byens lag, Viking, skal spille sesongens tredje siste kamp.

Det er hverken gull, sølv eller bronse å spille for, og cupeventyret ble avsluttet i Molde i august. Det er rett og slett flere år siden de mørkeblå har gitt supporterne noe å virkelig skryte av.

På den ene kortsiden, bak motstandernes landslagskeeper Sten Grytebust, står en liten gjeng ikledd blåe luer og skjerf. Vikinghordene er på plass for å synge laget sitt til seier i hjemmekampen mot Aalesund.

De som står i Hordene prøver å lage liv, men på langsiden er det tangotrøyenes fans som høres best.

– Nå for tiden kan vi høre hverandre godt utpå banen. Det er ikke lenger så mange som synger, sier vikingkeeper Iven Austbø.

Geir Inge Fiskebekk

– Før var vi flere hundre som lagde liv på kampene, sier Geir Inge Fiskebekk, leder for Vikinghordene.

Foto: NRK

For fem år siden var det flere hundre som sang sammen med Hordene på Viking stadion. På kampen mot Aalesund var de bare 30 ihuga fans.

– I 2009 var vi 1950 medlemmer i Vikinghordene. Det var mange som var støttemedlemmer, men det var også flere hundre som møtte opp og lagde liv på kampene, sier Geir Inge Fiskebekk, som er leder i fanklubben.

I dag er det bare 720 medlemmer i fanklubben. Noe forsangeren til Hordene, Tommy Nærland, merker godt.

– Det er nesten flaut å være forsanger for en så liten gjeng som vi er nå. Det er trist, sier han.

(Artikkelen fortsetter under tabellen.)

Fanklubbmedlemmer

FANKLUBB

MEDLEMMER I 2009

MEDLEMMER I ÅR

 Tornekrattet (Molde)

 1000

 630

 Oddrane

 720

 900

 Kjernen (Rosenborg)

 2500

 1370

 Godsetunionen

 1100

 2000

 Kanarifansen (LSK)

 3400

 1500

 Klanen (VIF)

 10200

 5500

 Fossefallet (Sarpsborg)

 650

 700

 Stabæk support

 2000

 750

 Stormen (Aalesund)

 2000

 1200

 Tigerberget (Start)

 500

 130

 Vikinghordene

 1950

 720

 Maakeberget (FKH)

 700

 550

 Saftkokarn (Sogndal)

 125

 150

 Bataljonen (Brann)

 3300

 1600

 Gaukereiret

 220 i 2011

 140

Ekspander/minimer faktaboks

*Bodø Glimts fanklubb Den Gule Horde har aldri ført medlemstall.

Allerede etter 20 minutters spill, stilner Leke James forsangeren. 0–1 lyser det fra de mange TV-skjermene i Jåttåvågen. Fem minutter senere stilner samme mannen strupen til Nærland på ny. 0-2, og det har ikke gått en halv time engang.

– Mange føler seg lurt av Viking. De har gått høyt ut og lovet medaljer i flere år, men resultatene uteblir, sier forsangeren.

En av de mørkeblås fem islendinger i startelleveren reduserer i 2. omgang, men Sverrir Ingi Ingasons mål tente bare et ørlite håp som ble knust et kvarter senere. 1–2 står det på dommerkortet, og de 30 i Hordene må innse at laget deres nå ligger på en 11. plass på tabellen. Vinden og regnet kjennes ekstra surt ut i kveld.

Skylder på TV-kampene

Vikinghordene er ikke alene om å krympe. De fleste norske fotballfanklubben sliter. Skikkelig.

Vålerenga-fansen, Klanen

Vålerenga-klanen er landets desidert største supporterklubb – selv om de har mistet halvparten av medlemmene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vålerenga har alltid hatt landets største fanklubb, men Klanen har også mistet mange de siste fem årene.

– For fem år siden var vi 10.200 medlemmer. Nå er vi 5500. Det har i grunnen bare gått nedover de siste ti årene, sier Christian Kjellsen, som er leder for Klanen.

Han mener Fotballforbundet må ta deler av skylda for at færre nordmenn synger og skriker på stadion.

– Det er ikke lenger bare én dag det sparkes fotball på, men kampene er spredd utover fredager, lørdager, søndager og mandager. Det gjør det vanskelig for folk å få med seg når det er kamp, hvordan det går i resten av serien og hvor på tabellen laget deres ligger, sier Kjellesen.

Det sendes også flere kamper fra utlandet på TV. Folk kan nå se Messi og Diego Costa score, og Mari Ballotelli bomme, hver eneste uke. Og det kan de gjøre hjemme i sin varme stue. Gjerne mens de streamer en annen kamp på PC-en.

Christian Kjellsen

– Det har bare gått nedover de siste årene, sier Christian Kjellsen, leder av Vålerenga-klanen.

Foto: NTB Scanpix

– Interessen for fotball har nok ikke gått ned, men interessen for norsk fotball er jeg sikker på at har dalt de siste årene. Det merker vi i supporterklubbene og ellers på tribunene, sier Klanen-sjefen.

– Ikke lenger kult å være skikkelig supporter

«Da høsten var som klarest – en september ettermiddag
strødde skjebnen ut små gnister på Vålerenga.
Bud gikk ut over byen – til kvinne og til mann
om at kjerka opp i parken sto i brann»

Før kunne de unge som bodde på Østkanten Trond Ingebretsen sang utenatt. Slik er det heller ikke lenger.

– Det er ikke lenger kult å være skikkelig fotballsupporter. Unge mennesker velger ikke å bruke fritiden sin til å heie på byens lag, sier Kjellesen.

Klanenlederen får støtte fra Geir Inge Fiskebekk i Vikinghordene.

– Folk er blitt så bortskjemte. De skal ha komfort hele veien. De vil heller se mål i god kvalitet på TV-en enn å se kampen live på stadion. Spesielt de unge svikter tribunene, sier han.

Hordene-lederen tror også det hadde hjulpet med flere profiler i eliteserien.

– Det er profilene folk får et forhold til og vil se, men dessverre finnes det ikke mange av dem i norsk fotball.

Men en virkelig stor profil haar vokst fram dette året. 15-åringen som alle medier har lagt sin elsk på. Til og med dem som knapt kan offsideregelen har skjønt at Martin Ødegaard er god til å sparke ball. Det kan nok kanskje også forklare hvorfor Strømsgodsets fanklubb har økt medlemsmassen.

Fra å være 1100 ihuga supportere i 2009, er de nå 2000 i GodsetUnionen. Det merkes på Marienlyst. Spesielt under pappa Ødegaards gamle supportersang.

– Før i tida sang vi «ååå Hans Erik, ååå Hans Erik, ååå Hans Erik, han blør for drakta fordi han elsker Strømsgodset». Nå synger vi «ååå Martin» ganske ofte, sier fanklubbleder Marius Paulsen Andreassen.

Han forteller at det virkelig er fotballfeber i Drammen for tiden.

– Vi er lagets 12. mann. Det er herlig å være Godset-supporter for tiden, og kapasiteten på supportertribunen er nesten sprengt, sier Paulsen Andreassen.

Odd, som skal til cupfinalen, har også fått en større fanklubb. Oddarane har gått fra å være 720 medlemmer i 2009, til 900 i år. Saftkokarn i Sogndal har fått 25 mann mer, mens Fosefallet i Sarpsborg har økt med 50. Ellers opplever alle fanklubbene i Norge at de krymper.

– 2009 var Kjernen sitt toppår. Jeg mener derfor det blir feil å bare se på tallene da og nå. Vi har gått ned i medlemstall de siste fem årene, men siden 2012 har vi opplevd en oppsving i medlemstallet igjen, sier Kenneth Kjelsnes som er leder for RBK-fanklubben Kjernen.