Hopp til innhold

Dette skjedde i Rogaland i året som har gått

2014 var året der lærerne streiket, bøndene aksjonerte, terroralarmen gikk før Gladmaten og vi diskuterte bompenger og elsykler. Hva husker du best?

Dette skjedde i Rogaland i året som har gått. Her er en oppsummering av nyhetene som har preget Rogaland i 2014.

VIDEO: Se tilbake på året som har gått.

Kjørte forbi uten å stoppe

Ulykke i Byfjordtunnelen

Flere bilister kjørte forbi dødsulykken i Byfjordtunnelen nyttårsaften uten å stoppe for å hjelpe.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Haugesund rådhus

Haugesund kommune varslet store kutt i 2014.

Foto: Odd Helge Liestøl

Året begynte med debatten om hvorfor flere bilister kjørte forbi ulykkesstedet uten å hjelpe da en kvinne mistet livet, og to andre ble alvorlig skadet i en frontkollisjon i Byfjordtunellen nyttårsaften.

– For meg var det selvsagt å stoppe. Vi er jo forpliktet til det, og det kan stå om liv og død, sa 19-åringen som var det første som stoppet.

Dårlig økonomi i Haugesund

I mars kom beskjeden om at Haugesund kommune må spare 66 millioner kroner. Kommunen har ennå ikke klart å rydde opp i kommuneøkonomien etter Terra-skandalen, og økonomien skal styres av staten i fire år til.

Nedgang i oljeindustrien

Aktiviteten i olje- og gassnæringen er på vei ned. Statoil har i år kunngjort at mellom 1.600 og 1.900 stillinger skal bort. Til sammen er antallet stillingskutt i oljebransjen circa 7000.

Aibel kuttet først 230 ansatte i mars, så 250 ansatte i september, og 230 ansatte i oktober. Aker Solutions har varslet at mellom 520 og 540 ansatte er blitt til overs siden sommeren. Aker i Egersund nedbemanner etter nyttår.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 reduserer arbeidsstokken med 100–150 personer i Norge. Statoil selger seg ned på norsk sokkel, og flere frykter masseoppsigelser offshore.

Investeringene i norsk petroleumsnæring vil falle med 24 milliarder kroner neste år, spår bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Den siste tida har bedrifter i oljenæringa varsla fleire tusen oppseiingar. I dag henta 20 år gamle Jan Petter Røyset oppseiingspapira sine hos Aibel i Haugesund der han har jobba som sveisar.

Jan Petter Røyset (20), nyansatt hos Aibel i Haugesund, er en av dem som har mistet jobben.

Petter Steen jr tar ikke gjenvalg

Haugesunds ordfører Petter Steen annonserte den 19. mars at han går av etter kommunevalget i 2015. Han har vært ordfører i Haugesund siden 2001, og ble valgt inn i bystyret i Haugesund i 1988.

Bøndene aksjonerte

Landbruksminister Sylvi Listhaug uttalte i januar at landbruket har et imageproblem. Det tok Rogaland Bondelag ansvar for å endre på, og laget Ylvis-parodien «Kæ seie bonden?» i mars. Den ble årets mest leste artikkel hos oss i 2014.

Da jordbruksoppgjøret ble lagt fram i mai, ble det brudd mellom Listhaug og bondeorganisasjonene. Det førte til flere protestaksjoner. Bøndene blokkerte kloakkanlegget i Mekjarvik, de blokkerte egg-pakkeri i hele landet og parkerte sauer i Bryne sentrum.

Og så: Den 28. mai ble jordbruksoppgjøret vedtatt, etter harde politiske forhandlinger.

Borgervernet i Rogaland

I mars delte Borgervernet i Rogaland ut 2000 flygeblader med sterke advarsler mot asylmottak og innvandring. Naboene reagerte kraftig, og Nye SOS Rasisime anmeldte Borgervernet for rasisme.

Dørvika i Forsand

Agnes Müller ble funnet på 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Kvinne drept i Forsand

Agnes Elisabeth Müller ble meldt savnet fra Forsand i Ryfylke den 16. april. Den 29. april ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Den 5. mai fant politiet noe som lignet på et menneske på 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden. Agnes Müller ble bisatt fra Forsand kirke den 28. mai.

Ektemannen ble i desember dømt til 21 års fengsel for drap og voldtekt av kona. Han må også betale vel 1,8 millioner kroner i erstatning og oppreisning til ekteparets to barn. Drapsdømte Thomas Müller anker dommen.

Felles legevakt i Ryfylke

Sauda, Suldal, Etne og Vindafjord har vedtatt felles legevakt i Ølen. Vedtakene kommer til tross for sterke protester. En tredel av Saudas innbyggere demonstrerte i forkant av vedtaket.

Sauda vedtar felles legevakt

VIDEO: Meningene blant folk i Sauda er sterke etter at kommunestyret gikk inn for felles legevakt med nabokommunene.

Sprengstoff i hage på Figgjo

Den 8. april ble bombegruppen fra Oslo sendt til Figgjo da politiet fant dynamitt og militært sprengstoff nedgravd i hagen til en mann i 40-årene. Mannen ble siktet for heleri av sprengstoff, brudd på våpenloven og underslag av sprengstoff hos sin tidligere arbeidsgiver.

Nedbemanning på Stålverket

Før sommeren bestemte styret ved Stålverket på Jørpeland seg for å legge ned den ene produksjonslinjen, som gjorde at 65 personer ville miste jobbene sine. Senere ble dette tallet redusert til 50.

I juni meldte en lokal investor om at han ville kjøpe stålverket. Men i slutten av desember ble kjøpet lagt på is.

Protester mot skulptursalg

I april varslet Stavanger kunstforening at de ville selge Barbara Hepworth-skulpturen «Figure for landscape», som ble avduket i Stavanger i 1968. Det gikk ikke upåaktet hen. Skulpturen ble fjernet, og gallerieiere oppfordret til boikott og kunstneren Natasja Askelund meldte seg ut av Bildende Kunstneres Forening Rogaland i protest.

Til tross for høylytte protester gikk Norges eneste skulptur av britiske Barbara Hepworth under hammeren i London den 25. juni. Den ble solgt for 43 millioner.

Opprør mot skulptursalg

VIDEO: Lokale og nasjonale kunstnere og kunsteksperter er veldig kritiske til salgsplanene.

Fløyteforbud på 17.mai?

Før nasjonaldagen fikk elevene ved Harestad skole i Randaberg et brev med forbud mot å bruke fløyter og horn i barnetoget 17. mai. Flere foreldre i Randaberg ble så irriterte på regelen at de hang opp banner på kommunehuset, med klar beskjed til politikerne om å si ja til fløytene.

Brann i Verksgata

Verksgata 31 ble totalskadet i brann.

Foto: Stavanger byantikvar / http://erlingjensen.net

Brannen i Verksgata i Stavanger

28. mai begynte det å brenne i Verksgata 31 og 33 i Stavanger sentrum. Dette er gamle sjøhus på fire etasjer, og mange trehus ligger vegg i vegg. Ingen ble skadet i brannen.

Bygningen inneholdt atelieret til Terry Nilssen-Love, og kunst for millioner holdt på å gå tapt. Brannvesenet greide imidlertid å redde nesten alt.

Kunst for millioner holdt på å gå tapt da atelieret til Terry Nilssen-Love brant ned. I dag fikk han takke brannvesenet for redningsjobben.

VIDEO: Terry Nilssen-Love takker brannmann Kenneth Johnsen for innsatsen med å redde kunsten hans. Foto: Anders Fehn/NRK.

Nordsjødykkerne får erstatning

I april tilbød regjeringen 1.7 millioner kroner til hver av nordsjødykkerne, i tillegg til kompensasjonen de allerede har fått. Dette godtok ikke dykkerne. I juni ble kompensasjonen til 260 skadde nordsjødykkere og etterlatte økt fra 1,7 til 2,2 millioner kroner.

Vamp med ny besetning

Vamp

Vokalist og frontfigur Øyvind Staveland skal føre Vamp-navnet videre uten tre av medlemmene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Den 10. juni skrev Torbjørn Økland, som grunnla Vamp sammen med Øyvind Staveland, at han og to andre musikere forlater gruppen etter 23 år.

Men Vamp fortsetter. Øyvind Staveland, Jan Ingvar Toft, Odin Staveland og resten av besetningen fra fjorårets turneer er med på fortsettelsen.

– Jeg kan bekrefte at Vamp har gjennomgått en omorganisering i løpet av vinteren. Grunnen er at vi har vært uenige om den musikalske retningen. Vi har imidlertid blitt enige om at det per i dag er jeg som innehar rettighetene til bandnavnet Vamp, sa frontfigur Øyvind Staveland.

Verdensmester i kokkekunst

For første gang på tjue år ble kokke-VM arrangert i Stavanger og Norge i juli, og Christopher Davidsen fra Kvernevik hadde veldig lyst til å vinne på hjemmebane. Han kokkelerte etter beste evne, og tok førsteplassen i kokke-VM.

– Dette er veldig stort, og jeg må takke assistenten min Christer Rødseth, familie og kokkevenner som har støttet meg frem til seieren, sa en rørt Davidsen etter at seieren var et faktum.

Det offisielle VM i kokkekunst, Global Chef, gikk av stabelen i Stavanger 2. til 5. juli.

VIDEO: Christopher Davidsen kapret førsteplassen i VM i kokkekunst som ble arrangert i Stavanger.

Terrortrussel under Gladmaten

Den 24. juli opplyste PST-sjefen om planer om et terrorangrep mot Norge. Politiet i Rogaland økte beredskapen lokalt, og i en periode bar alt synlig politi i fylket våpen.

Ledelsen for Gladmat-festivalen i Stavanger holdt et ekstraordinært møte der de bestemte seg for ikke å avlyse festivalen. Terrortrusselen gjorde folk på Gladmaten bekymret, men de nektet å la seg skremme bort fra matfesten.

Ingrid Espelid Hovig feiret også 90-års dagen sin under årets Gladmat.

Gladmat-sjef Mona Vervik informerar om at Gladmaten held fram, trass i terrortrugsel mot Norge.

VIDEO: Gladmatfestivalen i Stavanger fortsetter som normalt selv om politiet er i terrorberedskap.

Hærverk ved Domkirken i Stavanger

Noen kastet fire steiner gjennom glassmaleriet på Stavanger domkirke.

Foto: Arild Eskeland/Mari Friestad / NRK

Oppussing og hærverk på domkirken

I slutten av juni ble vestveggen på domkirken i Stavanger pakket inn, og restaureringen begynte. Målet til kommunen er at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner.

Natt til 1. desember ble det kastet fire steiner gjennom det store glassmaleriet på østveggen til Stavanger domkirke. Det koster over én million å fikse glassmaleriet laget av Victor Sparre.

Lærerne streiket ved skolestart

Lærerstreiken startet før sommeren, men ble trappet grundig opp ved skolestart. Totalt 848 lærere ved 15 ungdomsskoler og syv videregående skoler i Stavanger og Sandnes ble tatt ut i streik fra skolestart.

Utenfor Universitetet i Stavanger hadde flere hundre streikende lærere stilt seg opp for å møte ministeren under hans varslede besøk på semesteråpningen.

Den 9. september godkjente Utdanningsforbundet avtalen med KS, med hele 79 prosent av stemmene. Dermed ble ikke lærersteiken gjenopptatt.

Flere hundre lærere er i streik ved ungdomsskoler og videregående skoler i Sandnes og Stavanger. Mandag morgen sto mange av dem utenfor Universitetet i Stavanger.

VIDEO: På vei til Universitetet i Stavanger gikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (H) gjennom aleen av streikende lærere.

Den store hasjsaken i Sandnes

I oktober i fjor fant politiet det de omtalte som vesentlig mer enn 100 kilo hasj på en hytte i Sandnes. Den 8. september startet rettssaken i Jæren tingrett. Alle de tiltalte i den omfattende hasjsaken i Sandnes er funnet skyldige. Hovedmannen fikk en fengselsstraff på elleve år.

Ryfast: sprenging og stenging

Byggingen av Ryfast er i full gang, og påvirker trafikken i Stavanger. Naboene varslet sivil ulydighet for å stanse anleggsmaskinene på grunn av støyen. Steiner fra sprengingen har også truffet hus på Hundvåg.

Den 6. juni stengte Byfjordtunnelen, og 12. august ble den åpnet igjen.

Ryfast-byggingen går hardt utover Stavangers grønne lunger, Mosvatnet, Vålandsskogen og St. Svithun-parken. Ørnasteinen ved Mosvatnet ble sprengt bort, og det var forvirring blant gående da undergangene rundt Kannik ble stengt.

Norgehistoriens største veiprosjekt, Ryfast, skal stå ferdig i 2019. Arbeidene er i rute, og mange kilometer med tunnell er sprengt ut, både på fastlandet og under havet. Vi har tatt en tur ned i dypet.

VIDEO: Norgehistoriens største veiprosjekt, Ryfast, skal stå ferdig i 2019. Arbeidene er i rute, og mange kilometer med tunnell er sprengt ut, både på fastlandet og under havet. Vi har tatt en tur ned i dypet.

Krangel om bompenger på Nord-Jæren

I juni foreslo samferdselssjefen en økning til 38 bomstasjoner rundt Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Forus, Risavika og flyplassen på Sola. Den pakken betydde en femdobling av utgiftene for svært mange bilister, opp mot 45.000 i året.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak sa tidlig at han ikke ville støtte en bompengepakke på Nord-Jæren som ikke ga penger til Gandsfjord bru. Da bomplanene var klare i desember var det likevel uten broen over Gandsfjorden.

I oktober inviterte Forus-bedriften til bussaksjon for å vise at kolelktivtilbudet ikke er godt nok.

Her kan du se hvordan bypakken vil påvirke deg.

Bomringen på Forus

Å hemme veksten i biltrafikken til Forus er et hovedmål for den nye bompengepakken for Nord-Jæren. Men forslaget om takster på opptil 45 kroner per passering har skapt sterke reaksjoner.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

Hund skutt på Hellestø-stranden

Den 6. august anmeldte en hundeeier en bonde for å ha skutt hunden hans da de gikk tur på Hellestø-stranden. Om lag 1000 mennesker samlet seg til minnemarkering på stedet der hunden ble skutt. Politiet henla saken.

Elsykler skapte debatt

2014 har gitt en stor økning i antall elsykler på veiene i Rogaland. Noen var misfornøyd med toppfarten, og trimmet elsykkelen sin til å kjøre ulovlig fort. Nå har også spesielle elsykler registrert som moped, som kan gå i 45 km/t, kommet på markedet.

Fartsgrensa for el-sykler er 25 kilometer i timen. Men flere og flere trimmer sykkelen så den kan gå i 50.

VIDEO: Denne mannen ble filmet mens han kjørte ulovlig fort på elsykkel. Foto: Frode Johannessen / Erik Waage/NRK

Jordkamp på Frøyland

Sandnes, Time, Klepp og fylkeskommunen vil bygge boliger på jorden til Jostein Frøyland på Frøyland, men Fylkesmannen vil verne jorden. Derfor skal kommunalministeren bestemme om Frøyland får beholde den 250 mål store gården sin.

Den 1. oktober aksjonerte flere bønder på gården hans, samtidig som kommunal- og landbruksdepartementet var på befaring for å ta stilling til gårdens fremtid.

Jordkamp på Jæren

VIDEO: Matjorden til Jostein Frøyland står i fare for å erstattes med boliger.

Nokas-dømte løslates

I oktober opphevet Høyesterett lagmannsrettens dom, og sa at Nokas-dømte Kjell A. Schumann og Metkel Betew likevel kunne prøveløslates fra forvaring.

De er nå underlagt friomsorgens kontroll i fem år fremover. Friomsorgen har stilt en rekke vilkår, og hvis de bryter dem kan de havne tilbake i fengsel.

Helge Lund gikk av

Den 15. oktober annonserte Helge Lund at han gikk av som konsernsjef i Statoil for å bli konsernsjef i det internasjonale olje- og gasselskapet BG Group. I sin nye jobb får Lund en grunnlønn på 15,7 millioner kroner i året.

Gigantisk oljeoppkjøp

I november ble det klart at Oljeserviceselskapet Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for 34,6 milliarder dollar, altså rundt 235 milliarder kroner.

Storm rundt skjenkereglene i Stavanger

Politikerne bestemte seg for å samarbeide med utelivsbransjen etter at det har stormet rundt skjenkepolitikken i Stavanger. FpU-leder Atle Simonsen mener håndteringen av skjenkereglene er firkantet og parodiske.

Kontrollen har fått kritikk blant annet for å ha delt ut prikker for ulovlig alkoholreklame på puber i Stavanger. Flere puber måtte fjerne tradisjonsrike plakater, dekorasjon og ølmatter.

Må fjerne «ølreklame».

VIDEO: Pubeier Ståle Mørch har tatt ned Tou-plakettene som hang over baren. Foto: Kaj Hjertenes/NRK - Redigering: Rebecca Bjerga/NRK