Hopp til innhold

Ordføreren legger seg flat: – Unnskyld, Mona

Barnevernet erkjenner at de burde reddet Mona Anita Espedal ut av det voldelige hjemmet mye tidligere, men gir henne ikke erstatning. Nå vil politikerne rydde opp.

Mona Anita Espedal

– Nei?! Tuller du? svarte Mona Anita Espedal da hun fikk unnskyldningen og løfte om erstatning fra ordføreren i Sandnes.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er veldig trist at Mona har hatt en slik barndom, at samfunnet ikke har gjort det rette, sier ordfører Stanley Wirak (Ap) i Sandnes kommune.

Han har lest om jenta som tapte barndommen. Fra hun var fire år til hun var ti gikk Mona fra voksen til voksen for å be om hjelp. Hun fortalte om volden og mishandlingen hun opplevde hjemme. Lærere, barnehageansatte, naboer og andre ga beskjed til barnevernet, men det tok likevel nesten sju år før de virkelig grep inn og overtok omsorgen for Mona og søsknene hennes.

For to år siden søkte Mona og et av søsknene om erstatning fra kommunen fordi barnevernet ikke grep inn tidligere. Broren fikk 1,3 millioner kroner. Mona fikk 0. Til tross for at barnevernet erkjente at de burde ha grepet inn før, i alle fall tre år før de gjorde. For Mona hadde ikke nok varige mén, ifølge en utredning fra sakkyndig.

Saken har opprørt mange, alt fra fagfolk til politikere i andre kommuner og Stortinget, siden Mona stod frem hos NRK for en drøy uke siden. Flere politikere, blant annet nestleder i KrF, har tatt til orde for å endre regelverket for å gi Mona erstatning.

Nå vil politikerne i Sandnes gjøre opp.

Moralsk oppreisning

– Jeg mener at vi har et moralsk ansvar her selv om vi ikke har et juridisk ansvar, sier ordføreren. Nå vil han ta grep.

Stanley Wirak

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak, rekker nå ut en hånd til Mona Anita Espedal. – Unnskyld på vegne av Sandnes kommune.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er fritt for oss politikere å vurdere dette på en annen måte. Jeg håper at vi etter ferien kan sette oss i sammen og finne en ordning som Mona Anita kan leve med og som er en god ordning for alle.

– Du snakker om både erstatning og unnskyldning?

– Jeg sier unnskyld allerede i dag. Vi burde grepet inn lenge før vi grep inn. Nå er dette mange, mange år siden, og jeg vil understreke at barnevernet i Sandnes i dag er veldig bra. Dette tror jeg ikke kunne ha skjedd i dag. Det er imidlertid ingen unnskyldning, sier Wirak og fortsetter.

– Når vi gjør så grove feil som dette skal vi si unnskyld. Jeg sier rett ut at her har vi sviktet. Så må vi finne en ordning sånn at vi kan kompensere for den svikten og den smerten hun har hatt.

Mona Anita Espedal forteller om sin brutale oppvekst.

Se Mona Anita Espedal fortelle litt av sin sterke historie.

Overrasket

Over to år etter at hun tok opp erstatningssaken, og 24 år etter at barnevernssaken hennes starten i kommunen, får Mona Anita Espedal endelig den uforbeholdne unnskyldningen hun hadde drømt om.

– Nei?! Tuller du? svarer hun da hun får opplysningene om hva ordføreren har sagt.

– Jeg er helt sjokkert.

Når sjokket legger seg utdyper hun.

– Først ble jeg helt sjokkert, men veldig glad. Jeg føler at jeg endelig kan våge å ha et lite håp om å bli trodd og hørt. Jeg setter pris på at han i det minste har gitt meg en oppriktig unnskyldning. Og jeg e veldig glad for at han vil gi erstatning. Jeg håper saken vil bli rettferdig, sier Mona.

Mona Anita Espedal og farmor Solveig Espedal

Mona Anita Espedal hos farmor Solveig, som hun bodde hos etter at hun flyttet hjemmefra.

Foto: Anders Fehn / NRK

Vil unngå rettssak

Status i saken nå er at Mona har stevnet kommunen og en rettssak er foreløpig berammet i november. Ordføreren håper at denne kan unngås.

– Jeg har diskutert i dag med kommuneadvokaten og barnevernssjefen. Etter ferien kaller vi inn partene, Mona Anita og advokaten, og ser om vi kan gå over på et annet spor enn det juridiske, sier Wirak.

Thor Magne Seland

Høyres gruppeleder i Sandnes, Thor Magne Seland, er enig med ordføreren og vil finne en løsning på saken med Mona utenom rettsapparatet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han vil også diskutere saken med de andre gruppelederne i Sandnes. En ringerunde NRK har gjort viser at det er tverrpolitisk enighet om saken.

Han får støtte fra lederen av det største opposisjonspartiet i Sandnes, Høyre, Thor Magne Seland.

– Jeg synes det er helt på sin plass at vi løser dette uten en rettssak. Det moralske aspektet er veldig klart og tydelig. Kommunen har innrømt at de ikke har gjort jobben sin, sier Seland.

– Har fått mye støtte

28-åringen forteller at hun har fått mye støtte etter at hun fortalte historien sin i offentligheten.

– Responsen har vært overveldende. Ukjente folk har tatt kontakt og gitt meg pengebidrag for å hjelpe meg med saken. Folk har fortalt sine egne historier, sagt at de støtter meg og heier på meg. Jeg har vært rørt og glad, sier hun.

Og nå kommer også responsen som hun har ventet på. Fra kommunen.

Mona forteller at hun har følt at hun har blitt sviktet gang på gang og ikke blitt hørt. Da barnevernet til slutt grep inn i saken, var de helt klare på at forholdene hun hadde varslet om hadde vært ille.

– Å ikke bli hørt gjennom en sånn barndom, gjør noe med en person. Jeg er litt redd for å innse at jeg faktisk blir hørt nå. Jeg har blandede følelser rundt det, men det betyr utrolig mye for meg. Når sjokket går over, så vil jeg nok føle lettelse.

Mona er klar på at erstatningen hun blir tilbudt må føles rettferdig, spesielt med tanke på hvordan saken har blitt behandlet frem til nå. Hun ser frem til å møte politikerne og kommunen og håper å unngå en opprivende rettssak.

– En rettssak vil bli grusom. Det vil rive opp minner, ting jeg har fortrengt, ting jeg ikke vil snakke om. Det er snakk om en hel barndom som jeg har blitt frarøvet, sier hun.

Mona Anita Espedal fikk opprinnelig avslag på krav om erstatning for tapt barndom fordi hun hadde ikke nok varige men. Nå får hun likevel.