Hopp til innhold

Fem tips til hvordan du får kloa i hummeren

Årets hummerfiske har startet, og stortingspolitiker Roy Steffensen har gode råd til de som skal fange havets kardinal.

Roy Steffensen med selvfanget hummer

Helt siden Roy Steffensen var liten, har Frp-politikeren vært svært glad i å fiske. Og hummerfisket som startet i dag, er årets høydepunkt for kvitsøybuen.

Foto: Privat

Roy Steffensen (34) er oppvokst på Kvitsøy, en liten øy med 530 innbyggere, litt nord for Stavanger.

Helt siden han var liten, har stortingspolitikeren til Fremskrittspartiet vært svært glad i å fiske. Og hummerfisket som startet i dag, er årets høydepunkt for kvitsøybuen.

– Jeg kaller hummeren for havets sorte gull, sier Steffensen.

Han har ikke tall på hvor mange hummer han har dratt opp fra havet, men mange, det er det. Den første hummeren han fikk, husker han likevel godt.

– Jeg har et bilde av der jeg holder to hummer fra den første teina jeg var med å trekke, men senere har jeg måtte le når jeg ser bildet. Det er nemlig strikk rundt klørne på hummeren, for far som ville jeg skulle oppleve en kjekk fangst, hadde forberedt seg godt, sier 34-åringen og ler.

Hvis du ikke har en far som går i forveien og fikser teinefangsten, har Steffensen likevel mange gode råd for hvordan du kan få fatt i havets kardinal:

1. Godt agn

– Det viktigste når du fisker etter hummer, er å ha godt agn i teinene. Jeg bruker råtten makrell. Helst skal makrellen ha ligget i noen uker, slik at den stinker skikkelig. Hummeren liker best råtten fisk, mens krabbene fortrekker fersk. Dermed får du hummer, og ikke krabber, sier Steffensen.

Han kan samtidig fortelle at hummerfiske ikke er for alle.

– Samboeren min var med meg på fiske i fjor, og hun klarer ennå ikke tanken på å spise makrell. Du må tåle den stramme lukta, slår Steffensen fast.

2. Se etter fjellsprekker

– Når jeg skal hive ut teinene, leter jeg alltid etter holmer med sprekker i. Sprekkene går som oftest videre under vann, og hummeren liker å gjemme seg i disse. Teinene kan hives på alt fra fem til 40 meter, sier kvitsøybuen.

3. Følg med på de eldre

– De eldre fiskerne har ofte gode gjemmeplasser, så det kan være lurt å følge med på hvor de hiver ut teinene sine, sier Steffensen.

Selv følger Frp-politikeren godt med på en av Kvitsøys beste hummerfiskere; foreldrenes nabo Geir.

– Ser jeg at Geir har ute en teine en plass jeg kjører forbi, slenger alltid jeg også ut en teine i det området, sier han og ler.

4. Bruk riktige teiner

– Det er viktig å følge reglene for hummerfiske. Kystverket og politiet kontrollerer mange teiner i løpet av fisket, og hvis du ikke har lovlige teiner eller feil merking, kan du få store bøter, sier Steffensen.

Ifølge loven, skal teiner som er satt ut for fangst av hummer, ha minst én sirkelformet fluktåpning på hver side. Åpningens diameter skal være minst seks centimeter. Åpningene skal også være plassert i fangstkammeret på en slik måte at hummeren lett kan ta seg ut av redskapet.

Det er også viktig å merke sanketeiner og hummerteiner med eiers navn og adresse.

5. Bruk riktig grep

Det er du som skal få kloa i hummeren – ikke omvendt. For å få det til, er det viktig med riktig teknikk.

– Når du skal løfte en hummer, er det viktig at du tar fatt i ryggen dens. Da unngår du å bli kløpet, eller få fingrene i klem av halen til hummeren, sier Steffensen, som ønsker alle et godt hummerfiske.

NB! Fra Østfold til Sogn er det tillatt å fange hummer til 30. november. For resten av landet varer fisket til 31. desember.