Hopp til innhold

Nok ei bygd nekter å lagre Norges giftavfall

Det nasjonale avfallsdeponiet i Oslofjorden er snart fullt, og Miljødirektoratet ser mot Sokndal i Rogaland, men både innbyggerne og samtlige listetopper i bygda protesterer.

NOAH

Avfallsdeponiet på Langøya er snart fullt, og kan ikke ta imot mer fra 2022. Miljødirektoratet leter med lys og lykter etter et nytt alternativ.

Foto: NOAH / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima
Tone Elle ved steinbruddet i Rekefjord, som kan bli nytt nasjonalt giftavfallsdeponi

Nabo Tone Elle ved steinbruddet i Rekefjord, som kan bli nytt nasjonalt giftavfallsdeponi.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi vil ikke ha noe som forurenser nabolaget. Vi kan ikke bare se på at de plasserer et avfallsdeponi så nært oss, sier Tone Elle, som bor i Rekefjord i Sokndal.

Hun er nabo til pukkverket Rekefjord Stone, som nå utredes som nytt nasjonalt giftavfallsdeponi. Miljødirektoratet er på jakt etter et nytt deponi som kan overta for anlegget på Langøya i Oslofjorden, som snart er fullt. Norcem i Telemark har vært et alternativ, men lokalpolitikerne sa nei.

– En veldig dårlig idé

– Vi vet ikke hva det innebærer og har ikke fått informasjon. Det er klart at det er viktig med arbeidsplasser, men ikke for enhver pris, sier Elle.

Atle Støle

Atle Støle (H).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hun mener prisen er for høy for giftdeponiet, som vil gi 15 arbeidsplasser. Det mener også politikerne i kommunen, som har fått presentert planene av Stangeland maskin.

– Det synes jeg var en veldig dårlig idé. Jeg ønsker ikke at Sokndal skal assosieres med farlig avfall. Det er nok av andre steder som har deponier. Sokndal prøver å bygge opp et positivt inntrykk for innbyggerne, turister og gjester som kommer hit, sier varaordfører Atle Støle (H).

Rekefjord Stone

Her hos Rekefjord Stone vil myndighetene og Bellona ha et nytt deponi for farlig avfall.

Foto: Rekefjord Stone

Bellona: – Ikke et problem

Miljøorganisasjonen Bellona har tidligere sagt at det haster med et nytt deponi.

Styreleder i Bellona, Olaf Brastad

Seniorrådgiver i Bellona, Olaf Brastad.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Langøya er i ferd med å bli full og vi har ikke nasjonal kapasitet til å behandle det avfallet som ikke skal være i naturen, sier seniorrådgiver Olaf Brastad i Bellona.

Han deler derimot ikke skepsisen til innbyggerne i Sokndal, og forteller at erfaringene med dagens deponi på Langøya i det lange løp har vært gode.

– Da planene ble lansert var det en grunnleggende skepsis og til dels stor motstand blant innbyggerne, men nå er det noe de opplever som trygt, sier Brastad.

Setter boligbygging på pause

Therese Anita Holmen

Therese Anita Holmen (Ap).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Men lokalpolitikerne mener Bellona hopper over de farlige situasjonene som har oppstått i deponiet på Langøya gjennom de 25 årene anlegget har vært i drift.

– I 1993 lå det en svart røyk over hele Langøya, og der er det 3 kilometer til nærmeste bolighus. Her er det mye nærmere. Ved fjellet bak anlegget planlegger vi et byggefelt, men det må vi legge på is til vi vet hva som skjer, sier Therese Anita Holmen (Ap).

– Det er faktisk andre næringer som bruker dette området, blant annet mange som driver med fisketurisme. Hvor mange turister vil komme hit for å fiske ved et avfallsdeponi?, spør nabo Tone Elle.

Steinbruddet i Sokndal

Politikerne og naboene protesterer mot at steinbruddet i Sokndal skal brukes til oppbevaring av farlig avfall.

Foto: Sira Photography