Hopp til innhold

Tidenes sommer, flom og hvit jul

Det er ingen grunn til å glemme regnet som falt i fjor. Det var ekstremt mye enkelte døgn i 2014. Faktisk opp mot 52 millimeter på seks timer. Det var også den varmeste sommeren i ung manns minne.

Det er ingen grunn til å glemme regnet som falt i fjor. Det var ekstremt mye enkelte døgn i 2014. Faktisk oppmot 52 millimeter på seks timer. Det var også den beste sommeren i ung manns minne.

VIDEO: Væråret 2014 var sommer, flom, snø, stengte veier og mye mer.

Væråret 2014 tjuvstartet med et brak og et ras. Klokka 07 nyttårsaften morgen raste store mengder jord ned fra fjellsiden over et byggefelt i Øyevollvegen på Moi.

Beboerne ble evakuert og Jørn Pedersen krøp ut vinduet da garasjen ble smadret av jordskred.

Det ekstreme været ga rekordutbetalinger hos forsikringsselskapene. I august hadde Pedersen på Moi fått erstatning fra forsikringsselskapet, og begynt å komme i orden.

Ole Johan Tjørhom

Ole Johan Tjørhom likte ikke at året startet med storm i Sirdal.

Foto: Erik Waage

Uvær i Sirdal og snøras i Hunnedalen

I Sirdal startet også året med uvær. Stengt vei, mye vind og lite snø i starten av skisesongen betydde færre folk enn vanligvis i Sirdal. Ole Johan Tjørhom på Tjørhomfjellet sa at han ikke hadde sett så tomme stolheiser på 60 år.

I slutten av februar gikk det også et stort ras på Hunnedalsvegen. Det var vinterferie, og mange måtte avlyse skidagen. Uka etter gikk det et nytt skred på fylkesvei 45, og veien forble stengt i over ei uke.

Hunnedalsveien stengt av snøras

Mandag i vinterferien stengte et snøras Hunnedalsveien.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Flomvarsel og oversvømte kjellere

Trond Ole Paulsen og Brit Christin Paulsen

Trond Ole Paulsen og Brit Christin Paulsen har fått kjelleren oversvømt to ganger i år.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

I starten av mars flommet det over flere steder i fylket. NVE sendte ut flomvarsel, og det ble som fryktet. Kjelleren til Trond Ole og Brit Christin Paulsen på Hinna ble fylt med vann for fjerde gang. I september skjedde det samme igjen. Paret fikk kjelleren oversvømt to ganger i år.

Skogbrann i Hellvik

I april brant et stort område utmark på Hellvik i Eigersund. Brannvesenet og sivilforsvaret rykket ut med store mannskaper, og fikk slukket brannen. I etterkant ble det klart at nærmere 5000 mål var svidd av.

Helikopter som skiheis

Det dårlige været i fjellet fortsatte. Skitrekkene tapte millioner på uværet. Sauda skisenter meldte om påskekrise. Det var varmt.

Noen gikk mer kreativt til verks enn andre for å bøte på snømangelen. I Sauda erstattet de skiheisen med helikopter.

I Sauda bruker de helikopter til skiheis

VIDEO: Køene var lange da den alternative skiheisen i Sauda åpnet. I bakgrunnen kan man skimte snøen.

Gressbranner i Time og på Edlandsfjellet

I slutten av april advarte Brannvesenet om skogbrannfare, og innførte forbud mot bruk av åpen ild utendørs. I forkant av advarselen brant det i gress og lyng i Time.

Få dager etter begynte det å brenne i turområdet på Edlandsfjellet på Ålgård. Etter massiv jobbing fikk brannvesenet og frivillige kontroll på brannen. De drev etterslukking og overvåket brannstedet i flere dager etterpå.

Store områder ble svartsvidd i gressbrannen på Edlandsfjellet på Ålgård. Skadene på naturen kan bli store på grunn av den milde vinteren i Rogaland, mener skogbrukssjefen.

VIDEO: Mandag morgen er store mannskaper på plass for å slukke gressbrann. Foto: Ole Andreas Bø/NRK

VIDEO: Store mannskaper på plass for å slukke gressbrann i Ålgårdsheiene. Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Sommer og snø

Vi fikk en forsmak på sommeren allerede i slutten av mars. Da ble det målt 17 grader på Vats i Vindafjord.

Men i mai var det fortsatt 14 meter høye brøytekanter på veien mellom Sirdal og Lysebotn.

Veien mellom Lysebotn og Sirdal er fortsatt stengt.

VIDEO: Store snømengder førte til brøytekanter som er opptil 14 meter høye enkelte steder på veien mellom Sirdal og Lysebotn.

Sovetips frå Afrika

Ett av tipsene Ingar Kvia tok med seg kommer fra en gammel misjonær. Tipset har Stavanger Aftenblad og kaldt vann som viktigste ingredienser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tidenes sommer!?

Allerede i starten av juli sa meteorologene at varmerekordene kom til å ryke, og det ble målt 30 grader flere steder. Det var det beste sommeren i Ryfylke i manns minne, og båtfolket stortrivdes.

Det var også varmt om natta, og den kjente hjelpearbeideren, Ingar Kvia, delte derfor sine tips til hvordan man får sove når det er tropenatt.

Sydenvarmen fortsatte. Og det var Anders Nilsen fra Stavanger som lagde årets sommerhit med sin «Salsa Tequila».

Juli 2014 er den varmeste måneden som meteorologene har registrert noen gang. Til sammen ble det målt ni julirekorder i Rogaland viser den klimatologiske statistikken fra Værvarslinga på Vestlandet.

Sol og sommar på Solastranda

På Solastranda var det den fineste sommeren på veldig mange år.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Fotograf i regnvær

Fotograf Anders Fehn rykket ut til Vigrestad for å ta sensommerens siste dukkert.

Foto: NRK

Vurderte å sperre av Vigrestad sentrum

Da august kom, snudde været. Meteorologene advarte mot lokalt kraftig regn, og NVE varslet om fare for flom og jordskred. Og slik ble det.

Det voldsomme regnet rammet Jæren kraftigst. Flere veier ble stengt, togene sto og mange kjellere ble oversvømt. På Hognestad ble det målt 52,3 millimeter på seks timer, mens på Særheim kom det 51,0 millimeter.

Uværet medførte store ødeleggelser i hele Hå kommune.

Festivaler tatt av vinden

Lenger sør i fylket, et par dager etterpå, skapte vinden problemer. Ekstremværet «Lena» begynte å ta seg kraftig opp, og etter at en bobil nesten ble blåst av Lysefjordbrua ble den stengt på grunn av sterk vind.

Senere samme dag ble rundt 2300 personer evakuert fra strandfestivalen på Bore på Jæren og sommerfesten på Viste utenfor Stavanger på grunn av sterk vind i området.

– Det var helt vilt. Som på film, fortalte Marit Hals Bjelland, som ble evakuert fra Borestranda.

Men det blir ny festival neste år, lover Lydbølger-sjefen.

Lydbølger

Slik så det ut dagen etter at deltagerne på Lydbølger-festivalen på Borestranda ble evakuert i vinden.

Foto: Camilla Pedersen/Lydbølger

Mer regn

Den 9. september ble det enkelte steder i Stavanger registrert nær 100 millimeter nedbør på ett døgn. Målestasjonen på Våland melder om 99,1 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Det er det meste som noen gang er registrert i de snart 80 årene det er foretatt nedbørsmålinger ved stasjonen.

Den 10. oktober flomma det over i Nordfylket. Kraftig regn førte til mye vann på veiene på Haugalandet, og i Tysvær trengte vannet inn i syv kjellere.

Sauda isolert i regnet

I slutten av oktober var Sauda isolert i flere timer på grunn av enorme vannmengder. Flom stengte fylkesvei 520 ved Allmannajuvet og enorm vannføring i Svandalsfossen stengte veien under den.

– Det er ekstreme nedbørsmengder, og dette er en uvant situasjon for oss. Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sa ordfører Frode Sulen.

Det er 60 år siden det var så mye vann i Sauda.

Enorme nedbørsmengder gjør det uforsvarlig å kjøre inn eller ut av Sauda. FV 520 er sperret av vann på begge sider av bygda.

VIDEO: Veien inn til og ut av Sauda ble sperret på grunn av store vannmengder.

Strømløse i tordenvær

I midten av desember førte tordenvær til at mellom 1000 og 2000 husstander på Haugalandet mistet strømmen.

Snø til julaften

Og så ble det hvit jul!

Mulighetene for å komme seg ut på ski i romjulen var bedre enn på lenge. Enten man ville reise lang eller kort vei, fantes det åpne skitrekk.

Til og med i Stavanger var det akeføre første og andre juledag. Barn og unge med foreldre på slep løp ut i akebakken.