Hopp til innhold

Veteranen John Skien gir seg i NRK

Det er ingen andre som har leda Norge Rundt like mange ganger som John Skien, og siden 60-tallet har han gitt NRK-seerne alt fra lokalrevy til steingjerder på TV. Tirsdag går hans siste TV-sending i arkivet.

– Det trenger ikke være viktig, men hvis folk blir glade når de ser det, har du oppnådd noe, sier John Skien.

Jeg kan umiddelbart se at «Dette er John». Enten det er fra steingjerder, Jæren, en antikvarisk bensinstasjon eller en som spikker trehester.

Per Inge Torkelsen

Tirsdag er han programleder for distriktsnyhetene i Rogaland for siste gang. Skien, som fyller 70 over sommeren, blir pensjonist.

Stemmen og ansiktet har vært i NRK i over 40 år. Fra 1968 som frilanser, på toppen av lærerjobben, og fra januar 1976 som fast ansatt. NRK-karrieren rommer både sport og nyheter, humor og alvor på radio og TV, men for de fleste er han kanskje kjent som programleder – og reporter – i Norge Rundt.

Privat «sluker han alt» av nyheter, men det er ikke det han er kjent for på skjermen. Hele fire ganger har han leda TV-seerne gjennom innslag fra små og store begivenheter fra det ganske land. Ingen andre har gjort det like mange ganger. I tillegg har han levert over 200 innslag til programmet.

Vil se storheten i småtteriet

Norge Rundt-kvantiteten forklarer han med legning, og at han har blitt godt hjulpet av dyktige fotografer gjennom en lang karriere. Han har vært mest fornøyd når han har funnet noe småtteri han kan se storheten i. En notis som kan bli noen minutter med TV.

– Jeg var på Dagsrevyen sist uke. Det er kjekt det. Samtidig skal en ikke undervurdere at folk kan gledes av noe, mener Skien.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Gjennom sine år i NRK har John Skien sjøl underholdt TV-seerne – blant annet fra dusjen. Her er et lite utdrag.

VIDEO: Gjennom sine år i NRK har John Skien sjøl underholdt TV-seerne – blant annet fra dusjen. Her er et lite utdrag.

John Skien som Halvard K. Gleppup

John Skien som Halvard K. Gleppup.

Foto: NRK
Dagmar Blaasvær

Dagmar Blaasvær.

Foto: NRK

Tidligere kollega i Norges kanskje mest sette TV-program, Dagmar Blaasvær, jobber nå i NRK Super. Hun har både vært redaksjonsleder og stått bak kamera når John har stått foran.

– Publikum blir glad i ham

I 2011 blei Skien hedra med Kringkastingsprisen 2010, og Blaasvær trekker spesielt fram Skiens språkevne fra tida i Norge Rundt.

– Han elsker å leke med ord, og smaker på dem til han finner de riktige. Som programleder har han et eget hjerte for å løfte fram innslaga. Han bruker språket til å berede grunnen for det som kommer, og skaper forventning, sier hun.

Hun tror Norge Rundt-seerne kommer til å savne stemmen hans.

– Han er en sånn som publikum er glad i, enten de møter ham som programleder eller reporter, sier hun.

Mobbes for samlemani

Arkivserien «Rogaland Retro» har naturlig nok en rekke av Skiens innslag: På 80 tallet fulgte han Ole Klemetsens vei mot proffboksing, han rapporterte fra vektløftermiljøet, om eksentrikeren Ivan Storm Juliussen, og Bens Kafé på E39 har fått sine minutter på TV.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– God kveld. Det er litt rotere her i studio denne kvelden, sa John Skien i dette programmet i 1978. Skien har vært programleder i Norge Rundt fire ganger. Her er noen av høydepunktene.

VIDEO: – God kveld. Det er litt rotere her i studio denne kvelden, sa John Skien i dette programmet i 1978. Skien har vært programleder i Norge Rundt fire ganger. Her er noen av høydepunktene.

I seinere tid dro han til Romsa, hvor han sjøl har røtter, og lagde sitt glimt av Norge. Fra samme serie på NRK er programmet om steingjerdene på Jæren hittil sendt rundt 30 ganger.

At Skien også har sin egen artikkel på Wikipedia, har delt sangstemmen sin – fra dusjen – med hele det norske folk, og også sunget en julesang på skjermen, er kjent for mange. Mindre kjent er det kanskje at han har samlemani.

Løgnaslaget

Per Inge Torkelsen (i midten), Dag Schreiner (t.v.) og Rune Andersen i Løgnaslaget.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

– Han har et sinnssykt revyarkiv hjemme, på spolebånd. Det har jeg mobba ham for, sier Per Inge Torkelsen.

– Betydde mye å komme på nasjonalt TV

Klovnen Torkelsen mener NRK-veteranen har gjort en stor innsats for å løfte revyen fram på riksdekkende TV.

– Sammen med Andreas Diesen er det vel ingen som har hatt større betydning for revymiljøet. Av og til lurer jeg på hva revy i Norge hadde vært uten John, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

John Skien har i løpet av sin tid i NRK også vært i sportens verden, blant annet i Sportsrevyen i 1980 og 1981. Her er et lite utdrag.

VIDEO: John Skien har brukt flere NRK-år i sportens verden. Her bokser han med Ole Klemetsen.

De to blei kjent mens Torkelsen gikk på lærerskolen på 70-tallet. Artisten blei fort klar over revyinteressen til programlederen. Han husker godt da gruppa Løgnaslaget fikk tre minutter på Norge Rundt på slutten av 70 tallet. De holdt på i tre dager, og var «Steinar Lyse og meg på en hest og greier».

– Det betydde mye for sjølfølelsen vår å komme på nasjonalt TV, sier han.

Ser med én gang at det er «en John»

Skiens dusjversjon av «Please release me» er viden kjent. Dette, sammen med diverse opptredener som Halvard K. Gleppup, gjør at Torkelsen godt kan tenke seg at Skien kanskje innerst inne ville på scenen.

– Det skulle ikke forundre meg. Men han er tilnærma perfeksjonist. Alt skal være riktig. Da han tok noen strøjobber med Gleppup, var han livredd for at det ikke skulle gå godt, husker han.

Torkelsen bekymrer seg nå for hvem som skal overta Skiens engasjementet for de spesielle sakene.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I 2011 fikk John Skien Kringkastingsprisen 2010. Det blei sjølsagt markert i Norge Rundt.

VIDEO: I 2011 fikk John Skien Kringkastingsprisen 2010. Det blei sjølsagt markert i Norge Rundt.

– Jeg kan umiddelbart se at «Dette er det John som har lagd». Du ser det på stemninga. Sjøl om det ikke er han som filmer. Enten det er fra steingjerder, Jæren, en antikvarisk bensinstasjon eller en som spikker trehester, sier han.

Økland: «Genuint interessert»

Forfatteren Einar Økland, som bor i Sveio, har bidratt til Skiens innslag flere ganger. Han mener Skien tilhører en generasjon journalister som er i ferd med å forsvinne.

Få jobber så lenge med å lage reportasjer som Skien, tror Økland – i stedet bytter de beite, eller rykker opp i hierarkiet i mediebedriftene.

– Jeg har levd i 74 år, og blei en offentlig person i 1963. Som ung kunne jeg bli intervjua av kritikere som var nær bestefarsalder. De siste åra har det derimot bare vært dem jeg vil kalle nybegynnere, folk under 30, sier han.

Einar Økland

Einar Økland.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
John Skien
Foto: Anders Fehn / NRK
John Skien

John Skien på en av de siste vaktene i NRK Rogaland. Han er helt bestemt på at han ikke vil ha det travelt i pensjonisttilværelsen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Han beskriver Skien som en journalist som er genuint interessert i dem han snakker med, og en «usedvanlig god ambassadør for sin arbeidsgiver og sin stand».

Må nok reise til Syden

– Han har alltid gjort noen oppdagelser før han lager et program. Dette vil han gjerne formidle til publikum, mener Økland, som også trekker fram trangen til å samle.

– Han har en slags antikvarisk arkivnerd i seg.

Og samleren Skien bekrefter påstandene. Han har kjøpt poser fulle av bøker og smugla dem inn kjellerinngangen, før han har satt dem inn i hylla én etter én slik at kona ikke skulle se dem.

Pensjonisttilværelsen gleder han seg til. Spolebåndene med revyopptak finnes, og dem vil han digitalisere (det kommer til å ta månedsvis). S-en i sløyd fra folkeskolen forplikter i hus og hjem (jeg er jo en handyman), og han har aldri vært i Syden med kona Gunn (men jeg må vel det nå).

Vil ikke ha det travelt

Han får ikke henne med på å se noen av de flere hundre DVD-ene før 12, men det kan godt tenkes at han gjør det aleine (for jeg elsker film). Det er dessuten VM i fotball til sommeren (og jeg kan se alt!).

Og han vil ha færrest mulig planer.

– Jeg kommer ikke til å bli en av dem som sier «Jeg har aldri hatt det så travelt som etter jeg blei pensjonist». Plikt har jeg hatt siden jeg var sju år, sier han.

De siste dagene har han sjøl vært med på å finne fram arkivstoff til sin egen avgang. Gjensynet synes han bare er gledelig.

– Jeg har tatt vare på nesten alt fra TV. Det er ei tid for alt. Dette er verken sårt eller vemodig, men kjekt å se igjen gamle ting, sier han.

I 2001 sang John Skien sviska «Please Release Me» for hele det norske folk. Først fra dusjen, så i studio. Dette er studioversjonen.

VIDEO: I 2001 sang John Skien sviska «Please Release Me» for hele det norske folk. Først fra dusjen, så i studio. Dette er studioversjonen.