Hopp til innhold

Vindkraftelever får ikke læreplass

Landets eneste vindmølleoperatør-linje klarer ikke å skaffe arbeidsplass til de syv nyutdanna lærlingene. Regjeringens feil, mener Norsk Vind Energi.

Magnus Christensen

Magnus Christensen fra Stavanger er vindmølleoperatør-elev ved landets eneste linje for dette faget, i Egersund, og har ikke fått læreplass til høsten.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det virker usikkert og skummelt, men jeg håper på det beste. Får jeg ikke læreplass er jeg ennå ung, og har muligheten til å gjøre andre ting sier Magnus Christensen.

Han er vindmølleoperatør-elev ved landets eneste linje for «energioperatør vind/vann» på Dalane videregående skole i Egersund. Planen var at vindkraftutbyggingen i Norge skulle gjøre skolen til et kraftsenter for utdanning av dem som skal vedlikeholde vindparkene.

Rune Hersvik

Rune Hersvik, leder for strategi og kommunikasjon i Norsk Vind Energi.

Foto: NRK

To av syv har fått læreplass

Det er i dag syv elever i det tredje kullet på linja, og kun to av dem har til nå fått læreplass. Grunnen er så enkel som mangel på vindparker, forklarer Norsk Vind Energi.

– Det jobbes med å bygge tre større vindparker. Når de realiseres vil det gi flere lærlingplasser, men vi venter på en endelig avklaring i Stortinget. Regjeringa har dessverre brukt mange år på å gi Norge like rammevilkår som Sverige, sier leder for strategi og kommunikasjon i Norsk Vind Energi, Rune Hersvik.

Høg-Jæren vindmøllepark

Den store vindmølleparken på Høg-Jæren trenger vindmølleoperatører, men kan ikke gi syv lærlingplasser.

Foto: Høg-Jæren vindmøllepark

– Utbyggingen går for sakte

Men, hvis linja for vindoperatører ved Dalane videregående skole skal bli nerven i den framtidige utdanningen av operatører, haster det å få på plass læreplasser.

Ragnvald Riis

Ragnvald Riis, prosjektleder for Energioperatør vind/vann ved Dalane VGS.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Da er det viktig at skolen har posisjonert seg for å bli et kompetansesenter innen energi. De har alle forutsetninger, både geografisk og faglig til å lykkes med det, sier prosjektleder ved linja, Ragnvald Riis.

– Hva er det største hinderet i dag?

– Vindkraftutbyggingen går for sakte. I tillegg må bedriftene være villige til å gjøre den ekstra innsatsen som kreves for å ha en lærling, sier han.

Mer alternativ energi

Nå vil Eigersund kommune involvere seg i arbeidet med å få læreplasser. Leder for det kommunale selskapet Eigersund næring og havn KF, Lars Kolnes, tror at en og må tilby andre fornybare energifag til elevene for komme ut av motvinden som nå blåser.

Lars Kolnes

Lars Kolnes, leder for Eigersund næring og havn KF.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er motvind, men møllene som er oppe trenger vedlikehold. De som har begynt på utdanningen må få fullført utdanningsløpet med læreplass. Det handler ikke bare om vindkraft, men alternativ energi, og alternativ energi har ikke motvind, sier Kolnes.

I mellomtiden haster det for Magnus Christensen og de andre lærlingene som står uten læreplass ved landets eneste utdanning for vindmølleoperatører.

– Jeg frykter at jeg må hoppe av og studere noe annet, eller ta et friår, jobbe meg opp og ta fagprøve på egenhånd, sier Christensen.