Hopp til innhold

Må flytte for sjette gang fordi asylmottaket legges ned

Etter asylkrisen i fjor ble nye asylmottak opprettet i et voldsomt tempo. Nå legges de ned i samme voldsomme tempo. Det sender den lille syriske familien på flyttefot.

Syrisk familie

Haitham Mustafa og kona Halima Hashem sammen med døtrene Haya og Hala. Familien har mottatt flytte fem ganger som følge av opprettelser og nedleggelser av mottak.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

– Vi mister alt. Barna mister plasser på skoler og barnehager. Vi får ikke startet livene våre.

Haitham Mustafa fyller skjeen med litt av konas gryterett og gir den til datteren Hala (3).

Syrisk familie

Haitham Mustafa og kona Halima Hashem sammen med døtrene Haya og Hala rundt middagsbordet.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

Den lille syriske familien bor på det desentraliserte asylmottaket i Sola kommune.

De har funnet seg godt til rette i Sola, men nå må de flytte.

Fem ganger

UDI har denne høsten lagt ned 10.800 mottaksplasser. Over halvparten av de 105 mottakene som ble opprettet etter asylkrisen ifjor blir nedlagt.

De ansatte på mottaket i Abri Vekst sitt mottak i Sola fikk beskjed om nedleggelse etter bare tre måneders drift. Sju ansatte mister jobben. Beboerne må flytte til andre mottak.

– Det er 14 måneder siden vi kom til Norge og allerede har vi bodd på fem forskjellige mottak.

Haitham Mustafa er frustrert. Det er under to måneder siden Haitham Mustafa var på asylintervju, selv om de har vært i Norge i 14 måneder.

Den farlige veien

Haitham Mustafa kom via den farlige veien. Tyrkia til Hellas i overfylte båter, så gjennom Europa. Med seg hadde han de små døtrene sine og kona. I Norge håpte han at familien skulle få stabilitet.

Men UDI sine opprettelser og nedleggelser av asylmottak betar at han og familien flyttes rundt fra et mottak til et annet.

– Det er veldig, veldig vanskelig. Min eldste datter begynte på barnehage i Jørpeland, men så måtte hun slutte fordi vi skulle til Sola. Og nå, én måned etter hun hadde startet i barnehagen her, får vi beskjed om at hun må slutte igjen, sier syreren.

LES OGSÅ:

Den nye asylstrømmen

Brukte 20 millioner på nytt mottak - så la UDI det ned

Mister jobben

– Vi vet at det er ansatte som blir berørt og det er beboere som må flytte nok en gang, sier viseadministrerende direktør i driftsselskapet Abri Vekst, Kjartan Dirdal. Han besøker familien sammen med mottakslederne for å informere om det som skjer.

– Det er jo hjerteskjærende, sier Dirdal.

Mottaksledere

Assisterende mottaksleder ved Sola statlige mottak, Saira Khursheed, og viseadministrerende direktør i Abri Vekst, Kjartan Dirdal.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

LES OGSÅ:

– Investering i asylmottak har blitt risikosport for kommunene

Listhaug: – Asylmottakene i resten av landet bør lære av Vadsø

– Det er ikke kjekt for oss å si opp mottak. Personer mister jobben sin, kompetanse går tapt, sier assisterende regiondirektør i UDI sin region Vest, Sissel Mehammer.

Ikke vanlig

– Hvorfor er det så mange nye asylmottak som legges ned?

– De nye mottakene er veldig ofte blant de dyreste, sier den assisterende regiondirektøren.

Hun beklager konsekvensene dette får.

Sissel Mehammer

Sissel Mehammer er assisterende regiondirektør i UDI region Vest.

Foto: Alrik Velsvik

– Er det vanlig at asylsøkere må flytte så mye som seks ganger på så kort tid?

– Nei, det er verken vanlig eller ønskelig. Det skyldes asylkrisen ifjor og mange har bodd på akuttinnkvarteringer. UDI prøver å ta ekstra hensyn til småbarnsfamilier slik at barna ikke skal måtte bytte skole og barnehage, sier Mehammer.

Det betyr lite for familien i eneboligen i Tananger. De må flytte uansett. Haitham Mustafa ser ned på døtrene Hala (3) og Haya (4) som har funnet en eske med leker som de har fått fra innbyggerne i Sola kommune.

– Jeg vil spørre den norske regjeringen og minister Sylvi Listhaug. Hun som snakker så mye om integrering. Hvordan skal vi bli integrert? Hvordan skal vi bli en del av samfunnet når vi aldri får stabilitet, spør den syriske småbarnsfaren.