Hopp til innhold

Fortviler over store hyttefelt

Hyttefeltet Kvalnes i Bodø kommune i Nordland vekker harme. Beitenæringen ser også med bekymring på at flere slike store hyttefelt anlegges midt i beiteområder, og midt i flytteleia til reinen.

Reindrift, reinflokk, reinsdyr

Illustrasjonsfoto rein

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg gruer meg til det blir en realitet, sier reiner og leder i Saltfjellet reinbeitedistrikt Per Thomas Kuhmunen om hyttefeltet i Bodø, med sine 115 hyttetomter, som er under planlegging.

Området det er snakk om er, ifølge Kuhmunen, ett av de få kystnære beiteområdene som ikke er berørt av kraftverk, kraftlinjer eller hyttefelt.

– Dersom dette blir en realitet, vil vi nok måtte anse dette beiteområdet som tapt, sier Kuhmunen og forklarer det han kaller for en minste faktor for et reinbeite.

Per Thomas Kuhmunen

Reineier Per Thomas Kuhmunen er redd for at næringa deres ikke verdsettes nok.

Foto: Sander Andersen / NRK

Minste faktor

– For vår del er det vinterbeitet som er minimumsfaktor. Og dette området er jo i et vinter- og vårbeiteområde. Det at man tar utmarksareal som ligger kystnært, og som dermed blir tidlig grønt, gjør at vi får enda større konflikter med landbruket. Når man tar beslag i de områder som blir tidlig grønt, presser dyrene seg enda mere inn på dyrket mark. Reinen vil også holde seg til lengre inne på beitamark.

Ikke hensyn til beitenæringa

Per Thomas Kuhmunen er ikke bare redd for arealet som hyttene tar, men også for følgene med et såpass stort hyttefelt med økende menneskelige aktivitet, løse hunder, og for trafikken til og rundt området.

– Arealet er jo stort til disse hyttetomtene, og en slik ansamling av hytter fører til en ganske massiv utfart og dermed store forstyrrelser for reinen.

– Bodø kommune har aldri vist hensyn til beitenæringa. Sametinget har jo gitt innsigelser som gikk inn på at Bodø kommune tar for lite hensyn til samiske næringer, sier Kuhmunen.

Livets rett?

Reineirne føler nå at beiteområdene for reinen deres blir mindre og mindre. En bekymret reineier spør om det ikke er plass til dem som driver i primærnæringa, og med kulturbasert næring.

– Dyrene får mindre og mindre areal med årene. Reinen skygger til fordel for alle disse inngrepene, og for den økte aktiviteten. Reinen kan ikke bare være på de høyeste fjelltoppene som mange tror. Skal vi som driver ei kulturbasert næring ha livets rett? Skal vi ha plass? Det skal jo være plass til folk også, men veldig ofte vises det lite hensyn til næringa.

Ingen innsigelser

Hans Petter Horsgård, leder i komiteen for plan, næring og miljø i Bodø kommune mener kommunen har vist hensyn til beitenæringa, men at det er konflikter knyttet til bruk av arealene.

Hans Petter Horsgård

Hans Petter Horsgård

Foto: Privat

– Kvalnes-området ble første gang tatt inn i arealplanen i daværende Skjærstad kommune i 2008, og ble utvidet i 2009, samt rullert to ganger i arealplanen. Og ingen av de foregående rulleringene har reindriftsnæringa kommet med noen kommentarer eller innsigelser knyttet til regulering til formålet som er fritidsbebyggelse i området.

Er toget gått for beitenæringa da?

– Nå er vi kommet til detaljreguleringsplanen der reindriftsnæringa har ønsket en konsekvensutredning. Der har administrasjonen kommet til at vi ikke kan be om en konsekvensutredning i forhold til at planen ikke er så omfattende, og samtidig at den ikke er forankret i overordnet reguleringsplan. Men vi ønsker å ta vare på reindriftsnæringen, og i mange henseende viser vi hensyn til reindriftsnæringa.

Torsdag avgjør bystyret i Bodø om dette hyttefeltet skal realiseres.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat