"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp12.51

Jødedeportasjonen i Norge

Omhandler dato: 1942

Deportasjonen av de norske jødene er et åpent sår i norsk krigshistorie. Den 26. november 1942 la skipet Donau ut fra Utstikker 1 i Oslo havn. Ingen av de 532 norske jødene om bord visste at de skulle sendes til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Bare få av dem skulle få oppleve å komme tilbake til Norge etter krigen.

Her er sterke øyevitneskildringer fra Samuel Steinmann og Kai Feinberg, to av de få overlevende fra en av Nazi-Tysklands verste konsentrasjonsleirer.

Vis klipp1.43

Cricket

Omhandler dato: 2011

Cricket er en idrett som fortsatt er liten her i landet, men som på verdensbasis er verdens nest største. Her møter du noen ungdommer som spiller cricket, og du blir forklart litt om regler og spillets gang.

Vis klipp28.00

Skáidi (1:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie på ni episoder. En dramatisk historie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! Episode 1 av 9.

Vis klipp29.40

Skáidi (2:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! Episode 2 av 9.

Vis klipp5:00

Urban mining

Omhandler dato: 2015

I elektroniske produkter finnes svært mange metaller som det er stor etterspørsel etter. Eksempler på disse er jern, kobber, gull, kobolt og aluminium. Det å utvinne disse stoffene fra elektronisk avfall kalles urban mining, og kan gi stor miljøgevinst framfor tradisjonell gruvedrift.

Schrödingers katt besøkte en bedrift som driver med slik utvinning, og her får du se hvordan det foregår.

Vis klipp28.29

Skáidi (3:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (3 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp28.50

Skáidi (4:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (4 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:09

Skáidi (5:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (5 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:16

Skáidi (6:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (6 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp27:34

Skáidi (7:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (7 av 9) NB!Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp26:10

Skáidi (8:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (8 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:00

Samenes nasjonaldag 2014

Omhandler dato: 2014-02-06

6. februar er samenes nasjonaldag, og den feires over hele Norge. Her ser du glimt fra feiringen i 2014, der blant annet samisk mat, styling og musikk står i fokus. Bli med på feiringen fra mange forskjellige steder i landet!

Vis klipp27:34

Skáidi (9:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (9 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp5.24

Amal Aden - forfatter og samfunnsdebattant

Omhandler dato: 2013

Norsk-somaliske Amal Aden reiser landet rundt i kampen for likestilling og god integrering av innvandrere. Hun kjemper for at muslimske kvinner og unge skal få kle seg som de vil og elske hvem de vil. Selv var hun gift og fikk barn med en mann, men valgte så å stå fram som lesbisk. Det har sin pris.

Amal Aden mottok Zola-prisen i 2010, og Amnestyprisen i 2013, for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk og sin aktive bruk av ytringsfriheten. Hun er også med i juryen for Fritt Ords essay-konkurranse for elever i videregående skole.

Vis klipp19.40

Å regne på kropp

Omhandler dato: 2014

Den medisinske revolusjonen vi står midt oppe i er egentlig en statistisk revolusjon. Jo Røislien har doktorgrad i statistikk, og jobber med medisinsk forskning. Ved hjelp av sine verktøy kan han være med på å redde liv. Her ser du hvordan.

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp27.34

Malala Yousafzais nobeltale

Omhandler dato: 2014

Her er Malala Yousafzais nobelforedrag ved prisutdelingen i Oslo Rådhus 10. desember 2014. Med sentrale retoriske virkemidler formidler hun sitt budskap.

Den 17 år gamle pakistanske menneskerettsaktivisten ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt i hodet av Taliban-terrorister på skolebussen. Hun hadde allerede i flere år vært en ivrig blogger og talsperson for jenters rett til utdanning.

Nobelpriskomiteen delte Fredsprisen 2014 mellom Malala Yousafzais og den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi. Du finner også hans Nobel-foredrag her i NRK Skole.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen