Vis klipp1.49

Hongkong og Kina

Omhandler dato: 2014

Mange tusen studenter og andre har fylt gatene i Hongkong flere dager på rad i slutten av september 2014. De demonstrerer mot at den kinesiske regjeringa i Beijing prøver å begrense demokratiet i Hongkong.

Fram til 1997 var øya Hongkong en del av Storbritannia, og da Kina overtok styret der, ble byen lovet en stor grad av sjølstyre. Det er denne friheten innbyggerne nå er redde for å miste.

Vis klipp4:18

Folkeavstemning om et uavhengig Skottland

Omhandler dato: 2014

Skottene skal stemme over om de skal bli en egen stat, eller fortsette å være en del av Storbritannia. Meningsmålinger tyder på at det kan være flertall for løsriving, men en stor andel av skottene ønsker å forbli en del av Det britiske samveldet.

Skottland har allerede i dag et ganske utstrakt sjølstyre, men blant annet bruker de samme pengeenhet, engelsk pund, og utenrikspolitikken utformes i det engelske parlamentet.

Folkeavstemningen i Skottland er 18. september 2014.

Vis klipp23.14

Tidsbilde fra Nordfjordeid

Omhandler dato: 1971

Bli med til Nordfjordeid i 1971, da Ragnhild Sæltun Fjørtoft besøkte fjordbygda i Sogn og Fjordane. Her treffer hun på 13-år gamle Ole Johan Myklebust, som har gode lokalkunnskaper om bygda. Han tar henne med på ridetur og viser henne rundt.

Her kan du se hvilke aktiviteter, bebyggelse og industri som preget Nordfjordeid i 1971, og du får et fint tidsbilde av en liten vestlandsbygd på begynnelsen av 70-tallet.

Vis klipp1.59

Sjelden sopp

Omhandler dato: 2014

I sopp-året 2014 fant skolebarn fra Søbakken skole i Elverum en ukjent sopp som viste seg å være en sjelden og eksklusiv vare. Herved presenteres en kremlemusserong, en internasjonal berømthet!

Vis klipp23.23

Havseilas på balsa og siv

Omhandler dato: 1947

Vi følger barnebarna til den norske eventyreren Thor Heyerdahl (1914-2002) rundt på Kon-Tiki Museet i Oslo, og får mer kunnskap om ekspedisjonene og forskningen Heyerdahl gjorde mellom 1947 og 1980.

I dette programmet fra 1990 får du se unike bilder fra ekspedisjonene med Kon-Tiki, Ra I, Ra II og Tigris,
i tillegg til video fra ekspedisjonene Heyerdahl gjorde til Påskeøya.

Vis klipp3:36

Europas regioner

Omhandler dato: 2012

Regioner i flere store europeiske land har historiske bevegelser som kjemper for løsrivelse fra nasjonalstatene de er del av. Slike frigjøringskamper foregår blant annet i Storbritannia, Spania, Italia og Belgia.

Her forklarer statsviter Øyvind Østerud i Dagsnytt Atten hvorfor slik uavhengighetsstrid har fått ny aktualitet og styrke under og etter den europeiske gjelds-og finanskrisen som særlig rammet EU-land i 2008- 2009.

Vis klipp28.59

Timbuktu: Fra eldorado til utkant

Omhandler dato: 2003

Timbuktu i Mali har en spesiell plass i historien om Sahara, om karavanene med gull og slaver til Europa, og om ett av verdens store religiøse kunnskapssentre. Her får du vite mer om det geografiske og handelsmessige knutepunkt i trafikken fra Afrika til Europa gjennom århundrer, og om hvordan Timbuktu ble en av verdens mest sagnomsuste og hemmelighetsfulle steder. (1:2)

Det andre programmet om Timbuktu finner du under relaterte klipp til høyre på siden.

Vis klipp28.40

Timbuktu: Der vann er liv og melk er føde

Omhandler dato: 2003

Det afrikanske landskapet som kalles Sahel, ligger sør for Sahara og er en stor, tørr savanne der det nesten aldri regner. Her bor et tradisjonsrikt nomadefolk som heter tuareger. I dette andre programmet fra Timbuktu i Mali, ser vi nærmere på myter om nomader og påstander om overbeiting og ørkenspredning. (2:2)

Det første programmet om Timbuktu finner du under relaterte klipp til høyre på siden.

Vis klipp96:37

Gatekeepers - Israels voktere

Omhandler dato: 1948-2013

Den israelske etterretningsorganisasjonen Shin Bet har gjennom hele etterkrigstida arbeidet for å oppdage, avverge og stanse terror mot Israel. I denne israelske dokumentaren fortelles historien gjennom intervju med seks tidligere ledere av organisasjonen. Dokumentaren tar for seg perioden fra seksdagerskrigen i 1967 til i dag. Filmen har mottatt en rekke prestisjefulle priser.

Tilgjengelig til 31.01.2016

Vis klipp23.51

Hardangerjøkulen

Omhandler dato: 2008

Hardangerjøkulen er en isbre i Hordaland, mellom Bergensbanen og riksvei 7 over Hardangervidda. Denne flotte iskalotten er så lett tilgjengelig at den har fått eget 17.maitog og hytte på toppen. Men på grunn av flomfare har breen i mange hundre år vært en trussel for de fastboende i Simadalen.

I 1937 skjedde den siste store naturkatastrofen i Simadalen, da Demmevatnet banet seg vei under breen. I dag er vestsiden av breen, og ikke minst Demmevasshytta, en viktig møteplass for landets bre-entusiaster.

Vis klipp23.32

Luksuscruise i havkajakk

Omhandler dato: 2008

En av de beste måtene å oppleve et kystlandskap på, er kanskje å padle seg inn og ut mellom holmer og skjær. Her møter du to som utforsker et slikt område fra vannflaten, i kajakker. Og det er sommer, og det er på Sørlandet.

Vis klipp28.57

En historie fra Røros

Omhandler dato: 1600-1700

Her kan du fordype deg i fortellingen om gruvesamfunnet Røros midt på 1600-tallet, med utgangspunkt i legefamilien Irgens. De kom fra Tyskland, og var del av det rike og velutdannede borgerskapet i det sterkt klassedelte Røros for 350-400 år siden.

Røros er en by i Sør-Trøndelag med en lang og mangfoldig historie om norsk bergverksdrift med koppergruver.

Vis klipp9:02

Sjefsbudeia på 4H-setra

Omhandler dato: 2010

Malin Sandmoe (20) fra Steinkjer er sjefsbudeie på Roknesvollen 4H-seter tredje året på rad. Roknesvollen ligger i Øvre Forra naturreservat i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. Barna som kommer til seters bor der ei uke av gangen, langt til fjells, uten TV og data eller andre moderne leker. De leker med hverandre, med dyra på vollen og går spennende turer i naturreservatet.

4H-bevegelsen har som mål å utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. De fire H-ene står for hode, hjerte, hender og helse.

Vis klipp1.48

Klatreparken i Valldal

Omhandler dato: 2014

Erlend Hjelme har bygd ein eigen klatrepark heime på garden i Valldal. Løypa er på nesten 600 meter, og er full av spreke utfordringar høgt og lavt for både store og små.

Vis klipp3:05

Flyttsamer

Omhandler dato: 1989

Noen mennesker får navn etter hvordan de lever og hva de gjør. Flyttsamer følger reinen fra vinterbeitet inne på vidda, til beiteområder ute ved kysten.

Midt i Smørøyet har møtt en ung flyttsame som vanligvis bor og går på skole i Kautokeino, men flytter til Birtavarre på kysten om sommeren.

Vis klipp13:59

Skålatårnet

Omhandler dato: 2013

Skålatårnet i Stryn er eit av Norges mest særeigne byggverk. Det over 120 år gamle steintårnet tilbyr overnatting og ei utsikt få kan måle seg med. Bli med på overnattingstur og sjå soloppgangen over Jostedalsbreen.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen