"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp2.41

Mitt yrke - sivilingeniør

Omhandler dato: 2014

Daniel Skogen (28) er sivilingeniør innen produktutvikling og materialer. Han jobber med undervannsteknologi, og her forteller han om yrket sitt, og om utdannelsen som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 19 av 40.

Vis klipp3.38

Mitt yrke - forskningsleder

Omhandler dato: 2014

Nysgjerrighet og analytiske evner er det aller viktigste når man skal forske, mener forskningsleder Aud Tennøy ved Transportøkonomisk institutt. Her forteller hun om hvilken bakgrunn hun har for å kunne jobbe med det hun gjør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 20 av 40.

Vis klipp3.47

Mitt yrke - mekatronikk

Omhandler dato: 2014

I faget mekatronikk inngår mekanikk, automasjon, elektronikk og data. Hvordan fungerer elektrisitet innenfor mekanikk og automatisering? Olav og Simen forteller om jobbene sine, og om hva som kreves av utdannelse og egenskaper.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 21 av 40.

Vis klipp17:04

Krigsbarn fra Wien til Norge

Omhandler dato: 1914-1918

Fritz fra Østerrike var fire år da første verdenskrig brøt ut i 1914. Da krigen sluttet i 1918, var tusenvis av barn, blant annet i Østerrike, underernærte fordi det var nød og matmangel. Da Fritz var 11 år, ble han sendt til Norge for å legge på seg, og komme unna fattigdommen, ruinene og matmangelen hjemme. Her kan du høre ham fortelle om hvordan det var å være krigsbarn i byen Wien, og reisen til Norge.

Dette radioprogrammet er gammelt (1937), og høres kanskje litt rart ut. Men prøv å lukke øynene mens Fritz forteller, så kan du lage dine egne bilder av reisen til Norge.

Da dette radioprogrammet ble sendt, var det borgerkrig i Spania (1936 - 1939).

Vis klipp2.18

Mitt yrke - industrimekaniker

Omhandler dato: 2014

Jon-André har alltid vært glad i å skru og mekke. Nå er han lærling i oljebransjen for å bli industrimekaniker. Her forteller han om interessene og utdannelsen han har, og hvilke utviklingsmuligheter han har når læretiden er over.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 22 av 40.

Vis klipp2.43

Mitt yrke - grunnskolelærer

Omhandler dato: 2014

Rune har vært lærer i mange år, og har lang utdannelse før han begynte å jobbe. Her forteller han om gledene ved å være lærer i grunnskolen.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 23 av 40.

Vis klipp3.21

Mitt yrke - skoleledelse

Omhandler dato: 2014

Sveinung kombinerer videreutdanning i skoleledelse med undervisning i husstell i grunnskolen. Her forteller han om bakgrunnen sin, og om hvilke muligheter han har med videreutdanning innen skoleledelse.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 24 av 40.

Vis klipp28:41

Hva skal du bli?

Omhandler dato: 2014

Går det an å lære å velge yrke? Klart det finst yrkesrettleiing, og vi rådfører oss med familie og vener dersom vi er usikre. Ofte høyrer vi at arbeidsmarknaden treng fleire med ei særskilt utdanning, for eksempel ingeniørar eller andre med realfagsopplæring. Men kor mykje skal samfunnet sine behov styre oss? Er ikkje eigne lyster og motivasjon viktigast?

NRKs Ekko diskuterer dette eit par veker før ''samordna opptak'' til vidaregåande skule våren 2014.

Vis klipp28:49

Testing og måling i skolen

Omhandler dato: 2014

De siste 20 åra er det blitt mye vanligere å bruke rapporter og skjema for å måle elevenes prestasjonsnivå i skolen. Testingen begrunnes med at den skal bidra til bedre læringsresultater, men det er ikke enighet blant verken elever, lærere eller foreldre om slik evaluering. Hva er passe mye testing? Hvilke metoder er gode? Hvilke er mindre gode?

Vis klipp22:58

Trenger skoler en helsebror?

Omhandler dato: 2014

- Jenter blir lært opp til å snakke om problemene sine, mens guttene holder dem mer for seg sjøl. Det sier Marit Krogstad i skolehelsetjenesten, i dette innslaget i NRKs Ekko. Hadde det vært lettere for gutter å snakke om problemene sine, dersom det var flere mannlige helse-ansatte på skolene?

Vis klipp48:22

Jakten på Norge: Kampen for kjærligheten

Omhandler dato: 1814-2014

Frihet til å følge hjertet og gifte seg med den man vil, har ikke alltid vært en selvfølge. I det norske bondesamfunnet i 1814 var ekteskap ofte arrangert. Seksualitet og prevensjon var ikke noe man snakket om, før langt inn på 1900-tallet.

Med endringer i kvinnenes samfunnsrolle fulgte en større åpenhet om ulike samlivsformer. Men homofili var forbudt ved lov helt fram til 1972. I dag leter tusenvis av mennesker etter kjærligheten på Internett.

Dette er femte program i serien ''Jakten på Norge''. (5:10)

Vis klipp1:28

Valentinsdagen

Omhandler dato: 2013-02-14

Valentinsdagen markeres over hele verden hver 14. februar, og er en feiring av kjærlighet og romantikk. Også i Norge har denne dagen blitt populær de siste årene, særlig markedsført av handelsstanden og kommersielle aktører.

Her møter du elever fra Jeriko skole i Oslo som forbereder seg til dagen. Du får også vite opprinnelsen til at denne dagen er blitt en merkedag.

Vis klipp58:27

Kjære søster

Omhandler dato: 2013

Her kan du følge to sammensveisa tvillingsøstre som deler en lidenskapelig interesse for jakt. De stortrives utendørs med gevær og støvler, og bruker mye fritid smygende i buskas og kratt hjemme i Reisadalen i Troms.

OBS! Denne reportasjen inneholder elementer som gjør at den passer best for elever over 15 år.

Vis klipp5.12

Mitt yrke - helsefag

Omhandler dato: 2014

Lisa og Ann Cathrin er helsefagarbeidere og vant EM-gull i yrkes-EM i 2012. Her forteller de om jobbene sine, og hvorfor de valgte som de gjorde da de skulle ut i arbeidslivet.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 34 av 40.

Vis klipp3.55

Noen sliter på ungdomsskolen

Omhandler dato: 2014

Omtrent en tredel av norske elever på videregående skole fullfører ikke utdannelsen. Samfunnsforskere mener en del av frafallet skyldes atferdsvansker blant ungdom. Mange, både gutter og jenter, sliter allerede på ungdomsskolen. Jentene opplever oftere angst og depresjon enn guttene, ifølge forskeren i dette innslaget. Samtidig er det flere gutter enn jenter som avbryter skolegangen. For at flere skal få hjelp, må lærere og skolemyndigheter bli mer klar over utfordringene enkelte elever kjenner seg alene med.

Vis klipp2:01

Zombiespill i RLE- timen

Omhandler dato: 2014

Dataspill og zombier i klasserommet er ikke daglig kost for de fleste skoleelever. Men for denne klassen i Bergen er zombiespill viktige medspillere i religion- og livssynstimene, når de skal belyse etiske og moralske dilemmaer.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen