"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp13:45

Birøkt

Omhandler dato: 2014

Vi regner med at kvaliteten på 80 prosent av maten vi spiser er avhengig av bienes flittige arbeid. Men biene er nå truet av sykdommer, sprøytemidler og byutvikling. Ragna Ribe Jørgensen, faglig rådgiver for ByBi, mener situasjonen er dramatisk.

I dette foredraget får du vite hvordan det står til med biene i Norge, og hva du selv kan gjøre for å bedre situasjonen. Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6.40

Hvordan lager man dataspill?

Omhandler dato: 2014

For at vi skal kunne utvikle mer teknologi for framtiden, må vi lære å prate med datamaskiner i form av programmering. En måte å lære dette på er å lage egne spill.

Line fra Newton vil lage sitt eget spill, og får hjelp av Synne og Joakim som er elever på Blussuvoll Skole i Trondheim. Kodeekspert Lars Klingenberg forklarer hva programmering eller koding egentlig er.

Vis klipp5:03

Jenter hetses i spillmiljøet

Omhandler dato: 2014

Stadig flere jenter spiller data- og tv-spill. Men å være jente i dette miljøet er ikke bare gøy. Mange blir seksuelt trakassert, mobbet og truet av mannlige spillere. For å slippe dette bruker mange av jentene falske navn, og skjuler at de er jenter. Men det er ikke de yngste spillerne som mobber, sier forskeren i denne reportasjen.

Vis klipp2.14

Fakkeltog mot mobbing

Omhandler dato: 2014

Søndag 16. november 2014 gikk tusenvis av mennesker, i flere norske byer, i demonstrasjonstog mot mobbing. Undersøkelser tyder på at 65 000 barn blir mobbet i Norge hver dag.

Vis klipp9:59

Det perfekte mobbeoffer

Omhandler dato: 2014

Oscar har hatt en oppvekst preget av mye mobbing og trakassering. Siden han var liten har han stammet, og i tenårene stod han fram som homofil. Han ble det perfekte mobbeofferet.

Men i stedet for å la seg knekke, gjorde han noe som forandret livet hans.

Vis klipp39:11

Drømmen om Europa (4:4)

Omhandler dato: 2014

Norsk politi jobber også som grensevoktere til Europa. Politibetjent Rolf-Arne Kurthi mange sjebner når han intervjuer migranter som har kommet seg til Sicilia. Historiene han hører setter spor og gjør det vanskelig å være profesjonell. (4:4)

Vis klipp13.36

To sider av samme hav

Omhandler dato: 2014

Den norsk politihundeføraren Karoline Lynne er på jobb for EU sitt grensekontrollbyrå Frontex i Spania. På kaia i Algeciras skal ho og hunden Dennis finne migrantar som gøymer seg under bussar og lastebilar. Sara Creta er italiensk menneskerettighetsaktivist. Ho er i Marokko for å dokumentere valden på grensa inn til Europa. Kortdokumentar frå serien ''Drømmen om Europa''.

NB!: Inneholder sterke scener, og egnar seg best for dei eldre elevane.

Vis klipp2.48

Mohammads flukt

Omhandler dato: 2014

Mohammad er afghaner. Han var bare 16 år da han trodde han skulle dø ombord i en liten båt langt ute i Middelhavet, på flukt til Italia. Flukt til havs i overfylte fartøy, fra havner i nord-Afrika til Europa, er livsfarlig, men Mohammad overlevde og kom seg til Norge. Nå får han gå på skole for første gang i sitt liv.

Vis klipp2.28

Sjakk på timeplanen?

Omhandler dato: 2014

Sjakk er skolefag i flere land i verden. Noen politikere vil at det skal bli et skolefag i Norge også. Det er lurt, mener blant annet elever ved Jong skole i Bærum, som får lov å spille sjakk på skolen. Og selvfølgelig heier de på sjakkesset Magnus Carlsen, som forsvarer VM-tittelen i Sotsji i Russland, fra 7. november 2014.

Vis klipp39.14

Drømmen om Europa (3:4)

Omhandler dato: 2014

Ungdommer helt ned i 14-15 års alderen forsøker å komme seg over havet til Europa. Den norske politibetjenten Rolf-Arne Kurthi, som jobber for Frontex, EUs politisamarbeid, intervjuer flere av de unge migrantene om flukten de har hatt, i håp om å spore opp bakmennene. Nå har Karoline Lynne og politihunden Dennis stor suksess i sin jakt på migrantenes skjulesteder. Vi møter også menneskerettighetsforkjemper Sara Creta som nå jobber intenst for å stoppe grensevolden etter at en av migrantene døde. (3:4)

Vis klipp1.57

Martin (15) er fotballtopp

Omhandler dato: 2014

Det er mange som er stolte av fotballtalentet Martin Ødegaard. 15-åringen er så god at han er utpekt til verdens største fotballtalent i 2014. Her møter du Ødegaard og noen av hans unge beundrere.

Vis klipp1:32

RLE blir til KRLE

Erna Solbergs høyreregjering bestemte i 2014 at RLE-faget i skolen heller skal hete KRLE. Det innebærer at kristendommen skal ha en større plass enn andre religioner, i dette faget

Her forteller noen sjetteklassinger hva de synes om reformen, og kunnskapsministeren forklarer hvorfor regjeringen vil forandre religions-og livssynsundervisningen.

Vis klipp1.57

Dataprogrammering i skolen

Omhandler dato: 2014

I Estland lærer elevene dataspill og programmering fra 1.klasse. Det er mange som vil at dataprogrammering også skal inn på læreplanen i norske skoler. Her møter du en skoleklasse som bruker dataspill for å lære seg mer om hvordan data-teknologi fungerer.

Vis klipp2.01

Verneplikt for kvinner

Omhandler dato: 2014

Stortinget har vedtatt allmenn verneplikt for kvinner. Det betyr at alle jenter som er født i 1997 eller senere kan innkalles til militærtjeneste. Norge har hatt frivillig førstegangstjeneste for kvinner siden 1985, men nå blir menn og kvinner likestilt for tvungen deltakelse i det militære forsvaret av landet. Loven om kjønnsnøytral verneplikt ble vedtatt 14. oktober 2014, og gjelder fra 1. januar 2015.

Vis klipp3.33

Min flukt: Mani

Omhandler dato: 2014

Mani og familien hans flyktet fra Syria da han var 11 år. Faren han var politiske engasjert journalist, en kombinasjon som kunne ende med dødsstraff hvis han skrev saker myndighetene ikke likte. Mani og familien var gjennom en lang og tung ventetid, mens de ventet på å få asyl og opphold i Norge. Redselen for å bli sent tilbake til Syria var det aller verste

Vis klipp37:40

Drømmen om Europa (1:4)

Omhandler dato: 2014

Norsk politi er med på å vokte grensene inn til Europa. Frontex er EUs politisamarbeid som skal hindre at ulovlige innvandrere kommer seg inn i Europa. I denne første episoden følger vi norske politifolk som er på oppdrag for Frontex i Spania og Italia. Målet er å lete etter innvandrere som gjemmer seg i lastebiler eller stanse de som kommer som båtflyktninger, en jobb som er både spennende og utfordrende (1:4)

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen