"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp29.40

Skáidi (2:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! Episode 2 av 9.

Vis klipp5:00

Urban mining

Omhandler dato: 2015

I elektroniske produkter finnes svært mange metaller som det er stor etterspørsel etter. Eksempler på disse er jern, kobber, gull, kobolt og aluminium. Det å utvinne disse stoffene fra elektronisk avfall kalles urban mining, og kan gi stor miljøgevinst framfor tradisjonell gruvedrift.

Schrödingers katt besøkte en bedrift som driver med slik utvinning, og her får du se hvordan det foregår.

Vis klipp28.29

Skáidi (3:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (3 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp28.50

Skáidi (4:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (4 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:09

Skáidi (5:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (5 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:16

Skáidi (6:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (6 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp27:34

Skáidi (7:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (7 av 9) NB!Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp26:10

Skáidi (8:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (8 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp29:00

Samenes nasjonaldag 2014

Omhandler dato: 2014-02-06

6. februar er samenes nasjonaldag, og den feires over hele Norge. Her ser du glimt fra feiringen i 2014, der blant annet samisk mat, styling og musikk står i fokus. Bli med på feiringen fra mange forskjellige steder i landet!

Vis klipp27:34

Skáidi (9:9)

Omhandler dato: 1995

Samisk spenningsserie med fart, action, vennskap og kjærlighet. Følg med i forrykende fart over vidda i både storm og klarvær! (9 av 9) NB! Sammendraget i starten av episoden er ikke tekstet.

Vis klipp5.24

Amal Aden - forfatter og samfunnsdebattant

Omhandler dato: 2013

Norsk-somaliske Amal Aden reiser landet rundt i kampen for likestilling og god integrering av innvandrere. Hun kjemper for at muslimske kvinner og unge skal få kle seg som de vil og elske hvem de vil. Selv var hun gift og fikk barn med en mann, men valgte så å stå fram som lesbisk. Det har sin pris.

Amal Aden mottok Zola-prisen i 2010, og Amnestyprisen i 2013, for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk og sin aktive bruk av ytringsfriheten. Hun er også med i juryen for Fritt Ords essay-konkurranse for elever i videregående skole.

Vis klipp19.40

Å regne på kropp

Omhandler dato: 2014

Den medisinske revolusjonen vi står midt oppe i er egentlig en statistisk revolusjon. Jo Røislien har doktorgrad i statistikk, og jobber med medisinsk forskning. Ved hjelp av sine verktøy kan han være med på å redde liv. Her ser du hvordan.

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp27.34

Malala Yousafzais nobeltale

Omhandler dato: 2014

Her er Malala Yousafzais nobelforedrag ved prisutdelingen i Oslo Rådhus 10. desember 2014. Med sentrale retoriske virkemidler formidler hun sitt budskap.

Den 17 år gamle pakistanske menneskerettsaktivisten ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt i hodet av Taliban-terrorister på skolebussen. Hun hadde allerede i flere år vært en ivrig blogger og talsperson for jenters rett til utdanning.

Nobelpriskomiteen delte Fredsprisen 2014 mellom Malala Yousafzais og den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi. Du finner også hans Nobel-foredrag her i NRK Skole.

Vis klipp12.35

Yahya Hassans suksess og sorg

Omhandler dato: 2014

Den danske forfatteren Yahya Hassan (f.1995) hadde en vanskelig oppvekst med vold og religiøst hykleri i familien, noe han tar et oppgjør med i diktene han skriver. Foreldrene hans kom fra Palestina som flyktninger på 1980-tallet.

Her møter du Yahya Hassan i et utdrag fra NRKs Bokprogrammet.

Vis klipp13:45

Birøkt

Omhandler dato: 2014

Vi regner med at kvaliteten på 80 prosent av maten vi spiser er avhengig av bienes flittige arbeid. Men biene er nå truet av sykdommer, sprøytemidler og byutvikling. Ragna Ribe Jørgensen, faglig rådgiver for ByBi, mener situasjonen er dramatisk.

I dette foredraget får du vite hvordan det står til med biene i Norge, og hva du selv kan gjøre for å bedre situasjonen. Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6.40

Hvordan lager man dataspill?

Omhandler dato: 2014

For at vi skal kunne utvikle mer teknologi for framtiden, må vi lære å prate med datamaskiner i form av programmering. En måte å lære dette på er å lage egne spill.

Line fra Newton vil lage sitt eget spill, og får hjelp av Synne og Joakim som er elever på Blussuvoll Skole i Trondheim. Kodeekspert Lars Klingenberg forklarer hva programmering eller koding egentlig er.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen