Vis klipp2:01

Historisk hage på Helgøya

Omhandler dato: 2012

Gårdeier Marianne Olssøn har brukt mye tid på å gjenskape det storslåtte hageanlegget fra midten av 1800-tallet på Hovelsrud gård på Helgøya i Mjøsa.

Sammen med Ingeborg Sørheim mottok hun Kulturlandskapsprisen i 2012, for arbeidet med å bevare og spre kunnskap om hagene som før var å finne på en del av gårdene ved vår største innsjø, men som er i ferd med å forsvinne.

Vis klipp14:05

Den forblåste sydspissen

Omhandler dato: 2013

Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Vis klipp52:31

Kampen om Rios framtid

Omhandler dato: 2014

I Rio de Janeiro ligger de fattige favelaene i åsene rundt bykjernen. Her bor de fattigste side om side med kriminelle og narkolangere. Nå har myndighetene satt inn politistyrker for å rydde opp gjøre favelaene til et tryggere sted å bo.

Mange av innbyggerne er likevel bekymret for dagliglivet når politiet blir en del av hverdagen. Vil mer orden og byråkrati gjøre det dyrere å bo her, og vil de fortsatt være her når Fotball-VM og OL i 2016 er over? Denne franske dokumentaren gir deg et innblikk i Fotballhovedstaden 2014.

NB! Aldersbegrensning 11 år. Dokumentaren inneholder scener som kan virke skremmende.

Vis klipp1:38

Surfing mot ungdomskrim i Brasil

Omhandler dato: 2014

De store byene i Brasil har slumområder med gjengkriminalitet og fattigdom. Men heldigvis har Brasil også varmt klima og fantastiske sandstrender, som er som skapt for vannsport. Her forsøker noen ildsjeler å nå barn og unge i faresonen, med hobbyer og interesser som ikke fører dem ut i lovbrudd og narkotikabruk.

Vis klipp17:15

Berlin- et foredrag

Omhandler dato: 2013

Hva har David Bowie, Iggy Pop, Joseph Goebbels og Leni Riefenstahl til felles? Og hva er det som er så spesielt med datoen 9. november i tysk historie?

Her forteller forfatteren Torgrim Eggen hva som ga ham inspirasjon til å skrive boka ''Berlin - det 20. århundrets hovedstad''.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp27:54

Skibladner - unik i verden

Omhandler dato: 2014

Vil du ut på vannet en sommerdag, behøver du slett ikke dra til havs! Du kan gjøre det luksuriøst på Mjøsa. For der fraktes turister med verdens eneste gjenværende hjuldampskip i drift, Skibladner, fra 1856.

Mahogny og parafinlamper er bare noe av alt det lekre gjestene har omkring seg mens de spiser laks og jordbær i skipsrestauranten, og titter ut på vippende småbølger og grønne landskap mellom Mjøsbyene Gjøvik, Lillehammer og Hamar.

Vis klipp4:24

Sterk motstand mot fotball-VM i Brasil

Omhandler dato: 2014

12.juni starter fotball-VM i Brasil. Stemningen før avspark er preget av sterk motstand mot arrangementet. Mange mener dette blir en fest for de rike, der FIFA og sponsorene tjener store penger, mens vanlige brasilianere får lite igjen.

Vis klipp2:05

Markedsdager på Helgøya

Omhandler dato: 2012

Bygde-Norge opplever stagnasjon og fraflytting. Men mange steder gjør folk en innsats for å styrke lokalmiljøet. I 2007 begynte ulike bedrifter på Nes og Helgøya i Hedmark å samarbeide for å løfte fram bygda, og vise at den er attraktivt både som bosted, for næringsdrivende og tilreisende.

I oktober 2012 holdt de marked på Aske Gård der alle medlemmene av foreningen Midt i Mjøsa viste fram produktene sine.

Vis klipp4:55

Peder Balke - en norsk verdenskunstner

Omhandler dato: 1804-2014

Peder Balke (1804-1887) er husmannsgutten fra Helgøya og Toten, som ble verdenskjent maler. Her kan du se noen av veggmaleriene Balke laget på flere store gårder på Toten. Han var også mye i Nord-Norge, og malte mange dramatiske bilder av nordnorsk natur.

I 2014 viser National Gallery i London, for første gang på britisk jord, en utstilling med Balkes malerier, mens det verdenskjente museet Louvre i Paris har stilt ut 26 oljeskisser av den nyskapende 1800-tallskunstneren fra Helgøya i Mjøsa, siden 2001.

Museums- og kulturledere på Toten og i Tromsø jobber for å spre kunnskap om en norsk 1800-tallskunstner som vekker oppsikt i sentrale internasjonale kunstmuseer, men som likevel er relativt ukjent.

Vis klipp5.18

Samfunnsforhold i Brasil

Omhandler dato: 2014

Brasil forbindes gjerne med fotball og karneval, men landet er også et moderne samfunn i rivende utvikling som er blant verdens største og viktigste økonomier. Det bor over 201 millioner mennesker i landet. De siste åra har Brasil investert flere titalls milliarder kroner på å forberede fotball-VM, som arrangeres fra 12. juni til 13. juli 2014. Finalekampen spilles i millionbyen Rio de Janeiro.

Her lærer du mer om hvilke spørsmål, interesser og konflikter som preger Brasil i dag.

Vis klipp2.15

Pengebruk og fotball-VM

Omhandler dato: 2014

Myndighetene i Brasil har investert flere titalls milliarder kroner på å forberede landet på å arrangere fotball-VM i juni 2014. Mange brasilianere mener at pengene i stedet skulle vært brukt på å ruste opp den offentlige skolen. Her møter du en familie som satser en tredel av inntekten sin på privatskole for datteren Eloise.

Vis klipp4:36

25 år siden massakren på Den Himmelske Freds plass

Omhandler dato: 2014

4. juni er det 25 år siden massakren på Den Himmelske Freds plass i Beijing. I ukene før hadde studenter og arbeidere samlet seg på plassen for å demonstrere for demokrati og ytringsfrihet. Svaret fra kommunistpartiets ledelse var å sette inn tanks.

Vis klipp4.20

Brasiliansk endring før fotball-VM

Omhandler dato: 2013

Brasil er Sør-Amerikas største stat, og et land i rivende utvikling. Men forskjellen på rik og fattig er fremdeles stor, og det er fare for at den øker ytterligere når prisene stiger, som du hører om her. Denne reportasjen sendes i Dagsrevyen halvannet år før Brasil skal arrangere VM i fotball, og i 2016 blir det olympiske sommerleker her.

Vis klipp9:06

Demonstrasjoner i Brasil før VM i fotball

Omhandler dato: 2014

Det nærmer seg fotball-VM med stormskritt, og det gir en viss grunn til uro at Brasils hovedstad i hele vår er blitt rystet av voldsomme demonstrasjoner. I vinter ble prisene på bussbilletter satt opp, og det skapte uforholdsmessig sterke reaksjoner blant innbyggerne i Rio de Janeiro.

Protestene er et uttrykk for generell frustrasjon over at forskjellene mellom fattige og rike øker. Men det er ikke bare det - selve fotball-VM har også utløst protester.

Her er en reportasje fra uroen i Rio de Janeiro og intervju med Brasil-ekspert Torkjell Leira.

Vis klipp1.45

Gatebarnas VM i Rio de Janeiro

Omhandler dato: 2014

I mange år har landet Brasil, og særlig millionbyen Rio de Janeiro, vært beryktet for de mange gatebarna som til ofte sover ute og lever et liv i elendighet. Mye tyder på at den økonomiske framgangen i landet har ført til en viss bedring i gatebarnas situasjon, og at hjelpen når flere i dag enn før.

I 2014 ønsker Brasil positivt fokus på fotball-VM som landet arrangerer i juni. I april 2014 var det også en internasjonal fotballcup for gatebarn i Rio.

Vis klipp1.52

Nytt Prøysenhus

Omhandler dato: 1914

I en fattigslig husmannsstue ved Præstvægen i Ringsaker, Hedmark, ble Alf Prøysen (1914-1970) født. Like ved barndomshjemmet åpner et nytt Prøysenhus på 100-årsdagen for hans fødsel, 23. juli 2014. Prøysen ble landets mest folkekjære forfatter på 1900-tallet.

Her fra sommeren 1913, da statsminister Jens Stoltenberg legger ned grunnsteinen, og du møter flere som bidrar i jubileumsåret.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen