"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp2.14

Fakkeltog mot mobbing

Omhandler dato: 2014

Søndag 16. november 2014 gikk tusenvis av mennesker, i flere norske byer, i demonstrasjonstog mot mobbing. Undersøkelser tyder på at 65 000 barn blir mobbet i Norge hver dag.

Vis klipp9:59

Det perfekte mobbeoffer

Omhandler dato: 2014

Oscar har hatt en oppvekst preget av mye mobbing og trakassering. Siden han var liten har han stammet, og i tenårene stod han fram som homofil. Han ble det perfekte mobbeofferet.

Men i stedet for å la seg knekke, gjorde han noe som forandret livet hans.

Vis klipp5:03

Jenter hetses i spillmiljøet

Omhandler dato: 2014

Stadig flere jenter spiller data- og tv-spill. Men å være jente i dette miljøet er ikke bare gøy. Mange blir seksuelt trakassert, mobbet og truet av mannlige spillere. For å slippe dette bruker mange av jentene falske navn, og skjuler at de er jenter. Men det er ikke de yngste spillerne som mobber, sier forskeren i denne reportasjen.

Vis klipp13.36

To sider av samme hav

Omhandler dato: 2014

Den norsk politihundeføraren Karoline Lynne er på jobb for EU sitt grensekontrollbyrå Frontex i Spania. På kaia i Algeciras skal ho og hunden Dennis finne migrantar som gøymer seg under bussar og lastebilar. Sara Creta er italiensk menneskerettighetsaktivist. Ho er i Marokko for å dokumentere valden på grensa inn til Europa. Kortdokumentar frå serien ''Drømmen om Europa''.

NB!: Inneholder sterke scener, og egnar seg best for dei eldre elevane.

Vis klipp39:11

Drømmen om Europa (4:4)

Omhandler dato: 2014

Norsk politi jobber også som grensevoktere til Europa. Politibetjent Rolf-Arne Kurthi mange sjebner når han intervjuer migranter som har kommet seg til Sicilia. Historiene han hører setter spor og gjør det vanskelig å være profesjonell. (4:4)

Vis klipp2.28

Sjakk på timeplanen?

Omhandler dato: 2014

Sjakk er skolefag i flere land i verden. Noen politikere vil at det skal bli et skolefag i Norge også. Det er lurt, mener blant annet elever ved Jong skole i Bærum, som får lov å spille sjakk på skolen. Og selvfølgelig heier de på sjakkesset Magnus Carlsen, som forsvarer VM-tittelen i Sotsji i Russland, fra 7. november 2014.

Vis klipp39.14

Drømmen om Europa (3:4)

Omhandler dato: 2014

Ungdommer helt ned i 14-15 års alderen forsøker å komme seg over havet til Europa. Den norske politibetjenten Rolf-Arne Kurthi, som jobber for Frontex, EUs politisamarbeid, intervjuer flere av de unge migrantene om flukten de har hatt, i håp om å spore opp bakmennene. Nå har Karoline Lynne og politihunden Dennis stor suksess i sin jakt på migrantenes skjulesteder. Vi møter også menneskerettighetsforkjemper Sara Creta som nå jobber intenst for å stoppe grensevolden etter at en av migrantene døde. (3:4)

Vis klipp1.57

Martin (15) er fotballtopp

Omhandler dato: 2014

Det er mange som er stolte av fotballtalentet Martin Ødegaard. 15-åringen er så god at han er utpekt til verdens største fotballtalent i 2014. Her møter du Ødegaard og noen av hans unge beundrere.

Vis klipp1:32

RLE blir til KRLE

Erna Solbergs høyreregjering bestemte i 2014 at RLE-faget i skolen heller skal hete KRLE. Det innebærer at kristendommen skal ha en større plass enn andre religioner, i dette faget

Her forteller noen sjetteklassinger hva de synes om reformen, og kunnskapsministeren forklarer hvorfor regjeringen vil forandre religions-og livssynsundervisningen.

Vis klipp2.01

Verneplikt for kvinner

Omhandler dato: 2014

Stortinget har vedtatt allmenn verneplikt for kvinner. Det betyr at alle jenter som er født i 1997 eller senere kan innkalles til militærtjeneste. Norge har hatt frivillig førstegangstjeneste for kvinner siden 1985, men nå blir menn og kvinner likestilt for tvungen deltakelse i det militære forsvaret av landet. Loven om kjønnsnøytral verneplikt ble vedtatt 14. oktober 2014, og gjelder fra 1. januar 2015.

Vis klipp1.57

Dataprogrammering i skolen

Omhandler dato: 2014

I Estland lærer elevene dataspill og programmering fra 1.klasse. Det er mange som vil at dataprogrammering også skal inn på læreplanen i norske skoler. Her møter du en skoleklasse som bruker dataspill for å lære seg mer om hvordan data-teknologi fungerer.

Vis klipp3.33

Min flukt: Mani

Omhandler dato: 2014

Mani Hussaini flyktet sammen med familien sin fra Syria da han var 11 år. Faren hans var politisk engasjert journalist, en kombinasjon som kunne ende med dødsstraff hvis han skrev saker myndighetene ikke likte. Mani og familien var gjennom en lang og tung ventetid mens de ventet på å få asyl og opphold i Norge. Redselen for å bli sent tilbake til Syria var det aller verste.

I oktober 2014 ble Mani Hussaini valgt som ny leder av AUF.

Vis klipp37:40

Drømmen om Europa (1:4)

Omhandler dato: 2014

Norsk politi er med på å vokte grensene inn til Europa. Frontex er EUs politisamarbeid som skal hindre at ulovlige innvandrere kommer seg inn i Europa. I denne første episoden følger vi norske politifolk som er på oppdrag for Frontex i Spania og Italia. Målet er å lete etter innvandrere som gjemmer seg i lastebiler eller stanse de som kommer som båtflyktninger, en jobb som er både spennende og utfordrende (1:4)

Vis klipp38:51

Drømmen om Europa (2:4)

Omhandler dato: 2014

Norsk politi jobber på oppdrag ved Schengens yttergrenser, her er presset mot Europa enormt. Flyktninger prøver hver dag å komme seg ulovlig inn i land i Sør-Europa. I denne episoden møter vi forkomne migranter som bor i skogholt, og blir passet strengt på av spansk og marokkansk politi. Vi får også være med Karoline Lynne og hunden Dennis på nok et søk etter migranter i lastebiler og trailere. Vil de lykkes denne gangen? (2:4)

Vis klipp5.25

Lene Marias brønn

Omhandler dato: 2014

Lene Maria Bergum fra Namsos var opptatt av utviklingshjelp. Hun døde i terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011. Foreldrene, Tove og Arnulf, fulgte opp hennes engasjement, og her møter du dem i Miligis i Kenya, der det er gravd en ny brønn for lokalbefolkningen. Brønnen har fått Lene Marias navn.

Før måtte barna gå i timevis hver dag for å hente vann til landsbyene, forteller en av de eldre innbyggerne i denne reportasjen. Men takket være familien Bergums innsats, har hverdagen blitt litt lettere i Miligis.

Søndag 19. oktober arrangerer NRK den årlige innsamlingsaksjonen for 40. gang. TV-aksjonen 2014 holdes til inntekt for Kirkens Nødhjelp, og pengene skal gå til arbeidet for å bedre vanntilførselen i områder som trenger det.

Vis klipp3:10

Min flukt: Tooji

Omhandler dato: 2014

Tooji og familien hans flyktet fra Iran da han bare var ett år gammel. De var på flukt i år, dager og måneder, og kom til slutt til Norge. Tooji er veldig takknemlig for at moren ofret så mye for at han og brødrene skulle få en fremtid.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen