Vis klipp36:49

Svaltards

Omhandler dato: 2012-11-25

Hva får folk til å bosette seg på Svalbard, et sted hvor det er flere isbjørner enn mennesker og vinter nesten hele året? Folk fra 45 nasjoner har valgt å bosette seg der for kortere eller lengre tid, og mange er unge folk.

Hør denne radiodokumentaren om å være ung på Svalbard og les mer om Svalbard her: http://p3.no/dokumentar/svaltards/

Vis klipp3:31

Bergen Mekaniske Verksted

Omhandler dato: 1914

Bergen Mekaniske Verksted startet så tidlig som i 1855. Her får vi se bilder fra livet på verftet. Noen dykkere går ned i vannet utenfor (legg merke til at det må pumpes luft ned til dykkerne manuelt).

Vi får også være med på en stabelavløpning, med dåp av båten som glir ut i vannet.

Til slutt får vi noen bilder av Solglimt som ligger på reden utenfor verftet. Solglimt ble sjøsatt så tidlig som i 1910.

Klippet er uten lyd.

Vis klipp3:36

Mali

Omhandler dato: 2013

Den afrikanske staten Mali ble mye omtalt under gisselaksjonen 16.- 19. januar 2013, da terrorister invaderte Statoils gassanlegg i In Aménas, Algerie. 37 gisler fra ulike land ble drept.

Det norske oljeselskapet Statoil er medeier i gassanlegget i In Amenas i Algerie. Seks dager etter terroraksjonen er det fremdeles uvisst hva som har skjedd med fem savnede norske Statoil-ansatte, og andre utenlandske gisler.

I Algeries naboland Mali har militante islamister framprovosert borgerkrig i 2012, og okkupert områder i nord. I forståelse med hæren i Mali sendte Frankrike på nyåret bombefly og soldater for å støtte kampen mot de ytterliggående islamistene.

I Algerie sa terroristlederne at gisselaksjonen var en hevn fordi Algeries regjering hadde tillatt franske militærfly å passere algerisk luftrom på vei til Mali.

I denne reportasjen kan du lære mer om Mali, som inntil nylig var et relativt fredelig land. Det fattige ørkenlandet er nå infiltrert av ekstremister som støtter det muslimske terrornettverket Al Qaida.

Vis klipp6:19

Om Nord-Afrika i moderne tid

Omhandler dato: 1900-2000

Algerie var koloni under Frankrike fra 1830, og kjempet en lang frigjøringskrig fram til landet ble selvstendig republikk i 1962.

Historien etterpå er preget av konflikter mellom moderate og ytterliggående islamske krefter. I dette innslaget får du et kjapt tilbakeblikk på nyhetsoppslag fra Algerie de senere årene.

Den 16. januar 2013 angrep terrorister et naturgassanlegg i Algerie der det norske oljeselskapet Statoil er medeier. Terroristene tok mange gisler, og minst 37 av dem mistet livet.

Tre dager etter at terroristene ble overmannet av den algeriske hæren, er fem norske Statoil-tilsatte fremdeles savnet, og skjebnen deres er uviss.

Vis klipp13:02

Postbåten i Solund

Omhandler dato: 2011

Hans Gåsvær er skipper på postbåten i Solund, som har en av de vakreste postrutene i landet. Båten hans frakter ikke bare post, men også skoleelever, vanlige passasjerer, turister, og innimellom et titalls sauer.

Vis klipp1:28

Landets største vindmøllepark på Lindesnes

Omhandler dato: 1998

Lindesnes har fått sin egen fornybare energikilde, og landets største kommersielle vindmøllepark kan nå forsyne hele lokalbefolkningen med strøm.

Åpningen av parken ble foretatt av olje- og energiminister Marit Arnstad, som tror vindkraft vil bli et viktig supplement til andre energikilder i årene framover.

Vis klipp2:30

Kardemomme by åpnes i Kristiansand

Omhandler dato: 1991-06-08

Historien i Thorbjørn Egners barnebok Folk og røvere i Kardemomme by ble første gang fortalt i radioprogrammet Barnetimen for de minste, i 1954. Året etter kom boka med den samme historien.

Historien handler om byen Kardemomme og menneskene som bor der. Om røverne Kasper, Jesper og Jonatan, den blide politimester Bastian, den strenge tante Sofie, den kloke Tobias, og mange flere.

Dyreparken i Kristiansand åpnet i 1991 Kardemomme by, en modell i full størrelse, bygget i forfatteren Thorbjørn Egners ånd. Thorbjørn Egner døde i desember 1990, og fikk ikke selv oppleve byen ferdig.

Vis klipp4:27

Fiske i Andfjorden

Omhandler dato: 2009-10-06

Kveitelinebåten ''Leif Helge'' fra Senja er på fiske i Andfjorden. Fiskerne ombord benytter seg av den eldgamle metoden linefiske.

Det er store kontraster fra en moderne autolinebåt som fisker med tusenvis av angler og en liten kveiteskøyte som denne. Her må man også fiske agn til linene. Men når midnattsola skinner og sjøen er rolig, er det flott å være fisker av yrke.

Vis klipp4:34

Samliv på timeplanen

Omhandler dato: 2006-03-13

Ved Olav Duun videregående skole i Namsos tilbyr de elevene undervisning i samliv. Slik håper de å forhindre at skilsmissestatisikken skal bli enda høyere. Kanskje er man bedre rustet i et framtidig forhold hvis man har lært seg noen lure knep.

Vis klipp2:21

Kulturminner rundt oss

Omhandler dato: 2009

Gjennom Kulturminneåret 2009 ønsker regjeringen å stimulere til engasjement og oppmerksomhet rundt mangfoldet i kulturarven.

Hva er det folk på gata mener er viktige kulturminner?

Vis klipp5:01

Preus fotomuseum i Horten

Omhandler dato: 1985-11-29

Før i tiden måtte man holde på smilebåndet i 20-30 sekunder for å bli portrettert hos fotografen. I gamle dager hadde nemlig fotografiapparatene veldig lang eksponeringstid. På nyere kameraer kan man velge eksponeringstid.

Du kan lære mer om utviklingen innen foto og video, på et museum i Horten i Vestfold. Der åpnet Leif Preus sitt fotolaboratorium for publikum, og omgjorde det til et fotomuseum. Her kan du blant annet se verdens første spion- satellitt, en fotorevolver og et kikkertkamera. Her kan du også se Edvard Munchs kamera, som han brukte for å ta selvportrett.

Vis klipp10:29

Hvalsafari

Veslemøy bor på Andenes i Nordland. I havområdene rett utenfor huset hvor hun bor kryr det av hval! Dette stedet er nemlig et av verdens beste steder i arktiske strøk for å oppleve hval på nært hold. Geir i Dyrevenn får være med Veslemøy på en uforglemmelig hvalsafari, og det store spørsmålet er: Får de se den lokale kjendisen Glenn?

Vis klipp1:58

Byøkologisk forsøksområde: Svartlamon i Trondheim

Omhandler dato: 2004-01-28

Kristopher Schau alias raddisen Stig, er født og oppvokst på Svartlamon i Trondheim, et samfunn for radikale og fritenkende. Han drømmer om å ta med seg noe av denne kulturen til hovedstaden, og gir oss her en kort innføring i hva som kreves for å bli en ekte ''lamomainn''.

Vis klipp3:21

Mossebedriftene borte fra Moss

Omhandler dato: 2012

Moss er kjent som en allsidig industriby, men der det tidligere ble laget glass, redningsvester og stekepanner, bygges det nå kjøpesentre og leiligheter. Det er flere som mener at en slik investeringstanke kun fokuserer på kortsiktig profitt.

Vis klipp2:15

Lakseklekkeri i Sarpsborg

Omhandler dato: 2012

Lakseyngel i landets mest moderne anlegg skal snart tilbake i Glomma. Et nytt kultiveringsanlegg er bygget for å redde den siste villaksbestanden.

Tungindustribedriftene Hafslund og Borregaard har bygget nytt anlegg for å bøte på år med forurensing og vannregulering, som fiskeforeningen mener er årsaken til at fiskebestanden nesten er forsvunnet fra elva.

Vis klipp23:34

Hva er egentlig Europa?

Omhandler dato: 2012

Den 10. desember 2012 tildeles EU (Den europeiske union) Nobels fredspris i Oslo. Den norske Nobelkomiteen mener at samlingen av de 27 statene i EU har betydd mye for fred innad i verdensdelen.

I dette innslaget i radioens Ekko samme dag, diskuteres hvordan de europeiske land gjennom to tusen år både har kriget og samarbeidet innbyrdes, og i hvilken grad det går an å spore en egen europeisk felleskultur.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen