Vis klipp1.30

Utrygt i Kiev

Omhandler dato: 2014

Ukraina er et stort land i nordøst-Europa, som opplever politisk uro vinteren 2014. Mange er misfornøyde med politikerne som styrer der, og demonstrerer mot presidenten. Ukraina har ikke vært et selvstendig land så lenge. Før 1991 var det Russland som bestemte over Ukraina, og lenge har det bodd mange russere i landet.

Ved månedsskiftet februar/mars har mange russiske soldater gått i land på den ukrainske halvøya Krim, som ligger i Svartehavet. Det liker ikke ukrainerne på Krim.

Vis klipp5.50

Regimet går av i Ukraina

Omhandler dato: 2014

22. februar falt regimet i Ukraina, etter flere uker med blodige sammenstøt mellom politi og tusenvis av demonstranter i Kiev. Mange mennesker ble drept i uroen, som begynte etter at president Victor Janukovitsj avslo en samarbeidsavtale med EU, som han tidligere hadde gått inn for.

Presidenten ble avsatt av det ukrainske parlamentet, som har vedtatt et midlertidig styre fram til nytt valg skal holdes i mai. Det spekuleres i om Janukovitsj vil bli anklaget for massemord i hjemlandet.

Det er motsetninger mellom det ukrainske folkeflertallet og den russiske minoriteten i Ukraina i spørsmålet om hvor nært forholdet til Russland skal være. Ukraina var i mange år underlagt Russland (Sovjetunionen) - som fremdeles har sterk innflytelse.

Vis klipp4.09

Opprøret i Ukraina

Omhandler dato: 2014

I januar 2014 brøt det ut store protestdemonstrasjoner i Kiev, hovedstaden i Ukraina. Demonstrasjonene var rettet mot regjeringen i republikken ved Svartehavet, og sprer seg videre i det store landet. Utover i februar blir styresmaktenes håndtering av demonstrantene stadig mer voldelig. Blant annet skyter politiet med skarpt mot opprørerne.

Aksjonen startet etter at presidenten, Viktor Janukovytsj, sa nei til en samarbeidsavtale med EU (Den europeiske union), som regjeringen først hadde gått inn for. Den politiske opposisjonen i landet oppfattet avgjørelsen som et knefall for Russland, som de mener ønsker innflytelse i Ukraina.

OBS! På grunn av innholdet passer klippet best for elever i ungdomsskolen og videregående.

Vis klipp1:39

Bokser vil bli president i Ukraina

Omhandler dato: 2014

En tidligere verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko, mener han har løsningene på problemene i Ukraina. Her forteller hans tidligere boksetrener om hvorfor han tror Klitsjko vil være en god kandidat som ny president i Ukraina.

Vis klipp9.10

Lågåsildfisket i Mjøsa

Omhandler dato: 2013

På høsten går den vesle ferskvannsfisken lågåsild (lagesild) opp i Gudbrandsdalslågen, nord for Lillehammer, for å gyte. Da er fiskerne på plass! Tradisjonsbærere, særlig fra bygda Fåberg, står parate på elvebredden med lange håver og fanger tonnevis med lågåsild.

Vis klipp1.46

Mange protesterer i Kiev

Omhandler dato: 2014

Demonstranter i tusenvis fylte sentrumsgatene i Kiev i desember 2013. Kiev er hovedstaden i Ukraina.
Her får du vite hva som utløste sosial og politisk uro i det store østeuropeiske landet, der det også bor mange russere.

Utover nyåret 2014 ble situasjonen verre. I februar rømte president Viktor Janukovitsj til Russland. Regjeringen hans gikk av, og en midlertidig regjering tok over. Det er meningen å gjennomføre valg på ny president i mai.

Samtidig har russiske soldater gått i land på Krim-halvøya i Svartehavet, som er ukrainsk område. De har beslaglagt blant annet militærbaser og flyplasser. Andre europeiske land og USA forsøker å etablere kontakt med Russland og Ukraina, for å hjelpe til med å løse konflikten gjennom forhandlinger.

Vis klipp13:39

Bergtatt av fjell

Omhandler dato: 2013

Hvordan oppstår fjell og fjellkjeder? Og hva skal fjellkjeden som strekker seg i hele Norges lengde hete? Fjellene har stor tiltrekningskraft på oss mennesker, og har gjennom hele historien hatt stor betydning for kulturer og sivilisasjoner over hele verden.

Geolog Henrik Svensen forteller livlig og vittig om fjell og om vårt forhold til fjellet.

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp39.07

Vesterhavsøyene (5)

Omhandler dato: 2013

Befolkningen på Færøyene er etterkommere av innvandrere fra Norden gjennom de siste 1200 åra. For eksempel ble hovedstaden Torshavn grunnlagt av norske vikinger i år 825.

I dette avsnittet av Vesterhavsøyene kan du oppleve både Færøyene av i dag, med et levende kultur- og næringsliv, en overveldende natur, og se utallige spor etter de tidligste landnåmsmennene, som de norrøne immigrantene kalte seg sjøl. (5:6)

Vis klipp39.07

Vesterhavsøyene (1)

Omhandler dato: 2013

Nordvest i Atlanterhavet ligger de grønne skotske øyene Hebridene, Shetland, Orknøyene og Man. I vikingtida hadde Norge overherredømme på disse øyene i Vesterhavet, og her er fullt av arkeologiske og kulturhistoriske spor helt tilbake til jernalder og steinalder.

I seks programmer kan du følge programleder Dag Lindebjerg til Vesterhavsøyene (1:6)

Vis klipp38.59

Vesterhavsøyene (2)

Omhandler dato: 2013

Hummerfiske er en viktig næring på Orknøyene i dag, og mange skotske Orknøy-hummere ender på restaurantbord i Norge. Orknøyene var en gang norske, slik som de andre øysamfunnene i Vesterhavet. De satte spor etter seg, blant annet ble St. Magnuskatedralen i Kirkwall påbegynt av den norske jarlen av Orknøyene i år 1137. Men hva lever moderne orknøyinger av?

I seks programmer kan du følge programleder Dag Lindebjerg til Vesterhavsøyene (2:6)

Vis klipp39.16

Vesterhavsøyene (3)

Omhandler dato: 2013

Velkommen til en bitteliten prikk langt ut i Nordsjøen som heter Fair Isle, og som en gang var norsk. Bare 60 innbyggere lever her på øya, av landbruk og turisme. Fair Isle ligger midt mellom Shetland og Orknøyene, med bratt og utilgjengelig kystlinje.

Dette er tredje episode av NRKs serie ''Vesterhavsøyene''. (3:6)

Vis klipp39.15

Vesterhavsøyene (4)

Omhandler dato: 2013

Shetlandsøyene tilhører nå Storbritannia (Skottland), men vikingene på 700-800-tallet kalte den Hjaltland. Den gangen var de en del av Norge. Men her minnes vi også nyere Norgeshistorie, om Shetlandsgjengen, som drev motstandskamp under den andre verdenskrig.

Dette er fjerde program i NRK-serien Vesterhavsøyene. (4:6)

Vis klipp28:33

Kina om Kina: episode 1

Omhandler dato: 2012

I denne episoden møter vi folk som opplevde kulturrevolusjonen og overlevde opprøret på den Himmelske Fredsplass. Hendelser som har satt dype spor i den kinesiske historien.
Kina har gått fra å være et u-land til å bli en økonomisk stormakt i løpet av 1900-tallet. Under lederen Mao Zedong startet endringene av det kinesiske samfunnet både politisk og økonomisk. Med det kommunistiske partiet som styrende organ er Kina i dag blitt et kommersielt samfunn. Politisk er det fortsatt mye i Kina som er tabu å ytre seg om.

Svensk dokumentarserie (1:8)

Vis klipp6.11

Kråka fra Spangereid

Omhandler dato: 2012

Sagnet om fattigjenta Kråka fra Spangereid som ble dronning av Danmark, går tilbake til folkevandringstiden og sagaen om Ragnar Lodbrok.

Åslaug Sigurdsdatter, også kalt Kråka, var ei trollkyndig kvinne i norrøn mytologi, som opptrer i Snorre Sturlassons Edda, Völsunga saga og Ragnar Lodbroks saga. Hun representerer et norrønt Askepott-eventyr.

Sagnet finnes i mange varianter, og knyttes lokalt til konkrete steder som Kråkevika i Spangereid, der fremføringen av spelet finner sted.

Selv om handlingen er lagt til Spangereid i Aust-Agder, er denne sagaen lite kjent i Norge. Best kjent er den på Færøyene, Island og i Danmark. Dronning Margrethe av Danmark har illustrert en bok om Kråka.

Vis klipp28:29

Kina om Kina: episode 2

Middelklassefamiliene i Kina blir stadig flere. De har bedre økonomi, bor i byene og kan handle på IKEA. En enda større gruppe er migrasjonsarbeiderne. De har flyttet fra landsbygda, forlatt barna hos besteforeldrene og jobber i byene uten å være registrert eller forsikret.

Begge gruppene betaler sin pris for den utviklingen vi ser i Kina. Svensk dokumentarserie (2:8)

Vis klipp28:34

Kina om Kina: episode 3

Omhandler dato: 2012

Kina er blitt et mer åpent og moderne samfunn i dag. Blant annet har Internett og den teknologiske utviklingen ført til at den statlige sensuren ikke er like lett å håndheve fra myndighetenes side.

I denne episoden møter vi bloggere som har funnet sitt medium hvor myndighetene ikke kan sensurere informasjonsflyten. Svensk dokumentarserie (3:8)

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen