Vis klipp13:39

Bergtatt av fjell

Omhandler dato: 2013

Hvordan oppstår fjell og fjellkjeder? Og hva skal fjellkjeden som strekker seg i hele Norges lengde hete? Fjellene har stor tiltrekningskraft på oss mennesker, og har gjennom hele historien hatt stor betydning for kulturer og sivilisasjoner over hele verden.

Geolog Henrik Svensen forteller livlig og vittig om fjell og om vårt forhold til fjellet.

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp39.07

Vesterhavsøyene (5)

Omhandler dato: 2013

Befolkningen på Færøyene er etterkommere av innvandrere fra Norden gjennom de siste 1200 åra. For eksempel ble hovedstaden Torshavn grunnlagt av norske vikinger i år 825.

I dette avsnittet av Vesterhavsøyene kan du oppleve både Færøyene av i dag, med et levende kultur- og næringsliv, en overveldende natur, og se utallige spor etter de tidligste landnåmsmennene, som de norrøne immigrantene kalte seg sjøl. (5:6)

Vis klipp39.07

Vesterhavsøyene (1)

Omhandler dato: 2013

Nordvest i Atlanterhavet ligger de grønne skotske øyene Hebridene, Shetland, Orknøyene og Man. I vikingtida hadde Norge overherredømme på disse øyene i Vesterhavet, og her er fullt av arkeologiske og kulturhistoriske spor helt tilbake til jernalder og steinalder.

I seks programmer kan du følge programleder Dag Lindebjerg til Vesterhavsøyene (1:6)

Vis klipp38.59

Vesterhavsøyene (2)

Omhandler dato: 2013

Hummerfiske er en viktig næring på Orknøyene i dag, og mange skotske Orknøy-hummere ender på restaurantbord i Norge. Orknøyene var en gang norske, slik som de andre øysamfunnene i Vesterhavet. De satte spor etter seg, blant annet ble St. Magnuskatedralen i Kirkwall påbegynt av den norske jarlen av Orknøyene i år 1137. Men hva lever moderne orknøyinger av?

I seks programmer kan du følge programleder Dag Lindebjerg til Vesterhavsøyene (2:6)

Vis klipp39.16

Vesterhavsøyene (3)

Omhandler dato: 2013

Velkommen til en bitteliten prikk langt ut i Nordsjøen som heter Fair Isle, og som en gang var norsk. Bare 60 innbyggere lever her på øya, av landbruk og turisme. Fair Isle ligger midt mellom Shetland og Orknøyene, med bratt og utilgjengelig kystlinje.

Dette er tredje episode av NRKs serie ''Vesterhavsøyene''. (3:6)

Vis klipp39.15

Vesterhavsøyene (4)

Omhandler dato: 2013

Shetlandsøyene tilhører nå Storbritannia (Skottland), men vikingene på 700-800-tallet kalte den Hjaltland. Den gangen var de en del av Norge. Men her minnes vi også nyere Norgeshistorie, om Shetlandsgjengen, som drev motstandskamp under den andre verdenskrig.

Dette er fjerde program i NRK-serien Vesterhavsøyene. (4:6)

Vis klipp6:11

Kråka fra Spangereid

Omhandler dato: 2012

Sagnet om fattigjenta Kråka fra Spangereid som ble dronning av Danmark, går tilbake til folkevandringstiden og sagaen om Ragnar Lodbrok. Denne sagaen er lite kjent i Norge, enda handlingen er lagt til Spangereid. Men du kan spørre et hvert barn i Danmark, på Island og på Færøyene - de kjenner historien. Dronning Margrethe av Danmark har til og med illustrert en bok om Kråka.

Åslaug Sigurdsdatter, også kalt Kråka, var ei mytologisk trollkyndig kvinne i norrøn mytologi som opptrer i Snorre Sturlassons Edda, Völsunga saga og Ragnar Lodbroks saga. Hun representerer et norrønt Askepott-eventyr.

Sagnet finnes i mange varianter, og knyttes lokalt til konkrete steder som Kråkevika, der fremføringen av spelet finner sted.

Vis klipp28:33

Kina om Kina: episode 1

Omhandler dato: 2012

I denne episoden møter vi folk som opplevde kulturrevolusjonen og overlevde opprøret på den Himmelske Fredsplass. Hendelser som har satt dype spor i den kinesiske historien.
Kina har gått fra å være et u-land til å bli en økonomisk stormakt i løpet av 1900-tallet. Under lederen Mao Zedong startet endringene av det kinesiske samfunnet både politisk og økonomisk. Med det kommunistiske partiet som styrende organ er Kina i dag blitt et kommersielt samfunn. Politisk er det fortsatt mye i Kina som er tabu å ytre seg om.

Svensk dokumentarserie (1:8)

Vis klipp28:29

Kina om Kina: episode 2

Middelklassefamiliene i Kina blir stadig flere. De har bedre økonomi, bor i byene og kan handle på IKEA. En enda større gruppe er migrasjonsarbeiderne. De har flyttet fra landsbygda, forlatt barna hos besteforeldrene og jobber i byene uten å være registrert eller forsikret.

Begge gruppene betaler sin pris for den utviklingen vi ser i Kina. Svensk dokumentarserie (2:8)

Vis klipp3:50

Korshavn

Omhandler dato: 2012

Korshavn ble tollsted i 1830. På Vakthusheia er det hugget inn to kompassroser og profilen av ei skute i fjellet. Det lille vakthuset ble gjenreist i 1991. Det var fiskemottak i Korshavn fram til 1990, og det har vært hermetikkfabrikk, rekepilling og filetering av makrell.

Tidligere var Korshavn et fort i Sjøforsvaret. I dag er det Korshavn Rorbuer og turistfisket som preger havnebildet.

Vis klipp2.26

Skjæret ''Bispen''

Omhandler dato: 2012

Det farlige skjæret ''Bispen'' vest for Lindesnes.

Vis klipp1.36

Lillehavn

Omhandler dato: 2012

Lillehavn var opprinnelig havn for folk på Fjellskår. Det er en liten havn, som var utsatt i dårlig vær, inntil fiskerihavna ble utbygget med molo. Før den tid måtte mindre båter trekkes på land under uvær, og større skøyter måtte søke tilflukt i Ramslandsvågen.

Stedet er også blitt kalt ''Norges sydligste fiskevær'', fordi mange makrell-dorgere lenger østfra lå her tidlig i sesongen. Både Fiskernes Salgslag (Skagerrakfisk) og Norges Makrellag hadde mottaksanlegg i Lillehavn, og det var både røykeri og produksjon av klippfisk.

Vis klipp28:34

Kina om Kina: episode 3

Omhandler dato: 2012

Kina er blitt et mer åpent og moderne samfunn i dag. Blant annet har Internett og den teknologiske utviklingen ført til at den statlige sensuren ikke er like lett å håndheve fra myndighetenes side.

I denne episoden møter vi bloggere som har funnet sitt medium hvor myndighetene ikke kan sensurere informasjonsflyten. Svensk dokumentarserie (3:8)

Vis klipp2:43

Stavangerfjord i Bergen

Omhandler dato: 1918

Skipet Stavangerfjord var Amerikalinjens tredje båt. Den er bygget i 1917, og seilte direkte til New York. På grunn av første verdenskrig (1914-1918) kom den ikke til Norge og Bergen før høsten 1918. Her ser vi skipet på havna i Bergen, og på vei avgårde over til Amerika igjen.

Den norske Amerikalinje var et norsk rederiselskap for skipstrafikk mellom Norge og USA, som ble stiftet i 1910. De fleste passasjerene var utvandrere fra Norge.

Vis klipp28.36

Kina om Kina: episode 4

Omhandler dato: 2012

Kinesiske kvinner får det stadig bedre. Innføringen av økonomiske reformer har gitt kvinnene en mer synlig plass i samfunnet. Tvangsgifting, og et liv på landsbygda, er ikke lenger hverdagen, nå har kvinnene rett til å bestemme selv. Valgfriheten gjør at flere tar utdannelse og jobber i de store byene.

Selv om det kinesiske samfunnet har gitt kvinnene større frihet, er det fortsatt mange som lever et hardt liv. Lav status, ettbarnspolitikk og et mannsdominert samfunn gjør at Kina er det landet i verden hvor det er flere kvinner enn menn som tar sitt eget liv.

Svensk dokumentarserie. (4:8)

Vis klipp28:38

Kina om Kina: episode 5

Omhandler dato: 2012

De unge i Kina lever godt av den velstand foreldrene har bygd opp. Stadig flere ungdommer fra landsbygda studerer i byene, med flere muligheter enn foreldrene hadde.

I denne episodene møter vi Tian Qiuyu som har tatt klassereisen fra landsbygda til egen business i byen, et resultat av hardt arbeid.

Svensk dokumentarserie (5:8)

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen