"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp3.41

Terrorskadet 16-åring taler i FN

Omhandler dato: 2013

I juli 2013 står 16-åringen Malala Yousafzai på talerstolen i FN-forsamlingen i New York og taler varmt for alle barns rett til utdanning. I hennes hjemland Pakistan er det ikke en selvfølge med utdanning, spesielt ikke for jenter. I 2012 ble Malala skutt i hodet av ekstremister fra terror-organisasjonen Taliban, som ville drepe den unge menneskerettsaktivisten. Voldsutøverne tolker religionen islam slik at utdanning for kvinner er imot Koranens bud (muslimenes hellige bok). De fleste muslimer deler ikke en slik tolkning.

Vis klipp7:51

Swat-dalens modige jenter

Omhandler dato: 2013

Her møter du pakistanske jenter som ikke lar seg tvinge vekk fra klasserommet. I Swat-dalen i Pakistan finnes fundamentalistiske muslimer (Taliban) som truer skolejenter med vold og drap fordi de ikke vil at jenter skal ta utdannelse.

9. oktober 2012 ble deres klassevenninne, 14-åringen Malala, skutt i hodet og alvorlig såret da terrorister ville sette en stopper for henne. Malala overlevde terroren og ble et verdenskjent forbilde og en viktig menneskerettsforkjemper. Malala Yousafzais hjertesak er retten til utdanning for både gutter og jenter i hele verden. Hennes medsøstre i denne reportasjen følger hennes eksempel.

Vis klipp2.11

Ni av ti barn i verden går på skole

Omhandler dato: 2013

Situasjonen for verdens fattige barn har bedret seg i det siste. Her møter du Ria, som virkelig trenger skolegang for å klare seg i livet.

I løpet av de siste 15-20 åra har 50 millioner flere barn fått begynne på skolen. For mange av dem som lever i utviklingsland, er utdanning det eneste som kan gi håp om et bedre liv.

Vis klipp9:50

Må du ta mastergrad?

Omhandler dato: 2013

Veldig mange ungdommer ramler ut av videregående skole, særlig fra yrkesfagene. Det er uheldig, både for dem, for arbeidsmarkedet og norsk økonomi. Den ferske kunnskapsministeren, Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), leter etter riktige løsninger for å komme de skoletrøtte i møte.

Vis klipp39:00

70-talls-feministene

Omhandler dato: 1970-1980

1970-tallet i Norge utmerket seg ved store politiske grasrotbevegelser, og kanskje var kampen for kvinnenes rettigheter den viktigste.

Her møter du noen av de kvinnene som gikk i front for store likestillingsreformer som vi gjerne tar for gitt i dag. De ulike organisasjonene klarte å mobilisere tusenvis av kvinner til demonstrasjoner, underskriftskampanjer og kulturarrangementer.

Vis klipp1.39

Å ha pappa i fengsel

Omhandler dato: 2013

Her møter du Martine som forteller om hvordan det er å ha pappaen sin i fengsel. Du ser også litt av kortfilmen ''Du velger selv'' som handler om tankene hennes. Filmen, som er laget av Kajsa Næss, har vunnet Regjeringens menneskerettspris for 2013, fordi den får oss til å tenke oss om.

Martine er ikke alene; hundrevis av norske barn er i samme situasjon som henne. Mange av dem er redde for å oppleve sladder, fortielse eller mobbing.

Vis klipp5.17

Hvordan fikse matte bedre?

Omhandler dato: 2013

Hun var så redd for matematikk at hun ikke prøvde å klare det engang! Møt mattelæreren som hadde prestasjonsangst for faget da hun gikk på skolen. Mange elever sliter med dette faget. I desember 2013 kom resultatet av målingene som kalles PISA, og den viste at norske femtenåringer er blitt svakere i matte siden 2010.

Vis klipp2.16

PISA-resultatene 2013

Omhandler dato: 2013

PISA-evalueringen i 2013 viser at norske femtenåringer presterer svakere i matematikk enn for tre år siden. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er bekymret over resultatet. Her får du vite mer om undersøkelsen.

PISA (Programme for International Student Assessment) måler særlig grunnskole-elevers ferdigheter i matematikk, lesing og naturfag. Hvert tredje år innhentes prøver fra 4500-10 000 elever i mange land.

Vis klipp4.25

Norske elever holder høyt nivå

Omhandler dato: 2013

Da PISA - den internasjonale målingen av elev-prestasjoner - ble kjent i 2013, var det nedgang i matte-karakterene som fikk mest oppmerksomhet i Norge. Men ser vi på undersøkelsen mer samlet, viser det seg at norske elever hevder seg bra i sammenligning med andre lands elever.

Vis klipp7.05

Er det for mye elev-testing?

Omhandler dato: 2013

Ikke alle er like begeistret for at norske elevers prestasjoner testes mye mer enn før, og sammenlignes både internasjonalt og skole mot skole her hjemme. Her møter du en lærerprofessor som forklarer hvorfor han er kritisk til det han kaller ''testmani''.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener derimot evaluering er viktig for ambisjonsnivået i norsk skole. PISA-undersøkelser gjør at vi får vite hvor svakhetene ligger, slik at undervisningen kan bli bedre.

Vis klipp28.44

Den stille kampen: Makt og avmakt

Omhandler dato: 2013

Samenes situasjon i Norge fikk en helt ny og styrket oppmerksomhet etter Alta-saken. Det var en politisk konflikt som strakte seg over flere år (ca. 1968-1982) - og handlet om kampen mot vannkraftutbygging i Alta-vassdraget. Under Alta-kampen hadde samene ingen makt. Senere ble Sametinget opprettet.

Marja Therese er sametingsrepresentant og mener Sametinget har reell innflytelse, andre mener det er en lekegrind. I Tana, Karasjok, Lillestrøm, Helsinki og Enare spør vi om samene blir hørt - eller overkjørt.

Dette er sjette og siste program i serien ''Den stille kampen''- om samenes situasjon i Norden.

Vis klipp5.58

Å være ung mor i Italia

Omhandler dato: 2013

I EU-landet Italia slutter mange kvinner å jobbe når de får barn. Her møter du to som forteller om det vanskelige valget mellom familie og lønnet arbeid. Mens over 70 prosent av norske kvinner deltar i arbeidslivet, er tallet under 40 prosent for italienske kvinner i arbeidsdyktig alder.

En årsak er at velferdsordninger som barnehageplasser og foreldrepermisjon ikke er så høyt prioritert eller innarbeidet i det italienske samfunnet som i Norge, og flere andre nordiske land.

Vis klipp29:00

Den stille kampen: Retten til jorda

Omhandler dato: 2013

Niila er reindriftsame og elsker reinen sin. Nå er det planer om å starte en ny gruve midt i hans beiteområder. Niila mener det vil ødelegge hans framtid. I Kiruna, Hammerfest og Russland treffer vi folk som har meninger om hvem som eier Sameland.

Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten. (5:6)

Vis klipp2.17

Når ansikter lyver

Omhandler dato: 2013

Reklamen skal få oss til å ønske oss ting. Derfor ser modellene i motebladene alltid perfekte og nydelige ut. Selvfølgelig kan mye gjøres med sminke, men her dreier det seg om fototriks som lett kan skjule alle små særtrekk som gjør et ansikt naturlig. Og vips - så er man blitt nesten umenneskelig pen!

Vis klipp29:47

Den stille kampen: Kampen for språket

Omhandler dato: 2013

Marja dikter på et språk nesten ingen forstår. Hun er den første i sin familie som fikk bo hjemme og samtidig lære sørsamisk på skolen. Nordmenn flest er ikke klar over at det er flere samiske språk her i landet. I Elgå, Karasjok, Kautokeino og Helsingfors spør vi om alle de samiske språkene er truet - eller døende.

Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten. (4:6)

Vis klipp28:58

Norsk nok? - Episode 5

Omhandler dato: 2013.11.20

I den siste episoden er Julius med pinsevennen Natacha på gudstjeneste, og det blir vanskelig for Natacha å holde tårene tilbake når hun forteller om barndommen i Rwanda, og folkemordet på tutsier, som skjedde da hun var 12 år.

Rama bryner seg på en skitur sammen med Mona, og Vera tar sine aller første steg i en moské sammen med Fahim. Montadhar får innblikk i menneskehandel, når han blir med Rune på spaning.

Til slutt møtes alle for å diskutere hva de har lært av hverandre, etter å ha bodd sammen i flere dager. Dette er siste program i serien. (5:5)

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen