"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp29:22

Fotballproff (1:8)

Omhandler dato: 2014

Sigurd (12), Håvard (14), Henrik (14) og Bruno (16) drømmer om å bli profesjonelle fotballspillere. Alle vet at det krever innsats utenom det vanlige. NRK Super har fulgt guttene gjennom et helt år. Dette er første episode i serien ''Fotballproff''. (1:8)

Vis klipp29:20

Fotballproff (2:8)

Omhandler dato: 2014

Fire tenåringer drømmer om å bli fotballproff. Håvard og Henrik har uttak til regionlaget, men én blir ikke med. Sigurd legger en plan for å komme nærmere heltene sine. Bruno spiller serieåpning og håper på å imponere. NRK Super har fulgt guttene gjennom et helt år. (2:8)

Vis klipp29.34

Fotballproff (7:8)

Omhandler dato: 2014

Sigurd drar på treningsleir til Belgia og føler på profflivet. Håvard satser knallhardt for å vise den engelske treneren hvor god han er. Bruno må inn på trenerens kontor for å få en oppsummering på hvordan han ligger an etter en krevende sesong.

Norsk dokumentarserie om fire gutter i Tromsø som trener beinhardt for å bli fotballproff. (7:8)

Vis klipp29.19

Fotballproff (8:8)

Omhandler dato: 2014

Endelig får Henrik (14) en mulighet han har ventet lenge på. Han og Håvard (14) har en siste mulighet til å komme på landslaget før sesongen er over. Sigurd (12) spiller kretsfinale og Bruno (16) tar et stort valg

Norsk dokumentarserie om fire gutter i Tromsø som trener beinhardt for å bli fotballproff. (8:8)

Vis klipp28.43

Fotballproff (4:8)

Omhandler dato: 2014

Sigurd har øvd på frispark, men klarer han å imponere treneren når han får sjansen til å avgjøre? Håvard får et gjensyn med noe han har ofret for fotballen, mens Henrik får seg en støkk når han føler på hva fotballsatsinga går utover.

Norsk dokumentarserie om fire tenåringer som drømmer om å bli fotballproff. (4:8)

Vis klipp29:03

Fotballproff (6:8)

Omhandler dato: 2014

En ny trener kommer fra Crystal Palace til Tromsø idrettslag, og både Håvard og Henrik får merke den nye stilen. Sigurd gjør det bra i en kamp, og uten at han vet det sitter en speider på tribunene. Bruno flytter til nytt kollektiv og føler at han nå har sin siste mulighet til å komme på A-laget.

Norsk dokumentarserie om fire gutter i Tromsø som trener beinhardt for å bli fotballproff. (6:8)

Vis klipp28.57

Fotballproff (3:8)

Omhandler dato: 2014

Bruno mener han er god nok for A-laget nå, har han rett i det? Håvard og Henrik skal vise seg fram for landslagstrenerne, men så dukker noe opp for Håvard. Sigurd håper å treffe Gerrard i Liverpool.

Norsk dokumentarserie om fire tenåringer som drømmer om å bli fotballproff. (3:8)

Vis klipp1.58

Mobbere uten ansikt

Omhandler dato: 2013

Mobbing på nett er et stort problem, ikke minst fordi så mange barn og unge hele tiden er på sosiale medier. Barna du møter her, synes det er dumt at folk kan skrive stygge ting om andre på Facebook og andre sosiale medier, uten at noen vet hvem mobberen er.

Medietilsynet og skolemyndighetene prøver å spre informasjon om hvordan vi tryggest mulig kan bruke Internett til positiv sosial kontakt.

Vis klipp1.44

Lærerstreik forsinker skolestart

Omhandler dato: 2014

Skolestarten for tusenvis av elever ble utsatt høsten 2014. Lærerstreiken som begynte før sommeren ble trappet opp 18. august. Forsøk på forhandlinger har så langt ikke ført fram.

Årsaken til streiken er hovedsakelig lærernes motstand mot endret arbeidstid, som er foreslått i den nye avtalen mellom Lærerforbundet og Kommunenes Sentralforbund (KS). KS representerer lærernes arbeidsgiver, som er kommunene. De ønsker at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer pr. dag, mens lærerne vil beholde en mer fleksibel arbeidstidsordning, som de har i dag.

Oslo-lærerne streiker ikke. De er blitt enige med Oslo kommune om en ny avtale. Ved skolestart er det elever i ungdomsskole og videregående trinn som er berørt av at 5500 lærere er ute i streik. 21. august er nesten 8000 lærere tatt ut i streik, og barnetrinnet kan også bli berørt.

Vis klipp1.25

Politiet om netthets

Omhandler dato: 2013

Grov mobbing er straffbart, og kan anmeldes til politiet og etterforskes. I Østfold ble politiet involvert i et tilfelle av netthets som rammet ei ung jente. Hun ble sjikanert av anonyme brukere på mobilappen Ask.fm. Politiet kan spore opp dem som mobber andre via denne appen.

Nettmobbing er et alvorlig samfunnsproblem, spesielt for barn og unge, fordi mobiltelefonen og sosiale medier er så utbredt i ungdomsmiljøene over hele verden.

Vis klipp2.28

Mobbing på mobilapp

Omhandler dato: 2013

Mobilapplikasjonen ''Ask.fm'' kan gi ny kontaktmulighet på mobil, men dessverre blir den også misbrukt av mobbere. Det er vanskelig å komme uvesenet til livs, og nettvett er veldig viktig.

Mobbing er svært ødeleggende, både for enkeltmennesker og for miljøet der det foregår. I vår tid er sosiale medier på internett blitt et nytt virkefelt for mobberne, og tusenvis av barn og unge opplever daglig å bli hundset og trakassert.

Vis klipp4.44

Abduls nye liv

Omhandler dato: 2014

Møt Abdul, som er flyktning fra krigen i Syria. Borgerkrigen, som har herjet landet i over tre år, har skapt et alvorlig flyktningproblem i Midtøsten. De små nabolandene, Libanon og Jordan, har begge tatt imot hundretusener av krigsofre. Men Abdul og familien hans er heldigvis godt i gang med å skape seg en ny tilværelse i Jordan, der de har fått et hjem.

Krigen i Syria begynte med fredelige demonstrasjoner i mars 2011, som en protest mot presidenten, Bashar al-Assad. Siden er motstanderne splittet opp i flere grupper som er uenige med hverandre, og presidenten sitter fortsatt ved makta i 2014. Over 150 000 mennesker har hittil mistet livet i krigen.

Vis klipp43.44

Ninis standpunkt

Omhandler dato: 2006

- Norsk narkotikapolitikk er feilslått. Noe må skje, folk dør hele tiden, sa Nini Stoltenberg i 2006. På det tidspunketet var det ca 160 000 som gikk på stoff i Norge.

Det ble oppstyr da lillesøsteren til Jens Stoltenberg i 2001 stod fram som heroinavhengig, og fortalte om sitt narkotikaproblem. Etter flere år, og mange behandlingsforsøk, tok hun og kjæresten Karljohn Sivertzen et offentlig oppgjør med norsk narkotikapolitikk, som de mente måtte bli mer human.

Nini Stoltenberg døde, etter lang tids sykdom, 27. juli 2014, 51 år gammel. Karljohn Sivertzen døde i mars 2013, 61 år gammel.

Vis klipp31:16

Mann uten penis

Omhandler dato: 2013

Luca (26) er født kvinne, men lever nå som mann. I dokumentaren ''Mann uten penis'' får du et nært og nakent møte med transmannen Luca. Det er barndomskompisen Remi som filmer, og stiller de vanskelige spørsmålene: Hvorfor skifte kjønn? Hva betyr kjønn i samfunnet vårt? Hvilke problemer opplever man som trans i Norge i dag? For juridisk sett er Luca fortsatt en kvinne.

Vis klipp1.49

Ferie med Røde Kors

Omhandler dato: 2013

Barn og unge gleder seg i klatreveggen på leirstedet Merket i Tisleidalen i Valdres. I det moderne og velstående Norge, der de fleste barn drar på feriereiser med mamma og pappa, er det slik at sommerferien avslører hvilke familier som ikke har råd til det. Organisasjonen Røde Kors har derfor et program de kaller ''Ferie for alle'', spesielt beregnet på barna i familier med trang økonomi.

Vis klipp2.12

Kysseforskere i Østfold

Omhandler dato: 2010

De synes det er teit, men lurer likevel på hvorfor eldre gutter liker å kysse jenter. Forskerspirene du møter her, gikk i fjerde klasse på Marker skole i Ørje i 2010. De deltar i forskningskonkurransen Nysgjerrigper, som Norges Forskningsråd står bak.

For å undersøke saken, har 4.-klassingene intervjuet 10.-klassinger, skrevet til kjente forskere, og snakket med voksne. Til slutt er det på tide å trekke en konklusjon.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen