"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp5:27

På vakt

Omhandler dato: 2014

Da Johan (18) ble ranet på vei hjem, mistet han noe mye viktigere enn mobilen og lommeboka.

Johans historie er den andre av fem dokumentarer i NRK Skoles grunnlovssatsing, ''Ung i 2014'', om hvordan det er å være ung i Norge 200 år etter Grunnloven. (2:5)

DU KAN LESE MER om JOHAN og TRYGGHET på nrk.no VIA LENKEN TIL HØYRE FOR KLIPPET.

Vis klipp6.56

Drømmen om Norge

Omhandler dato: 2014

Det eneste Bashayer (16) drømmer om, er å få være som alle andre norske ungdommer. Men i seks år har hun levd med frykten for å bli sendt tilbake til et land som ikke lenger er hjemme.

Er alle like inkluderte i samfunnet vårt, 200 år etter vi fikk vår grunnlov?

Bashayers historie er den første av fem dokumentarer i NRK Skoles grunnlovssatsing, ''Ung i 2014'', om hvordan det er å være ung i Norge 200 år etter Grunnloven. (1:5)

DU KAN LESE MER om BASHAYER og INKLUDERING på nrk.no VIA LENKEN TIL HØYRE FOR KLIPPET.

Vis klipp5:11

Homokampen i Norge

Omhandler dato: 1970

Historieleterne fra NRK Skole drar ut i Oslos gater for å finne ut mer om homokampen på 70-tallet. Der møter de skuespilleren og musikeren Anders Rogg, som var en av de første kjendisene som sto frem som homofil, i 1981.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3:38

Kvinnens stilling i ekteskapet

Omhandler dato: 1800

Historieleterne fra NRK Skole ser for seg hvordan ekteskapslivet kunne være i en velstående familie på slutten av 1800-tallet, med hjelp av Unni Irene Aasdalen, rektor ved Nansenskolen.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp4:24

Romantikkens skikk og bruk

Omhandler dato: 1800

Historieleterne fra NRK Skole møter litteraturviter Norunn Ottersen Seip for å lære mer om romantikkens skikk og bruk på 1800-tallet.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp11.29

Klimaforskerne advarer

Omhandler dato: 2014

Klimaendringer skaper flere fattige, og flere må flytte fra hjemmene sine, kommer det frem i en rapport fra FNs klimapanel våren 2014. Men selv om prosessen allerede er i gang, er det ikke for sent å unngå de alvorligste følgene, mener ekspertene. De mener at klimatiltakene virker, men at alle land må gjøre mye mer i løpet av få år. Fortsatt er utslippene av klimagasser altfor store, og gir farlig temperaturstigning på hele kloden.

Vis klipp3:36

Forbrytelse og straff

Omhandler dato: 2014

Fyll og vold var noe av det de fattige kunne bli straffet for på midten av 1700-tallet. Historieleterne fra NRK Skole snakker med kriminolog Roger Stubberud om hvordan den eneveldige danske kongen straffet sine undersåtter.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp4.40

Mitt yrke - intensivsykepleier

Omhandler dato: 2014

Ole Petter er intensivsykepleier og trives godt i yrket sitt. Som intensivsykepleier er du en omsorgsperson med mye ansvar. Ole Petter forteller her om hvilke studie- og arbeidserfaringer man trenger for å få denne jobben.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 31 av 40.

Vis klipp3.07

Mitt yrke - brannkonstabel

Omhandler dato: 2014

Eva Camilla Toverud jobber for Larvik brannvesen. Hun liker å jobbe som brannkonstabel fordi jobben er variert og spennende. I dette yrket må man like utfordringer og ikke være redd for å bli møkkete på fingrene. Her forteller hun om bakgrunnen hun trengte for å bli brannkonstabel.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 32 av 40.

Vis klipp1.41

Mitt yrke - billakkerer

Omhandler dato: 2014

Stian er billakkerer og trives godt. Her forteller han om arbeidsplassen sin og hvilken bakgrunn han har for å kunne jobbe med det han gjør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 30 av 40.

Vis klipp13.52

Hvor effektiv er el-bilen?

Omhandler dato: 2014

Kan en el-bil rekke innom de fem største norske byene på 24 timer? Professor Edgar Hertwich og Eldrid Borgan, programleder i NRKs forskningsprogram Schrødingers katt, har lagt ut på langtur for å sjekke hvor effektiv el-bilen er sammenlignet med bensindrevne kjøretøy.

Vis klipp19.59

Atferd, institusjoner og felteksperimenter

Omhandler dato: 2013

Avskoging er et globalt tema. Hvilke faktorer påvirker for eksempel atferden til lokale skogbrukere i Tanzania, når det gjelder dette problemet, spør Øyvind Nystad Handberg, stipendiat på Handelshøyskolen ved NMBU. Han har forsket på temaet, og besøkte landet i 2012 og foretok felteksperimenter på 288 tilfeldig utvalgte mennesker i syv landsbyer.

Her viser han resultatene fra felteksperimentene sine og framgangsmåten han brukte underveis. Foredraget presenteres for økonomilærere i videregående skole, og holdes på NMBU i Ås.

Vis klipp1.57

Mer skulking

Omhandler dato: 2014

Oslo-elever skulker som aldri før. Siden 2009 har tallet på elever som kommer for seint, eller uteblir helt fra timen, steget for hvert år. På Fagerborg videregående er fraværet tredoblet på fem år.

Vis klipp7.01

Å dykke etter mat i søpla

Omhandler dato: 2014

Hvilken søppelmat er spiselig, lurer Line i Newton. I ti dager skal hun bare spise mat som er ''gått ut på dato''. Her får hun eksperthjelp til å skille spiselig mat fra annet søppel i søppelkontainerne.

Norske husholdninger, offentlige institusjoner, og dagligvarebutikker kaster veldig mye spiselig mat. Dette er både et miljøproblem og et etisk problem.

Vis klipp4.16

Tre retters middag fra søpla

Omhandler dato: 2014

Vi lar oss ofte styre av datostemplingen på matvarene. Line i Newton blåser i utløpsdatoen, og vil finne ut om ''gammel'' mat er spiselig likevel. I åtte dager har hun levd på mat hun har funnet i søpla, og nå, på den niende dagen, tar hun fangsten med til en proff kokk som kan gjøre noe spennende ut av den.

Norske husholdninger, offentlige institusjoner, og dagligvarebutikker kaster veldig mye spiselig mat. Dette er både et miljøproblem og et etisk problem.

Vis klipp28:33

Et indianerreservat i USA

Omhandler dato: 2011

Elendigheten blant indianerne i et reservat i Sør-Dakota var temaet for en reportasje NRK-korrespondent Ole Torp laget for Dagsrevyen i 2002.

Indianeren han intervjuet den gangen mente at det ble lagt for mye vekt på negative ting. Derfor dro Ole Torp tilbake til Lakota-indianerne i Pine Ridge i 2011, og laget en ny reportasje.

Indianere er fellesnavnet på urbefolkningene i Nord-Amerika og Sør-Amerika. Det var indianerne som først befolket de amerikanske kontinentene.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen