"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp11.29

Klimaforskerne advarer

Omhandler dato: 2014

Klimaendringer skaper flere fattige, og flere må flytte fra hjemmene sine, kommer det frem i en rapport fra FNs klimapanel våren 2014. Men selv om prosessen allerede er i gang, er det ikke for sent å unngå de alvorligste følgene, mener ekspertene. De mener at klimatiltakene virker, men at alle land må gjøre mye mer i løpet av få år. Fortsatt er utslippene av klimagasser altfor store, og gir farlig temperaturstigning på hele kloden.

Vis klipp3:36

Forbrytelse og straff

Omhandler dato: 2014

Fyll og vold var noe av det de fattige kunne bli straffet for på midten av 1700-tallet. Historieleterne fra NRK Skole snakker med kriminolog Roger Stubberud om hvordan den eneveldige danske kongen straffet sine undersåtter.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp1.41

Mitt yrke - billakkerer

Omhandler dato: 2014

Stian er billakkerer og trives godt. Her forteller han om arbeidsplassen sin og hvilken bakgrunn han har for å kunne jobbe med det han gjør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 30 av 40.

Vis klipp4.40

Mitt yrke - intensivsykepleier

Omhandler dato: 2014

Ole Petter er intensivsykepleier og trives godt i yrket sitt. Som intensivsykepleier er du en omsorgsperson med mye ansvar. Ole Petter forteller her om hvilke studie- og arbeidserfaringer man trenger for å få denne jobben.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 31 av 40.

Vis klipp3.07

Mitt yrke - brannkonstabel

Omhandler dato: 2014

Eva Camilla Toverud jobber for Larvik brannvesen. Hun liker å jobbe som brannkonstabel fordi jobben er variert og spennende. I dette yrket må man like utfordringer og ikke være redd for å bli møkkete på fingrene. Her forteller hun om bakgrunnen hun trengte for å bli brannkonstabel.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 32 av 40.

Vis klipp13.52

Hvor effektiv er el-bilen?

Omhandler dato: 2014

Kan en el-bil rekke innom de fem største norske byene på 24 timer? Professor Edgar Hertwich og Eldrid Borgan, programleder i NRKs forskningsprogram Schrødingers katt, har lagt ut på langtur for å sjekke hvor effektiv el-bilen er sammenlignet med bensindrevne kjøretøy.

Vis klipp19.59

Atferd, institusjoner og felteksperimenter

Omhandler dato: 2013

Avskoging er et globalt tema. Hvilke faktorer påvirker for eksempel atferden til lokale skogbrukere i Tanzania, når det gjelder dette problemet, spør Øyvind Nystad Handberg, stipendiat på Handelshøyskolen ved NMBU. Han har forsket på temaet, og besøkte landet i 2012 og foretok felteksperimenter på 288 tilfeldig utvalgte mennesker i syv landsbyer.

Her viser han resultatene fra felteksperimentene sine og framgangsmåten han brukte underveis. Foredraget presenteres for økonomilærere i videregående skole, og holdes på NMBU i Ås.

Vis klipp1.57

Mer skulking

Omhandler dato: 2014

Oslo-elever skulker som aldri før. Siden 2009 har tallet på elever som kommer for seint, eller uteblir helt fra timen, steget for hvert år. På Fagerborg videregående er fraværet tredoblet på fem år.

Vis klipp7.01

Å dykke etter mat i søpla

Omhandler dato: 2014

Hvilken søppelmat er spiselig, lurer Line i Newton. I ti dager skal hun bare spise mat som er ''gått ut på dato''. Her får hun eksperthjelp til å skille spiselig mat fra annet søppel i søppelkontainerne.

Norske husholdninger, offentlige institusjoner, og dagligvarebutikker kaster veldig mye spiselig mat. Dette er både et miljøproblem og et etisk problem.

Vis klipp4.16

Tre retters middag fra søpla

Omhandler dato: 2014

Vi lar oss ofte styre av datostemplingen på matvarene. Line i Newton blåser i utløpsdatoen, og vil finne ut om ''gammel'' mat er spiselig likevel. I åtte dager har hun levd på mat hun har funnet i søpla, og nå, på den niende dagen, tar hun fangsten med til en proff kokk som kan gjøre noe spennende ut av den.

Norske husholdninger, offentlige institusjoner, og dagligvarebutikker kaster veldig mye spiselig mat. Dette er både et miljøproblem og et etisk problem.

Vis klipp28:33

Et indianerreservat i USA

Omhandler dato: 2011

Elendigheten blant indianerne i et reservat i Sør-Dakota var temaet for en reportasje NRK-korrespondent Ole Torp laget for Dagsrevyen i 2002.

Indianeren han intervjuet den gangen mente at det ble lagt for mye vekt på negative ting. Derfor dro Ole Torp tilbake til Lakota-indianerne i Pine Ridge i 2011, og laget en ny reportasje.

Indianere er fellesnavnet på urbefolkningene i Nord-Amerika og Sør-Amerika. Det var indianerne som først befolket de amerikanske kontinentene.

Vis klipp18:11

Om å lære med hendene

Omhandler dato: 2014

- Vi tror på å gå fra å gripe til å begripe. Det sier pedagogene på Steinerskolen, som bruker mye praktiske øvelser i undervisningen. Det gjelder ikke minst i teoretiske fag som matematikk og samfunnsfag.

Du møter også en dansk murer og forfatter som brenner for praktisk lærdom, at håndverksfagene taper terreng i moderne samfunn som våre. Her hjemme snakker politikerne mye om ''kunnskapssamfunnet'', at barn og unge trenger mer kunnskap, at lærerne også må lære mer, og at frafallet må ned i den videregående skolen.

Vis klipp3.27

Mitt yrke - sveiseingeniør

Omhandler dato: 2014

Her møter du Kathrine Molvik som jobber i PSW og har ansvaret for sveiseverkstedet der. Hun har gått studiet teknisk allmennfag, og senere utdannet seg til ingeniør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 7 av 40.

Vis klipp41:23

Fy-ordet feminist

Omhandler dato: 2014

Begrepet feminisme er både elsket og omstridt. Mange synes ordet er utgått på dato. Det er først og fremst knyttet til den internasjonale politiske bevegelsen på 1960- og 1970-tallet som kjempet for flere valg og muligheter for kvinner i samfunnslivet. Her møter du noen nord-amerikanske lederskikkelser som reflekterer over feminismens innhold, hva den har oppnådd og hvorfor den fortsatt provoserer.

Grovt sett har kvinnenes plass, i flere hundre år, vært i hjemmet, eller som underbetalte slitere i arbeiderklassen. Men i løpet av de 40-50 siste åra har kvinner i den vestlige verden tatt en mye mer framtredende plass i samfunnslivet enn før. Slik er det dessverre fortsatt ikke i resten av verden, spesielt i Asia og Afrika.

Vis klipp2.39

Mitt yrke - lektor i realfag

Omhandler dato: 2014

Lektorjobben på videregående skole er fantastisk spennende, og ingen dag er like, sier lektor Eirik Madsen. Her forklarer han hvorfor han trives så godt som lærer, og hva som kreves av utdanning for å bli det.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 8 av 40.

Vis klipp9:27

Angrep på skoler og skolebarn

Omhandler dato: 2014

- Ekstremister er redd for kunnskap, sa 16- åringen Malala Yousafzai da hun talte til FNs generalforsamling 12. juli 2013. Året før var Malala blitt skutt i hodet av terrorister fordi hun oppfordret jenter i Pakistan til å ta utdanning. Hun er dessverre ikke den eneste som er blitt offer for angrep på skoler.

I over 70 land, som preges av konflikter og krig, finner hjelpeorganisasjonen Redd Barna tusenvis av eksempler på alvorlig vold mot skoleelever og lærere, samt misbruk av skolebygninger og ødeleggelse av utdanningsmateriell.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen