"Samfunn" inneholder flere emner

"Samfunn" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Samfunn"

Personer relatert til "Samfunn"

Vis klipp3:05

Flyttsamer

Omhandler dato: 1989

Noen mennesker får navn etter hvordan de lever og hva de gjør. Flyttsamer følger reinen fra vinterbeitet inne på vidda, til beiteområder ute ved kysten.

Midt i Smørøyet har møtt en ung flyttsame som vanligvis bor og går på skole i Kautokeino, men flytter til Birtavarre på kysten om sommeren.

Vis klipp38.05

Norsk fellesskap - rom for alle?

Omhandler dato: 2014

Hva er det som gjør oss norske? Og hvordan framstiller skolebøkene akkurat det? Vår nasjonsbygging er en lang historie. Det er ikke det samme å være norsk i 2014 som i 1900 eller 1950.

Sjøl om flertallet kjenner seg norske i dag, har mange nye nordmenn en annen kulturbakgrunn. Men er skolebøkene i historie og RLE gode nok som nasjonsbyggere?

Vis klipp5:38

Mesterskap i søppel-sortering

Omhandler dato: 2014

Vi vet at vi bør kildesortere søppelet vårt, men det er ikke alltid lett å vite hva som skal i hvilken bøtte!

Her blir selveste miljøvernministeren testet på sine kunnskaper om korrekt søppelhåndtering. Hvordan klarer hun seg i konkurransen med to andre deltakere?

Vis klipp52.46

Mafiaen - en økonomisk stormakt

Omhandler dato: 2013

Narkotika, sigaretter og våpen beslagelegges hvert år i italienske havner, mye fordi Mafiaen har fått innpass i verdensøkonomien. Italienske familiebedrifter innfiltrerer sin virksomhet gjennom egne nettverk i demokratiske lands økonomi.

Skatteparadis og internasjonale banker blir en del av hvitvaskingen av mafiapenger. Mafiaen er blitt en verdensomspennende virksomhet og de får stadig mer makt og innflytelse.

(Fr. dokumentar: L'argent sale, le poison de la finance)

NB! Aldersbegrensning 11 år. Dokumentaren inneholder scener som kan virke skremmende.

Vis klipp29:09

Verdens viktigste summetone

Omhandler dato: 2014

En humlekropp kan bære med seg 15000 pollenkorn i pelsen. Forholdet mellom insekter og blomster handler om befruktning og frødannelse. Dette er en av naturens aller viktigste prosesser.

Det er mange trekk ved våre moderne samfunn som vanskeliggjør denne prosessen. I dette programmet blir du tatt med inn i insektenes verden, og får følge med inn i pollineringens magiske detaljer.

Vis klipp6.57

Flyktninger øver på norske forhold

Omhandler dato: 2014

Sommeren 2014 tar Norge imot 1000 syriske flyktninger, som skal bosettes i 38 kommuner. Her ser du hvordan noen av dem forbereder seg på å flytte til et land som er ulikt deres eget.

Nærmere tre millioner syrere har flyktet fra borgerkrigen i landet, der minst 150 000 mennesker har mistet livet i de voldsomme krigshandlingene de senere åra.

Vis klipp1:38

Surfing mot ungdomskrim i Brasil

Omhandler dato: 2014

De store byene i Brasil har slumområder med gjengkriminalitet og fattigdom. Men heldigvis har Brasil også varmt klima og fantastiske sandstrender, som er som skapt for vannsport. Her forsøker noen ildsjeler å nå barn og unge i faresonen, med hobbyer og interesser som ikke fører dem ut i lovbrudd og narkotikabruk.

Vis klipp5:43

Organisert kriminalitet i norsk arbeidsliv

Omhandler dato: 2013

På 2000-tallet har arbeidsinnvandringen økt kraftig. Det får en del negative utslag, som sosial dumping, svart arbeid og skattesvik. Dette stiller krav til politi og skattemyndigheter i Norge, som må bruke mer kapasitet på å avsløre økonomisk kriminalitet.

Noen årsaker til forandringene i norsk arbeidsliv er at EU ønsker fri flyt av arbeidskraft, og at Norge trekker til seg arbeidssøkere fra land i Europa som er rammet av økonomisk krise, velferdskutt og lav økonomisk vekst.

Vis klipp28:17

Bli god i matte!

Omhandler dato: 2014

Her er tips til alle som vil bli skikkelig gode i matematikk. For sjøl om ikke alle kan bli matematikere, er det ikke noe som heter å ''møte veggen i matte'', mener ekspertene i Ekko-studio. Den veggen forsvinner for alle som blir motivert for å rive den.

Vis klipp19:53

Fernanda Nissen

Omhandler dato: 2013

Fernanda Nissen var en av de fire store kvinnesakspionerene som jobbet for grunnleggende sosiale rettigheter og stemmerett for arbeiderklassekvinner.

Historiker Mari Jonassen forteller om Fernanda Nissens liv, og presenterer både fakta og myter om det store kvinnesaksforbildet

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp2:01

Freerun, en sterkt voksende sport

Omhandler dato: 2013

Det sies å være den sporten i verden som vokser mest. Den er spektakulær og krever både styrke og spenst. Freerunning, er nok for de som våger litt ekstra. 17 år gamle Mathias fra Kristiansand er en av disse.

Vis klipp1:41

Parkour og freerunning i Bodø

Omhandler dato: 2012

Hva får du hvis du blander kampsport, turn og hinderløype? Jo - da får du Parkour og Freerunning. Her skal vi se to som går rett på der andre går rundt.

Vis klipp1.40

Urban ekstremsport i Brønnøysund

Omhandler dato: 2010

De har omgivelsene som sin lekegrind og utnytter den til det fulle. Med spektakulære og halsbrekkende krumspring har sportene Freerunning og parkour blitt populære over hele verden. I dag er det et fåtall som driver med dette i Norge, men i Brønnøysund har to kamerater falt helt for sportene.

Vis klipp6:07

Parkour i Verdensparken på Furuset

Omhandler dato: 2014

Parkour er en kul og tøff måte å komme seg ut på, men hva er parkour? Og hvordan gjør man det? Christian Strand fra Puls får opplæring i parkour for nybegynnere, og får dessuten en heftig demonstrasjon fra de som kan det.

Klippet er hentet fra en spesialsending fra Puls og FBI om friluftsliv i parken.

Vis klipp5:00

Streetdancebattle i Verdensparken

Omhandler dato: 2014

Liker du å danse? Hva med å danse utendørs? Streetdance kan du gjøre nesten hvor som helst. Christian Strand fra Puls får en kjapp innføring i streetdance, og blir utfordret til en ekte streetdancebattle.

Klippet er hentet fra en spesialsending fra Puls og FBI om friluftsliv i parken.

Vis klipp2:25

Parkouranlegg bygget på Hove

Omhandler dato: 2013

Freerunning eller parkour er en av de hurtigst voksende sportene i verden for tida. På Hove i Arendal åpnet nylig ett av landets beste anlegg for den temmelig nye sporten.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen