"Johan Nygaardsvold" hører til emnene

"Johan Nygaardsvold" er relatert til programmene

Vis klipp3:27

Krig, motstand og regjering på flukt

Omhandler dato: 1940

Den 7. juni 1940 flykter statsminister Johan Nygaardsvold og Arbeiderparti-regjeringa fra landet.
Norge er okkupert. Andre verdenskrig er i gang.

I Norge driver mange illegalt motstandsarbeid, blant dem et stort antall aktive tillitsmenn og kvinner fra fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

Hitlers tjenestemenn i Norge, Josef Terboven og Vidkun Quisling, griper makten.

Fram til 31. mai 1945 leder Nygaardsvold den norske eksilregjeringa fra London.

Vis klipp8:00

Arbeiderstyre i tretti-åra

Omhandler dato: 1930

I denne reportasjen ser du store menneskemasser som slutter opp om feiringen av
arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai.

Du hører statsminister Nygaardsvold tale, og etterpå Trygve Lie, en annen markant Arbeiderpartimann.

Trygve Lie blir senere den første generalsekretæren i FN.

Vis klipp1:01

Nygaardsvold-regjeringen takker for seg

Omhandler dato: 1945-06-23

Som den andre regjering utgått fra Arbeiderpartiet, ble Johan Nygaardsvolds regjering utnevnt den 20. mars 1935. I hele ti år skulle Nygaardsvold-regjeringen ha makten, fem år i fred og fem år i krig.

Den 12. juni 1945, like etter at regjeringen hadde vendt hjem fra fem års eksil i London, leverte statsminister Nygaardsvold inn sin avskjedssøknad til Kong Haakon Vll. Den 25. juni samme år tiltrådte en ny regjering (samlingsregjering), ledet av Einar Gerhardsen.

Her ser du Nygaardsvold-regjeringen foran slottet, etter å ha vært i avskjedsaudiens hos Kong Haakon den 23. juni 1945. Du får også se den nye Gerhardsen-regjeringen oppstilt foran slottet to dager senere.

Vis klipp2:17

Johan Nygaardsvold begraves

Omhandler dato: 1952-03-22

Den 22. mars 1952 begraves arbeiderpartipolitiker og tidligere statsminister Johan Nygaardsvold. Mange av landets mektigste er møtt fram til gravferden, som finner sted i Nygaardsvolds hjembygd Hommelvik i Sør-Trøndelag. Utenfor kirken står folk i hopetall for å ta et siste farvel.

Vis klipp3:27

Eksilregjeringen vender hjem

Omhandler dato: 1945-05-31

Nesten på dagen to måneder etter tyskernes invasjon av Norge, forlater den norske regjering landet den 7. juni 1940. Sammen med kong Haakon og kronprins Olav tar de sete i London, og skal bli værende her i eksil gjennom hele krigen.

Den 31. mai 1945 kan regjeringen endelig vende tilbake til et fritt Norge. Her ser du de ankomme Vippetangen i Oslo, eskortert av britiske krigsskip.

Vis klipp6:32

Nygaardsvold og hans lidenskap til bøker

Arbeiderpartipolitiker og statsminister Johan Nygaardsvold var en meget belest mann. - Kanskje en av de mest beleste statsministre vi har hatt i Norge, sier tidligere sjefsredaktør i Dagbladet Arve Solstad i dette innslaget.

Hør Solstad og Nygaardsvolds barnebarn fortelle om hans store interesse for det skrevne ord, og hvordan denne interessen også la veien åpen for et nært vennskap med forfatteren Johan Falkberget.

Vis klipp3:12

Politikeren Johan Nygaardsvold

Omhandler dato: 1930

Arbeiderpartipolitikeren Johan Nygaardsvold hadde allerede sittet nær 20 år på stortinget før han ble statsminister i 1935. Hans regjeringstid skulle vare i ti år, fem år i fred og fem år i krig.

Hva skyldtes den sterke posisjonen som Nygaardsvold fikk på 1930-tallet? Og hvordan var han som politiker?

Vis klipp4:25

På besøk hos bestefar Nygaardsvold

Omhandler dato: 1930

Johan Nygaardsvold (1879-1952) var husmannssønnen som ble statsminister. Fra 1935-1945 ledet han Norge, fem år i fred og fem år i krig.

Han vokste opp i Hommelvik i Sør-Trøndelag, og det var her han hadde sin familie og sine venner. Han giftet seg med Albine (f. Brandslet) i 1901, og skulle etter hvert få fire barn og fire barnebarn.

I dette innslaget møter vi blant annet barnebarnet, Roald Bye, som av og til fikk være med statsministeren på jobb. Hvordan opplevde den lille gutten å være på Oslo-besøk hos en bestefar som var statsminister? Og hvordan var kjærligheten mellom Nygaardsvold og hans kone Albine?

Vis klipp10:40

Johan Nygaardsvolds oppvekst

Omhandler dato: 1900

Johan Nygaardsvold (1879-1952) ble født på husmannsplassen Nygårdsvollen ved Hommelvik i Sør-Trøndelag. Han ble tidlig kjent med politisk arbeid, og i 1915, mot sin vilje, ble han nominert til Stortinget for Arbeiderpartiet. I løpet av få år skulle han bli en av de ledende i partiets stortingsgruppe og fra 1935-1945 var han Norges statsminister.

Men hvem var han egentlig? Her får du høre om hans oppvekst i Hommelvik, hans arbeide og engasjement i bygdas sagbruk, og hans tidlige interesse for politikk.

Vis klipp3:50

Den ensomme Nygaardsvold

Omhandler dato: 1935

Arbeiderpartipolitikeren Johan Nygaardsvold kom inn på stortinget i 1915. Han var en engasjert politiker, men mistrivdes enormt de første årene i hovedstaden.

Her får du høre om den ensomme politikeren, med en uutholdelig lengsel tilbake til familien og hjemstedet Hommelvik.

Vis klipp3:16

Johan Nygaardsvold og Martin Tranmæl

Omhandler dato: 1930

Johan Nygaardsvold (1879-1952) og Martin Tranmæl (1879-1967) har begge, på hver sin måte, hatt stor innflytelse på Arbeiderpartiet.

Hvordan var egentlig forholdet dem i mellom?

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen