"Haakon Lie" hører til emnene

"Haakon Lie" er relatert til programmene

Vis klipp2:35

Hard negl i Arbeiderpartiet

Omhandler dato: 1950

Haakon Lie er Einar Gerhardsens partifelle, og sekretær i Arbeiderpartiet i mange år. Haakon Lie har alltid markert seg langt ut på høyresida i det norske sosialdemokratiet.

Han er uforsonlig mot norske kommunister og venstreradikale, og i utenrikspolitikken en varm støttespiller overfor staten Israel. Lie er også utpreget NATO-entusiast og USA-venn.

Haakon Lie fyller 103 år i september 2008, og markerer dagen med pressekonferanse, der han presenterer sin nye bok, ''Slik jeg ser det nå.''

Det er kjent at motsetningene mellom Einar Gerhardsen og Haakon Lie til tider var dramatiske.

Vis klipp1:28

Haakon Lie om Quisling

Omhandler dato: 1940

Vidkun Quislings tale da Norge ble okkupert av tyskerne kom overraskende på de fleste, til og med på tyskerne. Han forsøkte å begå statskupp, men måtte trekke seg etter tysk press.

Haakon Lie var partisekretær for Arbeiderpartiet (1945-1965). Under 2. verdenskrig var Lie knyttet til LOs London-kontor. Han mener at det på en måte var en lettelse at Quisling trådte fram.

Den norske regjeringen Nygaardsvold søkte tilflukt på Hamar sammen med kong Haakon den 9. april 1940. Kongen ville ikke utnevne Quisling som statsminister.

Vis klipp2:18

Haakon Lie og CIA under krigen

Omhandler dato: 1987-12-12

Det har vært spekulasjoner omkring Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Haakon Lies kontakt med CIA under 2. verdenskrig. Klassekampen hevdet at Lie samarbeidet med Arthur Goldberg i den amerikanske etteretningen, og Aftenposten har tilbakevist denne koblingen.
Historikerne strides om hvem som har rett.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen