"Kong Harald V" hører til emnene

Artikler om "Kong Harald V"

"Kong Harald V" er relatert til programmene

Vis klipp19:13

H. M. Kongens nyttårstale 2014

Omhandler dato: 2014

Kong Harald strukturerer sin nyttårstale 2014 over tre forslag til nye grunnover, som han fikk fra barnehagebarn på besøk på Slottet: Han snakker om hvordan vi bør snakke med hverandre for å få til en god samtale på tvers av ulike standpunkter, om hvilken rolle Norge kan spille i verden og om klimaendringene. Kongen minner også om at nå, 70 år etter avslutningen av andre verdenskrig, kan vi ikke ta freden for gitt.

Dette er et eksempel på en jordnær tale i såkalt mellomstil.

Du kan lese hele talen via lenken til høyre for klippet.

Vis klipp18.45

H. M. Kongens nyttårstale 2013

Omhandler dato: 2013

''Kjærligheten er et sted å feste blikket'', sa Kongen i nyttårstalen 31. desember 2013. Han siterte popartisten Anne Grete Preus.

Kong Harald har tradisjon for å være personlig og inkluderende denne årlige høytidsstunden. I denne talen la monarken vekt på verdien av det norske demokratiet, og minnet om at i 2014 skal vi feire 200-års jubileet for Grunnloven. Kongen fremhevet at den norske grunnloven gir nordmenn stor frihet og heviste til at vi i Norge har ytrings- og trosfrihet.

Vis klipp1.50

Kongeparet møter president Mandela

Omhandler dato: 1998

Den sørafrikanske frigjøringshelten Nelson Mandela (1918-2013) holdt tale til det norske kongeparet da de var på statsbesøk i Sør-Afrika i februar 1998. Han roste Norge for å inspirere andre land til å bli det han kaller ''a caring society'', eller ''et medmenneskelig samfunn'' på norsk. Fire år før dette hadde Mandela stått i spissen for å kaste apartheidregimet og opprette et fritt Sør-Afrika styrt av den svarte flertallsbefolkningen i landet.

Nelson Mandela ble valgt til president i det første demokratiske valget i det frie Sør-Afrika i 1994. Da hadde han sittet som politisk fange i fengsel i 27 år, på grunn av motstandskampen han hadde ført mot det hvite, rasistiske mindretallsregimet helt siden 1940-åra.

Vis klipp3.25

Kongefamilien hilser fra slottet 17. mai

Omhandler dato: 2012-05-17

Kongefamilien har tatt i mot barnetoget fra Slottsbalkongen i over 100 år. Det var kong Haakon VII som startet tradisjonen i 1906, og siden den gang har både kong Olav og Kong Harald vinket til barna fra balkongen sammen med ulike medlemmer av kongefamilien.

I 2012 var det kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus som stod på balkongen. Forsvarets stabsmusikkorps fremførte ''Norges kongesang'' og ''Ja vi elsker''.

Vis klipp19.30

H. M. Kongens nyttårstale 2012

Omhandler dato: 2013

- Vi bør være forsiktige med å la oss blende av posisjoner; det er mennesket som fyller rollen, det kommer an på, sier HM Kong Harald i sin nyttårstale 31.12 2012.

Kongen snakker om å være tro mot seg selv i møte med ytre forventninger, og å stå fast ved det en selv kjenner er rett. I talen sin siterer han fra boken Ringenes herre, hvor krigeren Aragon får beskjed om å bli ''den du ble født til å være'', når han skal ut og kjempe det godes kamp mot det onde. Kongen oppfordrer til å la menneskerettighetene være ledesnoren som forener oss i vårt multikulturelle samfunn og han peker på Nelson Mandela, som valgte forsoning fremfor hevn; det som bygger opp, fremfor det som bygger ned.

Kongen appellerer også til de voksne om å spørre ungdom til råds, i temaer de unge kjenner bedre enn de eldre.

Vis klipp1:35

Kongen av Groruddalen

I april 2012 begynte rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Breivik har gjennomført de verste terrorangrepene på norsk jord siden Andre verdenskrig. De skjedde 22. juli 2011 på Utøya i Buskerud og i regjeringskvartalet i Oslo, der til sammen 77 mennesker mistet livet. Mange andre ble skadet, og de materielle skadene var kolossale.

Det ble fort klart at gjerningsmannen er en høyreekstrem og voldelig fiende av norsk innvandringspolitikk.
Han ønsket å hevne seg på Arbeiderpartiet og AUF fordi de lar Norge få nye innbyggere fra muslimske land.

Både Kongehuset og statsminister Jens Stoltenberg deltok i rosetog og andre markeringer som samlet folk for å vise sorg, sjokkfølelse og solidaritet med etterlatte i tida etter 22. juli 2011.

Da rettssaken mot terrortiltalte åpnet i Oslo tingrett, dro Kong Harald flere ganger på besøk til bydeler i Oslo som har en spesielt stor andel minoritetskulturelle innbyggere.

Vis klipp3:08

Seilerkongen

Omhandler dato: 21.02.2012

Kong Harald kalles for Idrettskongen, ikke bare fordi han trofast stiller opp som publikum på store og små idrettsarrangementer, men han er også en svært habil seiler. Han har blitt både verdensmester og europamester i forskjellige seilbåtklasser, men lyktes aldri helt de gangene han stilte opp i OL.

Vis klipp19.02

H. M. Kongens nyttårstale 2011

Omhandler dato: 2011

Det er tradisjon her i landet at Kongen holder en nyttårstale til folket, som sendes i NRK TV nyttårsaften.
Her er det Kong Harald som taler, 31. desember 2011.

Kongen pleier å komme inn på både samfunnsspørsmål og mellommenneskelige verdier når han henvender seg til befolkningen på denne måten.

Han tar gjerne utgangspunkt i hendelser i året som har gått. I 2011 var terrorhandlingene 22. juli, mot regjeringsbygningen og AUF-leiren på Utøya, den enkelthendelsen som preget nordmenn mest.

Vis klipp6.58

Kong Harald taler ved minneseremonien for 22.07.2011

Omhandler dato: 2011-08-21

- Nå er nesten alle ord brukt opp, sa Kong Harald, da han åpnet den nasjonale minnemarkeringen for terrorhandlingene i Norge 22. juli 2011. Men talen hans beveget likevel både ham og tilhørerne.

Her kan du se hele kongens tale fra seremonien i Oslo Spektrum, 21. august 2011. 6700 gjester overvar seremonien; ofre, pårørende og hjelpemannskapene etter terrorangrepene.

Vis klipp2:24

''Et angrep på kjernen i det norske demokrati''

Omhandler dato: 2011-07-22

Den 22.juli 2011 ble landet vårt rammet av en terrorkatastrofe. En norsk terrorist skjøt og drepte 69 ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya.

Få timer tidligere hadde samme gjerningsmann sprengt en bombe i Oslo, som drepte åtte mennesker og ødela store deler av regjeringsbygningene. Det var også mange skadde i begge aksjonene. Terroristen ble tatt samme dag, og sitter nå i fengsel.

Det Norge opplevde denne dagen, er av mange blitt karakterisert som den verste katastrofen siden 2. verdenskrig.

Her kan du høre Kong Haralds TV-tale til folket lørdag 23. juli 2011.

Vis klipp14.45

H. M. Kongens nyttårstale 2010

Omhandler dato: 2010-12-31

Kong Harald snakker i sin nyttårstale 2010 om det å vokse som menneske og samfunn.

Han minner om at verdi ikke er noe som kun kan måles i penger, at omskiftninger i et menneskes liv medfører fare for å begynne å ''tenke små tanker om seg selv'' og at vi må engasjere oss i andre menneskers liv. Han nevner flomkatastrofen i Pakistan spesielt og takker nordmenn i utenrikstjeneste for fred og sikkerhet. Han snakker også om sin og Dronningens kristne forankring, og sier at det å stå trygt i egen tro, gir toleranse for andres.

Vis klipp6:54

Da Sonja møtte Kronprinsen

Omhandler dato: 1979-12-31

Da Kong Harald og Dronning Sonja møttes i ungdommen og forelsket seg, var det ingen selvfølge at det skulle bli et par av dem. Tradisjonen i monarkier var å gifte seg kongelig, mens Sonja Haraldsen var av borgerlig familie.

Her forteller de om den lange tida som gikk før de endelig kunne inngå ekteskap.

Vis klipp9:08

Kronprinsparet nyttårsaften 1980

Omhandler dato: 1979-12-31

Nyttårsnatta 1980 er vårt daværende Kronprinspar gjester i Store studio i NRK Fjernsynet, i det direktesendte underholdningsprogrammet Nyttårsnatt 1980!

Her underholder Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja de norske tv-titterne med egne historier.

Vis klipp4:34

Kongebarn på ferie

Omhandler dato: 1979-12-31

Her kan du se Kronprins Haakon Magnus og Prinsesse Märtha Louise på ferie da de var barn. Det er Dronning Sonjas egne filmopptak.

Vis klipp0:52

Kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsens bryllup

Omhandler dato: 1968

Sonja Haraldsen møtte kronprins Harald første gang i 1959, i et selskap hos felles venner. I årene som fulgte gikk det rykter om kronprinsens kjæreste. At den norske kronprinsen hadde møtt en borgerlig Oslo-pike vakte sterke reaksjoner, og ble mye diskutert både blant folk og i media. Reaksjonene skapte problemer for kongehuset, og det skulle ta hele ni år før de to kunne offentliggjøre sin forlovelse.

Den 29.august 1968 giftet kronprins Harald seg med sin utkårede, Sonja Haraldsen, i Oslo Domkirke. Kirken var fylt til randen av representanter fra det offisielle Norge og medlemmer av de europeiske kongehusene.

Her kan du se glimt fra vielsen.

Vis klipp1:39

Prins Harald om kong Haakon 85 år

Omhandler dato: 1957

Kong Haakon VII er syk da han fylte 85 år den 3. august i 1957. Derfor blir det ingen offentlig fest med
brask og bram den dagen. Men i NRK radio holder prins Harald en tale til bestefar.

Prinsen er da 20 år gammel.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen