Vis klipp6.23

10 års markering av Tysklands kapitulasjon i 1945

Omhandler dato: 1955

I denne ukerevyen fra 1955 er vi med på 10 års-markering av den tyske okkupasjonsmaktens kapitulasjon. Minnemarkeringen startet på Svinesundbrua på grensen mellom Norge og Sverige.

Vi er også til stede sammen med Kong Haakon VII, Kronprins Olav og Prinsesse Astrid i Universitetshagen, hvor det er avdukingen av minnesteinen over den svenske motstandsmannen og norgesvennen Torgny Segerstedt.

På denne minnemarkeringen legges det ned kranser og blomster flere plasser i byen. Store folkemengder er møtt fram for å se militærparaden som til toner fra Milorgs orkester marsjerer oppover Karl Johans gate til kongefamilien foran slottet.

Vis klipp2:42

Jernbanefest på Nordlandsbanen

Omhandler dato: 1962

Nordlandsbanen - jernbanestrekningen fra Trondheim til Bodø - ble høytidelig åpnet ved Kong Olav den 7. juni 1962, i Bodø. Et hav av barn med flagg møtte Kong Olav da han steg av toget, og de kranset hans rute langs perrongen til den nye stasjonsbygningen. Og etter Kongens tale ble ''Ja, vi elsker dette landet'' avsunget under stram giv akt.

Vis klipp15:37

Folkekongen Olav V

Omhandler dato: 1991-01-17

Kong Olav V var konge i Norge fra 1957 til 1991. Han var svært populær, og hans folkelige og jordnære væremåte ga ham tilnavnet ''Folkekongen''.

I denne episoden av Tidsvitnet, fra radioprogrammet Ekko, møter du Carl-Erik Grimstad, som jobbet på slottet den siste tiden av Kong Olavs liv. Her får du vite mer om Kong Olavs død, om hvordan nordmenn reagerte så unorsk på dødsfallet, og hvorfor Kong Olav ble kåret til århundrets nordmann i 2005.

Vis klipp2:17

Hoppkongen

Omhandler dato: 1922

Kong Olav var en meget respektert og avholdt konge, og hans varme og folkelige stil gjorde at han fikk tilnavnet Folkekongen. Han var ingen tilhenger av privatsjåfør og kjørte gjerne egen bil, men under oljekrisen i 1973 tok han trikken da han skulle gå på ski i Nordmarka.

Her hopper han i Holmenkollen i 1922.

Vis klipp3:58

Kong Olavs begravelse

Omhandler dato: 1991-01-30

Kong Olav dør på Kongsseteren i Holmenkollen 17. januar 1991, og bisettes fra Oslo Domkirke den 30. januar.

100 000 mennesker følger prosesjonen med Kong Olavs båre gjennom Oslos gater. Statsminister Gro Harlem Brundtland holder tale ved kisten, og Oslobiskop Andreas Aarflot forretter i domkirken.

Vis klipp1:28

Slottsplassen forvandlet til et lyshav

Omhandler dato: 1991-01-18

Den 17. januar 1991 dør Kong Olav på Kongsseteren i Holmenkollen etter å ha blitt rammet av et hjerteinfarkt.

I dagene etter hans bortgang valfarter titusener av mennesker til Slottsplassen for å vise sin sorg. I mange døgn bader Slottsplassen i lys og blomster, og alt vitner om at det er en folkekjær konge som er gått bort.

Vis klipp4:01

Kong Olav dør

Omhandler dato: 1991

Kong Olav er syk den siste tiden før sin død. Han rystes av den voldsomme opptrappingen av Golfkrigen den 17. januar, og dette fører til at han blir enda sykere. Kong Olav dør samme dag.

Vis klipp0:25

Kong Olav 70 år

Omhandler dato: 1973

Kong Olav fylte 70 år 2. juli 1973. På denne dagen ble han av den norske regjering tildelt landets høyeste sivile utmerkelse; Borgerdådsmedaljen. Her kan du høre hva han synes om det å bli 70 år.

Vis klipp5.31

Kong Olav Vs gravferd

Omhandler dato: 1991

Kong Olav V (1903-1991), hele folkets konge, gikk bort 17. januar 1991. Kong Olav ble født i England og var eneste sønn av Kong Haakon VII og Dronning Maud. Kong Olav tok valgspråket Alt for Norge etter sin far, Kong Haakon VII, noe som skulle bli mer en livsform enn et valgspråk.

Kong Olav var en aktiv idrettsutøver. Han var svært glad i å gå på ski og som ung deltok han i hopprenn i Holmenkollen. I mer enn 70 år var kongen en aktiv seiler både nasjonalt og internasjonalt.

Kongen blir husket for sin enorme arbeidskapasitet. Gjennom sitt tette program reiste han land og strand rundt på offisielle besøk og audienser. Ingen kjente folk og land bedre enn han. Han var en avholdt og respektert monark. Hans smittende latter og menneskelige varme er det folk husker ham for. Derfor skapte hans bortgang dyp sorg, men også en takknemlighet i et samlet folk.

Kong Olav V er gravlagt i Det Kongelige Mausoleum på Akershus slott i Oslo.

Her hører du statsminister Gro Harlem Brundtland sin tale under Kong Olav Vs begravelse i Slottskirken.

Vis klipp6:23

Kronprins Olav vender hjem fra London

Omhandler dato: 1945-05-13

Som den første av kongefamiliens representanter, skulle kronprins Olav vende tilbake til et fritt Norge etter fem års eksil i Storbritannia.

Kronprins Olav ankommer Norge med den britiske krysseren ''Apollo'', og flere hundre tusen mennesker er møtt fram når kronprinsen endelig stiger i land på Honnørbryggen i Oslo, 13.05.1945.

Vis klipp6:26

Kronprins Olavs nyttårshilsen 1944

Omhandler dato: 1944-12-31

- Må det bli et seierens år og et godt år for rettferdighetens sak!

Med disse ordene starter kronprins Olav sin nyttårstale til det norske folk i 1944. Her kan du høre hele talen som ble sendt over radio fra London.

Vis klipp3:29

Kronprins Olavs tale på kongens 70-årsdag

Omhandler dato: 1942-08-03

I dette klippet får du høre Kronprins Olav tale i anledning Kong Haakons 70-årsdag, den 3. august 1942.

Her snakker han blant annet om hva kongen, med sin tro på fremtiden, har betydd for det norske folk. Talen ble sendt fra London over radio.

Vis klipp1:24

Den offisielle TV-åpningen - bakomfilm

Omhandler dato: 1960-08-20

En titt i kulissene bak produksjonen av den offisielle åpningen av norsk fjernsyn. Konge og statsminister ankommer NRKs lokaler på Marienlyst og får instruksjoner før sending.

Vis klipp20:50

Offisiell åpning av fjernsyn

Omhandler dato: 1960

Utdrag fra den offisielle åpningen av norsk fjernsyn. Etter en periode med prøvesendinger skal NRK fra 20. august 1960 ha regulære sendinger, åtte timer hver uke. Kongen står for den offisielle åpningen, etter taler fra kringkastingssjefen og statsministeren.

Kringkastingssjefen forteller om anleggsperioden og forberedelsene i NRK, og kunstneriske filminnslag som viser norsk natur, setter en høytidelig stemning.

Vis klipp2:27

Kong Olav i Amerika

Omhandler dato: 1975

Kong Olav besøker norsk-amerikanere under markeringen av at det er 150 år siden nordmenn begynte å utvandre til Amerika.

En amerikaner som arrangerer dette jubileet er tydelig stolt over at kongen deltar, og forteller om de sterke båndene mellom Norge og Amerika.

Kong Olav står på scenen under et arrangement for norsk-amerikanere i Alaska.

Vis klipp1:24

Kong Olav på Amerika-besøk

Omhandler dato: 1975

I 1975 besøker Kong Olav utvandrede nordmenn i Amerika, blant annet med en visitt hos utvandrerforeningen Sons of Norway. I storbyen Minneapolis i delstaten Minnesota, der det bor mange norsk-amerikanere, er det populært å få besøk av den norske monarken.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen