"Odvar Nordli" hører til emnene

"Odvar Nordli" er relatert til programmene

Vis klipp0:45

Nordens første kvinnelige statsminister

Omhandler dato: 1982

Gro Harlem Brundtland ble i februar 1981 Norges og Nordens første kvinnelige statsminister, idet Odvar Nordli måtte gå av på grunn av sykdom.

Odvar Nordli var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981, før Gro Harlem Brundtland overtok. Brundtland var statsminister i tre perioder i tidsrommet mellom 1981 og 1996.

På bildet ser du Gro Harlem Brundtland med sin første regjering på Slottsplassen.

Vis klipp2:20

Odvar Nordli om forsvarspolitikk

Statsminister Odvar Nordli taler på et partimøte i sitt hjemfylke Hedmark. Han snakker om forsvarspolitikken Norge fører, den såkalte basepolitikken som går ut på at andre land ikke får ha militære baser på norsk jord.

Likevel ble det på denne tiden åpnet for at andre NATO-land fikk forhåndslagre materiell i Norge, bare ikke atomvåpen.

Odvar Nordli var statsminister i Norge fra 1976 til 1981.

Vis klipp4.09

Retorikken i nyttårstalene

Omhandler dato: 1988

Forfatteren og språkmannen Ottar Grepstad analyserte i 1988 retorikken i nyttårstalene. Selv om klippet ser litt gammelt ut i dag, er det Grepstad sier om retoriske grep fortsatt aktuelt.

Essensen i enhver slik politisk skål-tale, som Grepstad kaller nyttårstalen, er at vi nå har det veldig bra i forhold til tidligere tider, og at det skal bli enda bedre i året som kommer. De tidligere statsministrene Oddvar Nordli og Kåre Willoch bruker dette poenget i sine taler, mens tidligere statsminister Per Bortens tale skiller seg litt ut.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen