"Odvar Nordli" hører til emnene

"Odvar Nordli" er relatert til programmene

Vis klipp0:45

Nordens første kvinnelige statsminister

Omhandler dato: 1982

Gro Harlem Brundtland ble i februar 1981 Norges og Nordens første kvinnelige statsminister, idet Odvar Nordli måtte gå av på grunn av sykdom.

Odvar Nordli var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981, før Gro Harlem Brundtland overtok. Brundtland var statsminister i tre perioder i tidsrommet mellom 1981 og 1996.

På bildet ser du Gro Harlem Brundtland med sin første regjering på Slottsplassen.

Vis klipp2:20

Odvar Nordli om forsvarspolitikk

Statsminister Odvar Nordli taler på et partimøte i sitt hjemfylke Hedmark. Han snakker om forsvarspolitikken Norge fører, den såkalte basepolitikken som går ut på at andre land ikke får ha militære baser på norsk jord.

Likevel ble det på denne tiden åpnet for at andre NATO-land fikk forhåndslagre materiell i Norge, bare ikke atomvåpen.

Odvar Nordli var statsminister i Norge fra 1976 til 1981.

Vis klipp4:09

Statsministernes nyttårstaler

Omhandler dato: 1988

Statsministerens nyttårstale har vært en tradisjon siden 2. verdenskrig. Ottar Grepstad har skrevet om retorikken i disse talene, og snakker om de vanligste retoriske grepene i talene til Odvar Nordli og Kåre Willoch.

Vi hører hvordan begge refererer til hva historien har vist oss, og stiller spørsmål ved om man oppfatter denne historien likt fra ulike politiske ståsted. Essensen i enhver slik politisk skål-tale, som Grepstad kaller nyttårstalen, er at vi har det veldig bra i forhold til tidligere tider, og at det skal bli enda bedre i året som kommer. Per Bortens taler skilte seg litt ut fra denne malen.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen