"Kronprinsesse Mette-Marit" hører til emnene

Artikler om "Kronprinsesse Mette-Marit"

"Kronprinsesse Mette-Marit" er relatert til programmene

Vis klipp6:16

Kronprins Haakon Magnus' tale til Mette Marit

Omhandler dato: 2001

I 2001 giftet kronprins Haakon seg med sin Mette Marit. Under bryllupsmiddagen holdt han en åpen og ærlig tale til sin brud. Her kan du se talen i sin helhet.

Innenfor retorikken skiller vi mellom tre ulike stilnivåer i tekster; høystil, mellomstil og lavstil. Denne talen er et godt eksempel på en jordnær tale i såkalt mellomstil.

Vis klipp3.25

Kongefamilien hilser fra slottet 17. mai

Omhandler dato: 2012-05-17

Kongefamilien har tatt i mot barnetoget fra Slottsbalkongen i over 100 år. Det var kong Haakon VII som startet tradisjonen i 1906, og siden den gang har både kong Olav og Kong Harald vinket til barna fra balkongen sammen med ulike medlemmer av kongefamilien.

I 2012 var det kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus som stod på balkongen. Forsvarets stabsmusikkorps fremførte ''Norges kongesang'' og ''Ja vi elsker''.

Vis klipp1.40

MS Fram døpes i Oslo

Omhandler dato: 2007

MS Fram er den første ''hurtigruta'' som ikke skal gå i ordinær hurtigrutetrafikk, men brukes i turistcruise i polare strøk. Kronprinsesse Mette-Marit døper MS Fram ved Akershus festning i Oslo 19. mai 2007.

Vis klipp9:53

Kronprinsparet - fra kjærester til ektepar

Omhandler dato: 2006-03-12

En tronfølgers valg av ektefelle vekker som regel debatt. Slik ble det da kronprins Haakon valgte en enslig mor som sin framtidige kronprinsesse. I inn- og utland ble Mette Marits fortid endevendt og kommentert.

Etter bryllupet stilnet kritikken.

Vis klipp3:06

Kronprinsen offentliggjør sin forlovelse

Omhandler dato: 2000-12-01

Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby kunngjorde sin forlovelse i desember 2000. Bryllupet skulle stå 25. august 2001.

Svært mange hadde ventet på at kronprinsparet skulle opptre offentlig sammen, og et stort pressekorps møtte opp for anledningen.

At kongelige gifter seg med ikke-kongelige er ikke så uvanlig lenger, og kronprinsen vurderte aldri å gi fra seg tronen for å gifte seg med Mette-Marit, sier han i reportasjen.

Vis klipp1:16

Kongelig juleverksted

Omhandler dato: 2006-12-25

I dag lager også kongelige julepynten selv. Kronprins-familien på Skaugum vil gjerne være en moderne småbarnsfamilie, og da hører juleverksted med.

Her er Prins Sverre Magnus nettop fylt ett år, og han deltar ivrig når familien lager tradisjonell julepynt som dorullnisser og lenker til juletreet.

Vis klipp1:06

Kronprinsen blir samboer

Omhandler dato: 2000

Høsten år 2000 flytter Kronprins Haakon Magnus sammen med kjæresten Mette Marit Tjessem Høiby i Oslo. Selv om dette er blitt en vanlig samlivsform blant folk flest, er det uhørt blant kongelige. Derfor vekker nyheten stor oppsikt i norske og utenlandske medier.

Et annet faktum som strider mot kongelig tradisjon, er at prinsens samboer har et barn fra et tidligere forhold, Marius. Mette Marit er enslig mor før hun flytter sammen med kronprinsen.

Ellers er det ikke første gang en tronarving i Norge velger ektefelle av folket. Kong Harald brøt selv med den lange tradisjonen i monarkier som pålegger kongelige å gifte seg med én av kongelig familie.

Det er nå vanlig i Europa at prinser og prinsesser gifter seg borgerlig.

Vis klipp2:06

Biskop Stålsett om prinsessedåpen

Omhandler dato: 2004-04-17

Biskopen som døpte prinsesse Ingrid Alexandra snakker om sine opplevelser på dåpsdagen, og hvordan han har samarbeidet med kronprinsparet i forberedelsene til dåpen. Han sier han syntes litt synd på lille Ingrid Alexandra under den store seremonien.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen