"Martin Luther King, Jr." hører til emnene

Artikler om "Martin Luther King, Jr."

"Martin Luther King, Jr." er relatert til programmene

Vis klipp30.35

Erik Bye intervjuer Martin Luther King jr.

Omhandler dato: 1964-12-10

Martin Luther King jr. (1929-1968) var prest, og leder for den afroamerikanske sivile rettighetsorganisasjonen.

Som forkjemper for de svartes menneskerettigheter i USA, mottok han Nobels fredspris i 1964, bare 35 år gammel. Han hadde da markert seg som en dyktig og sjenerøs leder, og nøt stor respekt i sin ikke-voldelige kamp for de svartes rettigheter. Han ble selve symbolet på frihet. Han ble myrdet i Memphis i 1968.

Dette intervjuet ble gjort av Erik Bye i 1964. Vi hører Martin Luther King jr. snakke om de store forskjellene i USA mellom svarte og hvite, og de utfordringene han som menneskerettighetsforkjemper står overfor.

Klippet er ikke tekstet.

Vis klipp13:08

Martin Luther King jr. mottar Nobels fredspris

Omhandler dato: 1964.12.08

Martin Luther King jr. (1929-1968) var en svart amerikansk prest som kjempet for svartes likestilling.

King brukte ikke-voldelige metoder i sin kamp, men ble flere ganger arrestert for å ha organisert og deltatt i kampanjer mot rasediskriminering. Han ledet den Afro-amerikanske sivile rettighetsorganisasjonen, og mottok Nobels fredspris i 1964.

I 1963 holdt han sin kjente tale ''I Have a Dream'', hvor han snakket om den svarte befolkningens lidelser opp gjennom historien, og drømmen om et Amerika med like rettigheter for fargede og hvite. Borgerrettighetsloven trådte i kraft i 1964 og sikret svarte amerikanere like rettigheter som hvite.

Her overrekkes han Nobelprisen prisen, og holder tale. Siste del av talen er ikke med på grunn av tekniske problemer.

Vis klipp2:24

Mordet på Martin Luther King

Omhandler dato: 1968-04-04

Fire år etter at han ble tildelt Nobels fredspris blir baptistpresten, borgerrettighetsforkjemperen og ikkevoldstilhengeren Martin Luther King jr. skutt og drept i Memphis, Tennessee. Reaksjonene på drapet er sterke både i USA og resten av verden.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen