"Richard Nixon" hører til emnene

Artikler om "Richard Nixon"

Vis klipp9.12

1974 - Demokrati i krise

Omhandler dato: 1974

Året er 1974. Det er krise for verdens ledende demokratiske stat USA. Nixon går av etter Watergate- skandalen, og dermed er USAs største politiske skandale et faktum.

Vi hører her om flere stor-politiske begivenheter samme år. Det er slutt på diktaturet i Portugal, og i Hellas måtte militærjuntaen vike plassen for et demokratisk styre.

Kan man få et ''Watergate'' i Norge? Portugal har vært under diktatur i 40 år, hvilke utfordringer står de ovenfor nå som demokratiet råder?

Dette er noen av spørsmålene som blir drøftet mot slutten av programmet.

Vis klipp16.48

Nixon rapporterer om Vietnam-krigen i 1972

Omhandler dato: 1972

Richard Nixon (1913-1994) vant presidentvalget i 1968 med slagordet ''Peace With Honor''. Slagordet indikerte at Nixons viktigste oppgave var å trekke USA ut av Vietnam med æren i behold. USA innså at de ikke kunne vinne krigen. Kampen mot kommunismen skulle dermed bekjempes ved at USA finansierte og trente de sørvietnamesiske styrkene (ARVN), samtidig som amerikanske styrker trakk seg ut av landet. Dette ble kalt Nixon-doktrinen (Guam doctrine).

USA trakk sine styrker ut av Vietnam i 1973. 58 000 amerikansk soldater ble drept i konflikten. Ca 5,7 millioner vietnamesere, deriblant rundt 3 millioner sivile, ble drept i Vietnam-krigen. Krigen tok endelig slutt 30. april 1975.

Her hører du Nixons rapport om Vietnam-krigen 25. april 1972.
(Vi beklager noe støy på båndet)

Vis klipp15.55

Nixons avskjedstale

Omhandler dato: 1974

Watergate-skandalen førte til at president Nixon ble den første amerikanske president som gikk av midt i en periode. Hans innblanding i innbruddet i Watergate-bygningen ble avslørt i bånd og avskrifter av samtaler som Nixon hadde hatt med sine medhjelpere. Det ble fremmet krav om å stille ham for riksrett, noe som gjorde at han trakk seg 9.august 1974. Han slapp riksrett, og ble benådet av visepresident Ford som tok over presidentskapet. I ettertid blir dette sett på som den foreløpig største politiske skandalen i USAs historie.

Her hører du Nixons avskjedstale i 1973.

Innslaget er på engelsk.

Vis klipp3:02

Watergateskandalen

Omhandler dato: 1973

Et innbrudd i et kontorbygg i Washington, USA, kalt The Watergate i 1972, skulle bli starten på en politisk skandale av dimensjoner. Den kuliminerte med president Nixons avgang i 1974. Innbruddets hensikt var å installere overvåkningsutstyr i lokalene til det demokratiske partiet, for å avsløre deres strategier.

Journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein i Washington Post avslørte at det var høytstående personer i statsapparatet til Nixon som beordret innbruddet.

FBIs medarbeider Mark Felt, også kjent som Deep Throat, var den som informerte journalistene Woodward og Bernstein i Washington Post og fikk dem til å avsløre Watergate-konspirasjonen.

Mark Felt var Amerikas mest kjente anonyme kilde i 30 år. Først i 2005 ble det avslørt at han var den legendariske Deep Throat.

Watergate-skandalen omtales som USAs største politiske skandale og innbefattet både maktmisbruk, manipulering og brudd på rettferdighetsidealene.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen