Hopp til innhold

Ap vil ha færre underleverandører i offentlige prosjekter

Aust-Agder Arbeiderparti ønsker å begrense bruken av underleverandører i ulike offentlige prosjekter. Dette skal hindre sosial dumping, mener partiet.

Byggeplass

Ved blant annet fylkeskommunale byggeprosjekter bør det stilles krav til utbyggerne at de begrenser bruken av underleverandører, mener Aps programkomite. (Arkivfoto)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ved utlysning av offentlige fylkeskommunale anbud foreslår nå programkomiteen i Arbeiderpartiet i Aust-Agder at det stilles strenge krav til anbyderne om å begrense bruken av underleverandører.

Tellef Inge Mørland

Leder i programkomiteen i Ap, Tellef Inge Mørland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Partiet ønsker å begrense antall underleverandører til to ledd ved anbud.

Samtidig ønsker partiet at det må stilles krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i alle anbudsprosesser i Aust-Agder fylkeskommune, og at fylkeskommunen kun benytter selskaper med tariffavtale og som følger arbeidslivets forskrifter og forplikter seg til å ha lærlinger.

Det sier leder i programkomiteen i partiet, Tellef Inge Mørland, til NRK.

– Dette er et innspill som vi egentlig har fått fra dem som jobber i anbudsutsatte bransjer og fra fagforeninger. Det handler om at vi vil hindre sosial dumping og at vi ønsker et seriøst arbeidsliv. Vi vil sikre at de som jobber for fylkeskommunen har ordentlige lønns- og arbeidsvilkår, sier Mørland til NRK.

Vil hindre mange ledd

Mørland sier at det er flere eksempler på seriøse anbydere som inngår kontrakter med underleverandører som igjen inngår kontrakter med nye og useriøse underleverandører og som skaper et uoversiktlig kontraktsforhold.

– Vi har sett i en del eksempler at man kan gi et anbud til noen som er seriøse, men som gir dette videre til underleverandører som igjen leverer det videre, også fortsetter det sånn. Til slutt vet man ikke hvem som utfører det oppdraget som fylkeskommunen har gitt. Og det ønsker vi å få en bedre oversikt over, sier Mørland.

– Men bør man ikke stole på at seriøse leverandører også vil velge seriøse underleverandører?

– I utgangspunktet så må man jo det. Men det er klart at når vi ønsker strengere krav nå, så tror jeg at det vil gjøre det enklere for de seriøse aktørene å levere inn anbud og være konkurransedyktige. Det blir da vanskeligere å spekulere i at man skal ta inn underleverandører som har dårligere lønns- og arbeidsvilkår og dårligere sikkerhetsopplæring for sine ansatte, sier han.

Positiv til forslaget

Styreleder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Gunnar Thompson, sier til NRK at han er positiv til forslaget fra Aust-Agder Arbeiderparti om å begrense antallet ledd av underleverandører.

Thompson er også administrerende direktør i selskapet BRG Entreprenør og sier at to ledd med underleverandører er nødvendig for de store selskapene som utarbeider totalentrepriser.

– Å sette begrensninger ved et ledd av underentreprenører er for lite. Det er naturlig å kunne bruke to ledd. Dersom vi utarbeider en totalentreprise og bruker en underleverandør på elektroarbeid, så kjøper denne underleverandøren inn nødvendige tjenester fra andre underleverandører. Det ville blitt umulig for oss å drive dersom dette ikke skulle være tillatt og vi selv måtte ha gjort denne jobben, sier han.

– Vil dette forslaget hindre sosial dumping og begrense virksomheten til useriøse selskaper?

– Ja, det vil være et skritt på veien, men det vil ikke være nok. Det vil fortsatt være nødvendig å gjøre grundige sjekker av underleverandører, sier Thompson.

Han tror selskaper som driver med utstrakt utleie av arbeidskraft vil være de som kan tape dersom det blir innført begrensninger i bruken av underleverandører.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %